narodni-muzej-leskovac-zgrada-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Народни музеј Лесковац

Стална поставка


„Времеплов лесковачког краја“ 

Народни музеј Лесковац – Стална поставка НАРОДНОГ МУЗЕЈА У ЛЕСКОВЦУ „Времеплов лесковачког краја“ приказује начин живота становништа лесковачког краја од првих трагова материјалне културе до развоја Лесковца као трговачког, занатског и индустријског центра. Новом сталном поставком приказан је живот у Лесковцу, од неолита до краја позног средњег века. Поставка је подељена у четири целине  – од 8 000 година живота на Хисару, преко античког налазишта код Мале Копашнице, до Царичиног и Скобаљић града.

Тактилна изложба

Део поставке чини стална ТАКТИЛНА ИЗЛОЖБА намењена слепим и слабовидим особама. Изложбу чини 19 експоната који описују историју лесковачпког краја од праисторије до турског периода. Изложбу прати и аудио водич, док се у истом делу поставке налазе и панели са водичем кроз поставку на знаковном језику.

У холу музеја налази се апликација Виртуелна реалност која уз помоћ ВР наочара омогућава посетиоцима путовање кроз векове.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

narodni-muzej-leskovac-taktilna-izlozba-manifestacija-muzeji-za-10
Тактилна изложба

СТАЛНА ПОСТАВКА – ЛЕСКОВАЦ – СРПСКИ МАНЧЕСТЕР

У периоду од ослобођења од Турака, крајем 1877. године, до почетка Другог светског рата, Лесковац је доживео диманичну и брзу трансформацију – преображај од тек мало веће вароши оријенталног изгледа који је имао средином XIX века, до најзначајнијег српског индустријског центра после Београда. Путем експоната поставка „Времеплов лесковачког краја – Лесковац – Српски Манчестер“ приказује дуални карактер града: с једне стране, старинска ношња, с друге, фракови од енглеског штофа; на једном месту жилаво опстајање архаичних заната, на другом заступништво „Стандард Ојла“, неугледне и оронуле кафане на периферији са шталама у дворишту, а у центру надметање хотела „Костића“ и „Париза“ са игранкама, џез-свиркама и пројекцијама тон-филмова.

У том периоду Лесковац постаје центар текстилне али и хемијске, металске и прехрамбене индустрије, центар занатства и трговине.

Поставка садржи и интерактивну апликацију Виртуелно облачење. Она омогућава посетиоцима да се „обуку“ у различите костиме с краја 19. и почетком 20. века тако што их виртуелно бирају и облаче. У понуди је 15 комбинација одеће из различитих периода. 

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

stalna-postavka-narodni-muzej-leskovac-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Стална поставка

Градска кућа


У склопу Народног музеја у Лесковцу налази се  Градска кућа, јединствен пример балканско-оријенталног градитељства у ХӀХ веку. У њој можете погледати етнолошку поставку која приказује начин уређења куће у првој половини ХХ века. У склопу Градске куће, налази се ДЕЧЈИ МУЗЕЈОН, место посвећено најмлађим посетиоцима у коме, у складу са својим интересовањима, деца могу сама бирати дидактичке и креативне материјале за рад инспирисане културном баштином Лесковца и његове околине.

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, Лесковац)

Gradska kuća, Narodni muzej Leskovac 2021
Градска кућа
(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

Дечји музејон


У склопу Градске куће, налази се ДЕЧЈИ МУЗЕЈОН, место посвећено најмлађим посетиоцима у коме, у складу са својим интересовањима, деца могу сама бирати дидактичке и креативне материјале за рад инспирисане културном баштином Лесковца и његове околине.

Muzejon Gradske kuće, Narodni muzej Leskovac
Музејон

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

Текстилни музеј у Стројковцу


Смештен је у згради воденице која је подигнута у другој половини XIX века. Сама зграда је архитектонско ремек-дело и представља карактеристичан тип „црнотравске дунђерске куће“. Рестаурирана је и у њој су изложени оригинални предмети који представљају  процес производње гајтана.

Tekstilni muzej u Strojkovcu, Narodni muzej Leskovac
Текстилни музеј у Стројковцу
Nova stalna postavka "Leskovac -srpski Mančester" u Narodnom muzeju Leskovca
Нова стална поставка – Лесковац српски Манчестер

(Текстилни музеј, село Стројковце)

Археолошки локалитет Царичин град


Посебан део сталне поставке посвећен је Археолошком локалитету ЦАРИЧИН ГРАД из VI века који се налази на 30 километара од Лесковца, а за који се претпоставља да је то Јустинијана Прима, град који је у спомен свом завичају подигао Јустинијан Први, византијски цар, реформатор и стратег.

(Царичин град, 16230, Лебане)

Cari;in grad, Narodni muyej Leskovac 2021.
Царичин град

Лапидаријум

15 – 19. мај 2023. од 12 до 20 часова

Изложбени простор на отвореном обогаћен је експонатима из збирки Епиграфика, Царичин град, Антика и топовима који су део збирке Оружја и војне опреме. Поједини експонати су стари више стотина година а сви заједно приказају културно наслеђе лесковачке котлине и говоре нам о становништву, друштвеној хијерахији, веровањима, култовима и привредним активностима.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

lapidarijum-narodni-muzej-leskovac-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Лапидаријум

Дечји музејон

15 – 19. мај 2023. од 12 до 20 часова

Дечји музејон је дечји музејски клуб, смештен у простору Градске куће, издвојеног објекта Народног музеја. Намењен је деци од 5 до 11 година као и њиховим родитељима и заинтересованим појединцима. У њему можете пронаћи мноштво интересантних игара за децу, занимљивих књига са историјском тематиком као и креативног и дидактичког материјала за израду предмета, бојење, цртање, израду мозаика и сл. 

(Градска кућа Лесковац, Учитеља Јосифа 10)

narodni-muzej-leskovac-decji-muzejon-manifestacija-muzeji-za-10
Дечји музејон

Посебни програми Народни музеј Лесковац


Радионица „Чаробна музејска кутија“

15. мај 2023. од 12 до 13:30 часова

Радионица „Чаробна музејска кутија“ уводи децу у свет њима мање познатих појмова и свет предмета који су некада били у свакодневној употреби.

Циљ радионице је подстицање радозналости, неговање свести о важности очувања културне баштине, развијање вербалних вештина и такмичарског духа.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

narodni-muzej-leskovac-radionica-carobna-muzejska-kutija-manifestacija-muzeji-za-10
Радионица – Чаробна музејска кутија

Концерт ученика музичке школе „Станислав Бенички“

15. мај 2023. од 18 часова

(Хол Народног музеја Лесковац, Стојана Љубића 2)

Модна ревија ученика школе „11. Октобар“

16. мај 2023. од 13 до 14 часова

У сарадњи са школом за основно и средње образовање „11. Октобар“ из Лесковца, организоваћемо ревију радова ученика са текстилног подручја рада под називом „Из музејских витрина“. Приказане радове креираће деца на основу цртежа Николе Арсеновића  које говоре о начину одевања у лесковачкој вароши с краја ХӀХ века.

(Лапидаријум, Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

narodni-muzej-leskovac-modna-revija-iz-muzejskih-vitrina-manifestacija-muzeji-za-10
Модна ревија – Из музејских витрина

Радионица „Вешти прстићи“

16. мај 2023. од 12:00 до 13:30 часова

Битан део свакодневног живота наших бака, мама и других жена у прошлости били су различити ручни радови. Веште руке стварале су предмете за покућство, пешкире, ћилиме, јастучнице, вунене прекриваче као и тканине за израду одевних предмета и делова народне ношње. На радионици ће се деца упознати са предметима које су некада жене ручно израђивале као и техникама израде тих предмета. Деци ће бити демонстриране вештине плетења, ткања и хеклања и моћи ће да се самостално опробају у изради неких од предмета.

Радионица је намењена деци узраста од 6 до 11 година. 

(Градска кућа Лесковац, Учитеља Јосифа 10)

narodni-muzej-leskovac-radionica-vesti-prstici-manifestacija-muzeji-za-10
Радионица „Вешти прстићи“

Радионица „Музејске асоцијације“

17. мај 2023. од 12:30 до 14 часова

Речи и народне изреке из овог краја јужне Србије важна су лексичка и етно-грађа која треба да се сачува од заборава. Лесковачки говор је аутентичан и препознатљив у целој Србији, он открива много и о духу људи који га користе.

Радионица кроз игру и на забаван начин приближава значење неких речи и изрека нашег краја.

Циљ радионице је схватање важности очувања и неговања дијалекта нашег краја, проширење знања о обичајима.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

Радионица „Годинама стара, кроз мозаик, игру и машту се освежава“

18. мај 2023. од 12:00 до 13:30 часова

Да ли сте знали да је Градска кућа једна од најстаријих кућа у Лесковцу и да се у њој налазе предмети стари преко сто и више година? Кроз обилазак Градске куће и различите игровне активности деца ће се упознавати са тим како је изгледала кућа имућних Лесковчана, са просторијама у кући (трпезаријом, диванханом, радном собом, кандил собом) али и предметима који су користили људи у прошлости. У креативном делу радионице деца ће се упознати са ликовном техником мозаик и  своју машту и креативност изразити израдом мозаика Градске куће.

Радионица је намењена деци узраста од 6 до 11 година. 

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, Лесковац)

Концерт камерног састава „Бисер“

18. мај 2023. од 20 часова

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

Радионица „Моја књига – музејска прича“

19. мај 2023. од 12:00 до 13:30 часова

Пре почетка радионице свако дете добиja књижицу са задацима у којој се налазе илустрације предмета који су изложени у сталној поставци Народног музеја Лесковац. Урађена је тако да деци приближи наративе музејских збирки на занимљив и креативан начин, да им омогући да уживају у истраживању историје и културе свог краја. У наставку радионице деца ће разгледати сталну поставку музеја и на интерактиван и забаван начин, упознати се са поставком и предметима који су представљени у књижици.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

Породични програм „Времеплов лесковачког краја“

Од 15. до 19. маја 2023.  од 12 до 20 часова

Намењен је деци узраста од 5 до 11 година који заједно са мамом, татом, баком, деком сестром или братом могу да проведу слободно време у музеју. Лесковачким времепловом ћете се вратити у далеку прошлост Лесковца и откривати најзначајније детаље из праисторије, периода византије и средњег века. Кроз обилазак поставке Времеплов лесковачког краја, уз помоћ дизајнираног флајера, забављаће се истраживањем музејске поставке, решавањем мисаоних задатака, описивањем, доцртавањем и бојењем задатака.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

narodni-muzej-leskovac-virtuelna-realnost-manifestacija-muzeji-za-10
Виртуелна реалност

Породични програм „Градска кућа“

Од 15. до 19.05. 2023. од 12 до 20 часова

Породични програм Градска кућа осмишљен је као васпитно-образовни програм Дечјег музејона. Намењен је породичној анимацији на сталној поставци Градске куће. Чланови породице са децом узраста од 5 до 11 година могу да проведу садржајно своје слободно време у музеју – Градској кући откривајући како је некада живела имућнија породица у Лесковцу.

Током обиласка поставке Градске куће, уз помоћ дизајнираног флајера сви чланови породице забављаће се трагајући за предметима, решавајући различите задатке и проводећи пријатне тренутке у Градској кући и Дечјем музејону.

(Градска кућа Лесковац, Учитеља Јосифа 10)

virtuelno-oblacenje-interaktivna-radionica-narodni-muzej-leskovac-muzeji-za-10-manifestacija-2022
Виртуелно облачење

 

Радно време у току Манифестације:

  •  од 12 до 20 часова

Адреса:

  • Народни музеј Лесковац – Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац;
  • Градска кућа – Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац;
  • Текстилни музеј, село Стројковце
  • Царичин град, 16230, Лебане

Сајт: Народни музеј Лесковац