Културни центар Лаза Костић Сомбор


Стална поставка Културног центра Лаза Костић Сомбор


Културни центар Лаза Костић Сомбор – од самог почетка рада Културни центар је упућен да делује у више од једне области уметности. Прихватајући савремени концепт организације културног живота окреће се различитим сферама културног живота. Најпрепознатљивија делатност Културног центра је изложбена активност у једној од најбољих малих галерија у земљи, али рад установе не огледа се само у галеријској делатности:

  • музички,
  • сценски,
  • књижевни програм,
  • издаваштво,
  • подршка активностима младих као и културно уметничком аматеризму,

даје целовиту слику о раду установе. Културни центар Лаза Костић својим ангажовањем употпуњује представу о Сомбору као граду културе и уметности.

Посебни програми 


Изложба поводом стогодишњице рођења песника Васка Попе: „Васко Попа. Далеко у нама“

од 25. 04. до 19. 05. 2023.

(Галерија Културног центра „Лаза Костић“)


Радионица „Васко Попа“

15. и 16. мај у 10 часова

Након увода ученици (ученици сомборске Гимназије са професорицом Неранџић Чанда Лидијом) би добили измешане стихове песама поменутог песника, те би их по сопственом нахођењу слагали и лепили на хамер папир. По завршетку, ученицима би били подељени букмаркери са  песмом како ју је записао Васко Попа, тј. добили би стваран запис песме. Идеја је да се упореде новонастали ученички стихови, њихов смисао и значај са оним стиховима како је то песник замислио и записао. На крају радионице свако од ученика носи са собом своју, новонасталу песму и један букмаркер “праве“ тј. оригиналне песме (модератори: колеге из Градске библиотеке „Карло Бјелицки“ Сомбор).

Удружени рад културних институција (галеријски простори и библиотеке) дакле са више аспеката приближимо уметничке садржаје најмлађим генерацијама. Кроз дијалог са децом проверавамо како и на који начин су усвојили знања, те да кроз њихов допринос укажемо на поштовање и уважавање мишљења и дела генерација које тек треба да дођу. Професорима и ученицима “ин ситу” пружимо практична сазнања, те да кроз међусобни дијалог добијемо повратне информације.

(Галерија Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор)

Свечано затварање изложбе „Васко Попа – Далеко у нама“

19. мај у 19 часова

  • Представљање зборника: реч професора Михајла Пантића, аутор зборника
  • Стручно вођење кроз изложбу: Бојан Кундачина Марјан Маринковић, аутори изложбе
  • Презентација оригиналних аудиоснимака поезије Васка Попе

(Галерија Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор)

logo-kulturni-centar-laza-kostic-manifestacija-muzeji-za-10

Радно време у току Манифестације:

  • од 9 до 14 часова и од 17 до 20 часова

Адреса:  Венац Радомира Путника 2, 25000 Сомбор

Сајт: Културни центар Лаза Костић Сомбор