glavna-zgrada-zavicajni-muzej-knjazevac-muzeji-za-10

Завичајни музеј Књажевац

Стална поставка – Завичајни музеј Књажевац


Завичајни музеј Књажевац у свом саставу има три објекта са различито конципираним поставкама, које представљају богато и разноврсно културно наслеђе књажевачког краја. Завичајни музеј Књажевац чине:

Централна зграда


Археолошка поставка налази се у левом крилу зграде музеја. Збирке су приказане тематски и хронолошки и обухватају периоде од праисторије до средњег века. Средиште поставке заузима материјал који илуструје значајно археолошко налазиште Тимакум Минус које се континуирано истражује од 1975. године.

(Завичајни музеј Књажевац, Карађорђева 15)

Кућа Аце Станојевића


Музеј града налази се у кући значајне историјске и политичке личности Аце Станојевића. У простору куће изложен је бројни оригинални материјал, архивска грађа и лични предмети Аце Станојевића као и материјал који је добијен на поклон од старих књажевачких породица и илуструје амбијент градске куће с краја 19. и почетка 20. века.

(Кућа Аце Станојевића, Његошева 6)

muzej-grada-u-kuci-alekse-ace-stanojevica-glavna-zgrada-zavicajni-muzej-knjazevac-muzeji-za-10
Музеј града у кући Алексе Аце Станојевића

Архео – етно парк у Равни


Архео-етно парк у Равни са школском зградом у којој је истраживачко-конзерваторски центар и поставка камене пластике и споменика са археолошког налазишта Timacum Minus, лапидаријумом са римским епиграфским споменицима и Етно-парком са аутентичним примерима стамбене народне архитектуре и пратећим привредним објектима, грнчарском радионицом и репликама античке и традиционалне грнчарске пећи. Овај комплекс Музеја на отвореном додатно је обогатио Музеј вина са винотеком који је уврштен у понуду Путева вина Србије.

(Архео – етно парк, Равна)

arheo-etno-park-u-ravni-muzej-grada-u-kuci-alekse-ace-stanojevica-glavna-zgrada-zavicajni-muzej-knjazevac-muzeji-za-10
Архео етно парк у Равни

Посебни програми


„Из опуса – сликарство Драгослава Живковића“

Гостујућа изложба Завичајног музеја Књажевац „Из опуса – сликарство Драгослава Живковића“ реализује се у сарадњи са Народним музејом Зајечар и представља избор од четрдесет и осам дела овог значајног уметника из збирки музеја и приватних колекција. Одабрана дела репрезентују уметничке домете, специфичан ликовни језик и аутентичан израз Драгослава Живковића, једног од најзначајнијих савремених српских сликара данашњице.

zavicajni-muzej-knjazevac-iz-opusa-slikarstvo-dragoslava-zivkovica-manifestacija-muzeji-za-10
„Из опуса – сликарство Драгослава Живковића“

На отварању ће бити представљена монографија о уметнику, документарни филм и виртуелна галерија Живковићевих дела, као и садржаји намењени особама са инвалидитетом.

(Народни музеј Зајечар, Драгослава Срејовића 2)


Радионица „Музеј у очима детета“

Радионица „Музеј у очима детета“ намењен је деци предшколских установа. Упознавање са историјом, културом и уметношћу, обичајима и веровањима књажевачког краја врло је важан сегмент у периоду предшколаца када се припремају за основно образовање.

zavicajni-muzej-knjazevac-radionica-muzej-u-ocima-deteta-muzeji-za-10-manifestacija-2023
Музеј у очима детета

Деца ће на креативан и јединствен начин доживети Завичајни музеј, збирке и предмете који се чувају у њему. Радионица се састоји из три дела: презентација прегледа збирки и сталне поставке; обилазак археолошке, етнолошке и уметничке збирке; цртање и бојење, одабир најбољих радова.

(Двориште Завичајног музеја Књажевац, Карађорђева 15)

Радионица „Чудесни свет у праисторији“

Радионица „Чудесни свет у праисторији“ намењен је деци од првог до четвртог разреда основних школа. Током школовања најмањи акценат је на периоду праисторије, стога је јако важно да се деци кроз едукативне радионице приближи период далеке прошлости нашег краја. Кроз радионицу деца ће имати прилику да се упознају са животом људи у праисторији, њиховим свакодневним пословима, са флором и фауном књажевачког краја.

zavicajni-muzej-knjazevac-cudesni-svet-u-praistoriji-muzeji-za-10-manifestacija-2023
„Чудесни свет у праисторији“

Радионица се састоји из три дела: презентација која садржи преглед праисторијских периода књажевачког краја; обилазак сталне археолошке поставке праисторијски део; бојење бојанки / цртање.

(Археолошка поставка – Завичајни музеј Књажевац, Карађорђева 15)

Промоција дигиталних садржаја

15. мај, понедељак у 13:00 часова

У галерији Завичајног музеја Књажевац биће одржана промоција дигиталних садржаја нових и постојећих апликација, као и дигиталних програма намењених најширој публици, представљених на интернету.

(Галерија Завичајног музеја Књажевац, Карађорђева 15)

zavicajni-muzej-knjazevac-digitalni-sadrzaji-muzeji-za-10-manifestacija-2023
Дигитални садржаји
zavicajni-muzej-knjazevac-digitalni-sadrzaji-net-muzeji-za-10-manifestacija-2023
Дигитални садржаји нет
zavicajni-muzej-knjazevac-digitalni-sadrzaji-aplikacija-muzeji-za-10-manifestacija-2023
Дигитални садржаји апликација

Мултисензорна радионица и тактилна изложба „Музеј за све“

16. мај, уторак у 13:00 часова

Мултисензорна радионица и тактилна изложба „Музеј за све“ намењена је деци и родитељима, а садржи инклузивне елементе намењене деци и особама са инвалидитетом. На интерактиван начин представља поједине предмете из богатих збирки музеја и интерпретира културно наслеђе књажевачког краја.

(Галерија Завичајног музеја Књажевац, Карађорђева 15)

zavicajni-muzej-knjazevac-muzej-za-sve-muzeji-za-10-manifestacija-2023
Музеј за све

Монодрама „Ја ћу теби љуба бити“

16. мај, уторак у 19:00 часова

Музејски театар Музеја Крајине из Неготина

Монодрама „Ја ћу теби љуба бити“, представља рад славног композитора упознаје публику на посредан начин са епохом у којој је живео и стварао Мокрањац. Интимна кореспонденција између Стевана и Марије, чини окосницу приче, и приказује интимну страну Мокрањчеве личности и његов однос према породици. Монодрама се може доживети двојако: као изражајна интерпретација лирске поеме једне жене и као интимни портрет Стевана Стојановића Мокрањца. Мисија монодраме је афирмација традиције, културе и музичког образовања, као и неговање вредности српске историје и опште културе.

(Галерија Завичајног музеја Књажевац, Карађорђева 15)

zavicajni-muzej-knjazevac-monodrama-ja-cu-tebi-ljuba-biti-muzeji-za-10-manifestacija-2023
Монодрама „Ја ћу теби љуба бити“

Отварање изложбе посвећене обележавању сто деведесет година од ослобођења Књажевца од Турака (1833.) и сто четрдесет година Тимочке буне (1883.)

17. мај, среда у 19:00 часова

Изложба представља предмете, фотографије и документа из збирки Завичајног музеја Књажевац у вези са ослобођењем Књажевца и  последњим народним устанком у нововековној историји Србије, као и о значајним историјским личностима у вези са овим догађајима.

(Галерија Завичајног музеја Књажевац, Карађорђева 15)

zavicajni-muzej-knjazevac-190-godina-od-oslobodjenja-knjazevca-od-turaka-manifestacija-muzeji-za-10
Обележавање 190 година од ослобођења Књажевца од Турака
zavicajni-muzej-knjazevac-140-godina-od-timocke-bune-manifestacija-muzeji-za-10
Обележавање 140 година од Тимочке буне

Међународни дан музеја


Презентација Летње школе традициоиналних заната

18. мај, четвртак у 11:00 часова

Презентација Летње школе традиционалних заната, радионица грнчарства и двопређног плетења. Радионица је намењена деци школског узраста. У току радионице  учесници ће се опробати у вештинама израде грнчарских производа и плетења двопређних чарапа. Учесници радионице биће на тај начин упознати са значајем и очувањем културног наслеђа књажевачког краја. 

(Архео-етно парк Равна, двориште, грнчарска радионица)

zavicajni-muzej-knjazevac-letnja-skola-tradicionalnih-zanata-muzeji-za-10-manifestacija-2023
Летња школа традиционалних заната

Презентација Летње школе археологије – Timacum Minus

18. мај, четвртак у 11:00 часова

Презентација Летње школе археологије – Timacum Minus, едукативна радионица чији је циљ промовисање, очување и подизање свести о значају археолошког наслеђа.

Радионица је намењена деци школског узраста. У току радионице  учесници ће бити упознати са основним појмовима и методама којим се археологија служи и имаће прилику да учествују у археолошком ископавању у посебно припремљеном ископу. Учесници ће сазнати шта се дешава са археолошким предметима након ископавања и која је улога музеја у овом процесу.

(Архео – етно парк, Равна)

zavicajni-muzej-knjazevac-letnja-skola-arheologije-muzeji-za-10-manifestacija-2023
Летњa школa археологије – Timacum Minus

Радионица „Исплети своју чарапу“

19. мај, петак у 11:00 часова

Радионица је намењена деци предшколског и школског узраста. Учесници ће се на радионици упознати са двопређним чарапама, као елементом нематеријалног културног наслеђа, њиховом израдом и значајем. Кроз презентацију апликације Завичајног музеја Књажевац „Музеј двопређних чарапа“, на занимљив начин ће моћи да сами креирају своју чарапу.

(Двориште Завичајног музеја Књажевац)

zavicajni-muzej-knjazevac-ispleti-svoju-carapu-muzeji-za-10-manifestacija-2023
Исплети своју чарапу

 

 

Радно време објеката у саставу музеја у току Манифестације:

  • сваког радног дана од 8 до 15 часова,
  • викендом и празником по најави, док је за поједине активности у оквиру манифестације Музеји за 10 одређено посебно радно време.

Завичајни музеј Књажевац

  • Адреса: Карађорђева 15

Кућа Аце Станојевића

  • Адреса: Његошева 6

Архео – етно парк

  • Адреса: Равна

Сајт: Завичајни музеј Књажевац