Народни музеј Кикинда


Стална поставка Народног музеја Кикинда

Народни музеј Кикинда – Стална поставка презентује историју Кикинде од оснивања града половином XVIII века, формирања грађанског друштва, развоја и изградње, преко преломних историјских тренутака, са посебним освртом на традиционалне сегменте живота и уз истицање утицаја мултикултуралности.

Период од млађег каменог доба од када потичу најстарији археолошки остаци, па све до краја средњег века представљен је кроз најзначајније археолошке локалитете.

narodni-muzej-kikinda-stalna-postavka-arheologija-manifestacija-muzeji-za-10
Стална поставка – археологија
narodni-muzej-kikinda-zgrada-manifestacija-muzeji-za-10
Народни музеј Кикинда

Најатрактивнији сегмент експонат музеја је Кикиндски мамут – Кика чији су скелетни остаци изложени у оквиру сталне поставке, а прати их 3Д филм и копија у природној величини, постављена у стојећем положају на отвореном у дворишту музеја.

narodni-muzej-kikinda-kika-mamut-manifestacija-muzeji-za-10
Кикиндски мамут

Стални садржај поставке чине различити радни листови који деци узраста од 4 до 12 година приближавају наслеђе и подстичу заинтересованост.

Радно време сталне поставке је од уторка до суботе од 10 до 20 часова.

Посебан депанданс музеја представља Сувача – јединствени млин на коњски погон у Србији. Радно време млина за публику је од уторка до суботе од 10 до 16 часова.

narodni-muzej-kikinda-suvaca-manifestacija-muzeji-za-10
Сувача

Посебни програми Народног музеја Кикинда


Партиципативна изложба „Е ово је за музеј!“

Као пратећи програм наведене изложбе, омогућиће суграђанима да дају свој допринос теми овогодишње манифестације. Изложбу ће чинити лични предмети које ће суграђани уступити музеју, а који њима посебно значе и за које сматрају да имају музејску вредност.

(Народни музеј Кикинда, Трг српских добровољаца 21, Кикинда)

Радионица „Један предмет – много прича“

19. мај

Намењена је одраслим посетиоцима и у корелацији је са темом „100 невидљивих“. Циљ радионице је да се кроз форму разговора открију занимљивости и покрену њихова сећања. Радионица ће бити одржана 19. маја у склопу манифестације „Музеји за 10“.

„Скривени предмети и приче о њима“

анимација за посетиоце свих узраста на сталној поставци.

Изложба „Временом заборављени“

Изложба „Временом заборављени“ о заслужним суграђанима Кикинде који су својим делима допринели развоју идентитета града. У оквиру изложбе биће приказане њихове фотографије и занимљивости из њихових биографија.

„Млади чувари наслеђа“

филмови средњошколаца и студената о некадашњим значајним личностима Кикинде.

Изложба „У великом формату“

Слике академика 20. век, поклони уметничкој збирци Српске академије наука и уметности реализована је у новоадаптираном излагачком простору Народног музеја Кикинда – Галерија Нова поводом отварања овог простора и отворена је у периоду од 21. априла до 21. јуна 2023. године. Аутор изложбе је Јелена Межински Миловановић заменик управника Галерије САНУ.

narodni-muzej-kikinda-plakat-za-izlozbu-u-velikom-formatu-manifestacija-muzeji-za-10

Изложба садржи 14 слика великог формата великана наше ликовне уметности: Предрага Пеђе Милосављевића, Петра Омчикуса, Марка Челебоновића, Радомира Рељића, Петра Лубарде, Миодрага Миће Поповића, Младена Србиновића, Владимира Величковића и Милорада Бате Михаиловића који су уједно и чланови САНУ-а.

narodni-muzej-kikinda-galerija-manifestacija-muzeji-za-10

Слике су рађене уљем, акриликом или комбинованом техником на платну, односно лесониту и настајале су у периоду од средине четврте до краја девете деценије 20. века. Слике великог формата које су одабране за представљање у оквиру изложбе дају могућност праћења основних ликовних тенденција у српској уметности прошлог века.

 

 

Радно време током Манифестације:

  • од уторка до суботе од 10 до 20 часова

Адреса: 

  • Трг српских добровољаца 21, Кикинда

Сајт: Народни музеј Кикинда