suluj-palata-anker-manifestacija-muzeji-za-10

СУЛУЈ (Савез удружења ликовних уметника Југославије – УЛУС,СУЛУВ, УЛУКиМ)


СУЛУЈ – Галерија СУЛУЈ је основана почетком деведесетих година, налази се на другом спрату палате АНКЕР на Теразијама, у просторијама уметничког удружења СУЛУЈ – Савеза удружења ликовних уметника Југославије, основаног 1946. године

Током 25 година постојања Галерија СУЛУЈ реализовала је у својој организацији око 500 различитих уметничких манифестација – ауторских, самосталних и групних изложби аутора ликовног и примењеног стваралаштва (локалног, регионалног и међународног карактера), као и стручних трибина, презентација књига и других уметничких програма.

Галерија СУЛУЈ нема сталну поставку већ у свом простору реализује самосталне и ауторске изложбе. Уметнички савет галерије, који су чинили и данас чине професионални уметници, чланови уметничких удружења, одабира, на основу годишњег јавног конкурса, изложбе за наредну изложбену сезону, на основу годишњег јавног конкурса . Током једне изложбене сезоне често се реализује преко двадесет изложби и других уметничких садржаја.

Програмски концепт

Програмски концепт галерије је неговање и презентација савремене ликовне – визуелне уметности. Галерија има промотивну – презентациону улогу аутора из области ликовног али делом и примењеног стваралаштва, представљајући соло поетике – углавном млађих стваралаца, али и ауторске концепте историчара уметности и групне изложбе.

Што се тиче уметничке оријентације или концепта галерије, принцип је равноправно излагање широке актуелне лепезе уметничких поетика, техника и оријентација.

Интересантно је рећи да је овај мањи галеријски простор, спонтано поновио четрнаестогодишњу праксу излагања слика савремених југословенских сликара у целој палати АНКЕР, и то у другој и трећој деценији XX века, у оквиру Галерије Уметничког одељења Министарства просвете Краљевине Југославије.

Посебни програми – СУЛУЈ


Изложба, перформанс и радионица „Савремени погледи на графику и цртеж“                                                       

Уметница  Јелена Јоцић  предлаже изложбу, перформанс и радионицу под називом „Савремени погледи на графику и цртеж“ у оквиру манифестације Музеји за 10 у сарадњу са удружењем „Наша кућа“ и СУЛУЈ-ом. Сарадници на пројекту би биле уметнице Маја Симић и Даниела Фулгоси.

suluj-katalog-izlozbe-manifestacija-muzeji-za-10
Каталог изложбе

Удружење „Наша кућа“ је удружење за помоћ лицима ометеним у развоју где се ручно производи папир по јапанској технологији од паклица цигарета. Папир је различите дебљине и структуре максималног формата 50x70cm.

suluj-izlozba-daniela-fulgosi-umetnik-manifestacija-muzeji-za-10
Даниела Фулгоси
Биће приказани радови наших реномираних уметника

На изложби би били приказани радови наших реномираних уметника: Зорана Насковског, Жолта Ковача, Даниеле Фулгоси, Зорана Тодовића, Зорана Димовског, Маје Симић, Горана Ковачевића, Душана и Срђе Радовановић, Јелене Шалинић Терзић, Марије Шавије, Иване Милев, Звонка Тилића, Анице Радошевић Бабић, Александра Ботића, Јелене Средановић, Снежане Петровић Пањковић, Милоша Станојева, Сање Жигић, Ивана Перака, Јелене Марић, Горице Павловић, Милоша Петровића, Драгане Купрешанин и Јелене Јоцић, на ручно прављеном папиру направљеном у удружењу „Наша кућа“.

suluj-slike-sa-aktuelne-izlozbe-muzeji-za-10
Марија Шавија, Јелена Шалинић Терзић и Горица Павловић

На самом отварању изложбе уметник Жолт Ковач би извео перформанс са стенсилима и спрејевима испред галерије СУЛУЈ. А уметница Јелена Јоцић би у сарадњи са студентима АТСС-Београд приказала процес прављења графике техником монотипије и отискивања различитих објеката и текстура. Посетиоци би имали прилику да направе Своју графику или цртеж уз консултације са уметницима и купе рециклирани ручно прављени папир.

suluj-izlozba-zolt-kovac-umetnik-manifestacija-muzeji-za-10
Жолт Ковач

Пројекат би се бавио едукацијом и популаризацијом уметничке графике и графичких техника и цртежа код лица са развојним потешкоћама, као и широм јавношћу, кроз понуђену изложбу и радионицу. Одштампан би био каталог и пратећи флајери. На крају би могла бити организована и аукцијска продаја радова, као и сарадња са сличном институцијом у иностранству.

suluj-izlozba-manifestacija-2023-muzeji-za-10
Зоран Тодовић и Драгана Купрешанин

Радно време:

  • среда – субота: од 11 до 15 часова

Адреса:

  • Теразије 26, 2. спрат 11 000 Београд

Сајт: СУЛУЈ (Савез удружења ликовних уметника Југославије – УЛУС,СУЛУВ, УЛУКиМ)