narodni-muzej-zrenjanin-manifestacija-2022-muzeji-za-10

Народни музеј Зрењанин

Стална поставка 


Народни музеј Зрењанин – У срцу Баната, у центру Зрењанина, налази се наш музеј основан као музеј Торонталске жупаније почетком XX века. Зрењанински музеј чува и презентује богато културно наслеђе овог подручја из области природе, археологије, етнологије, уметности и историје, a најрепрезантативнији предмети из свих збирки Музеја представљени су на сталној поставци.

Простор сталне поставке музеја има површину од 1200 м2. На првом спрату посетиоци имају прилику да погледају Уметнички део сталне поставке који обухвата два сегмента – ликовну и примењену уметност. У оквиру сталне поставке посебан део посвећен је легатима – Уроша Предића, Тивадара Вањека, Паулине Сударски, Фредерике Бенде, Злате Марков Барањи и Љубице Тапавички, као и породице Варади. Такође, ту је и спомен-соба Тодора Манојловића. На првом спрату се такође налази и Собу спорта а део сталне поставке на другом спрату Народног музеја обухвата поставке Природњачког, Археолошког, Историјског и Етнолошко одељење.

Посебни програмиНародни музеј Зрењанин


Изложба “Музеј у очима деце”

Мали салон НМЗ

Изложба “Музеј у очима деце” је гостујућа изложба из Народног музеја Кикинда. Намењена је деци узраста од 6 до 12 година, као и породицама са млађом децом. Кроз интерактиван приступ завичајном наслеђу, деца имају прилику да уче о десет одабраних тема: мамут и корњача, пушка и застава, пегла и шиваћа машина, питос и ледара, апотекарска вага и стојнице, чобанска кабаница и клепетуша, портрет жене и оглице, млин и круњач кукуруза, каса и портрет трговца, грамофон и гусле. Наведене теме су у потпуности сродне са експонатима који су изложени у сталној поставци Народног музеја Зрењанин, тако да ће посетиоцима изложбе предмети бити блиски за разумевање и препознаће “пар” који се чува у зрењанинском Музеју.

narodni-muzej-u-zrenjaninu-muzej-u-ocima-dece-manifestacija-2023-muzeji-za-10
„Музеј у очима деце“

narodni-muzej-u-zrenjaninu-kolaz-manifestacija-2023-muzeji-za-10Камерна поставка „Ниша јапанизма“

Стална поставка – први спрат (4. зидна ниша у ходнику)

У ниши ће бити представљени предмети израђени од керамике (порцелана), метала, и дрвета израђени у далеком Јапану. Временски обухватају период од краја 19. па све до средине 20. века. Аквизиција експоната реализована је током 2019. и 2020. године када је откупљен већи број предмета из приватне колекције Зрењанинца Бошка Закина (1960-2022). Народни музеј Зрењанин има дугу традицију чувања и неговања јапанске културе на простору Баната, почев од 1945. године па све до данас. Аутор поставке: Дејан Воргић, кустос-историчар уметности.

narodni-muzej-u-zrenjaninu-nisa-japanizma-manifestacija-2023-muzeji-za-10
„Ниша јапанизма“

Камерна поставка „Ухваћени у мрежи – Вилин коњици“

Стална поставка – други спрат

На другом спрату музеја, у холу, поред сталне поставке Вилин коњица, биће изложене додатне врсте, део богате колекције природњачког одељења, која броји преко хиљаду примерака.

Данас се сматра да на Земљи постоји око 6.000 врста вилиних коњица. Спадају међу најстарије познате инсекте на Земљи чији су фосили старији од 300 милиона година. Присуство великог броја врста вилиних коњица нам говори о богатству, разноврсности и очуваности станишта. Осетљиви су на промене, како у воденим тако и у копненим екосистемима, и због тога представљају и важне индикаторе стања у станишту.

Вилини коњици су грациозни, лепи и као такви, чест мотив у бајкама који је одувек будио пажњу најмлађих. Ипак, додатно их краси велика брзина али и фантастично видно поље. Ауторка: Наташа Кнежевић, виша кустоскиња-биолошкиња.

narodni-muzej-u-zrenjaninu-vilini-konjici-manifestacija-2023-muzeji-za-10
„Ухваћени у мрежи – Вилин коњици“

Поставка „Немањићи – рађање краљевине“

од 18. маја

У Салону је од 18. маја посетиоцима доступна поставка „Немањићи – рађање краљевине“ која обухвата део костима и реквизита коришћена за реализацју истоимене серије у продукцији РТС-а. Аутори су за циљ имали да дочарају церемонијални и свакодневни живот средњовековне српске властеле, на основу сведочанстава сачуваних на фрескама, као и на основу свог талента и инспирације.

Концерт музичке школе „Јосиф Маринковић“

у четвртак, 18. маја

У оквиру програма манифестације „Музеји за 10“ у четвртак, 18. маја, у Салону Народног музеја Зрењанин биће одржан концерт музичке школе „Јосиф Маринковић“.

Улаз је бесплатан на све садржаје.

Радно време у току Манифестације:

  • Радно време сталне поставке 8:30 -19:00
  • Радно време изложбених салона 9-13:30 и 14:19:30

Адреса: 

  • Суботићева 1, Зрењанин

Сајт: Народни музеј Зрењанин