Народни музеј Панчево

Стална поставка 


Народни музеј ПанчевоНа сталној поставци могу се видети „Сеоба Срба” Паје Јовановића, застава Српског војводства из Велике револуције 1848. године, артефакти Старчевачке културе, старих око 8.000 хиљада година. Археолошка збирка чини целину и садржи предмете из периода од млађег каменог доба до позног средњег века и времена турске доминације у 16-17. веку, док етнолошка збирка приказује предмете материјалне културе и духовне обичаје везане за народе који живе на овом простору. У разноврсности музејског материјала, истиче се опрема турског ратника. У поставци одељења за историју уметности изложени су комади намештаја и предмети бидермајер стила. На сталној поставци налазе се и предмети из уметничко-историјских збирки, као што су портрети Уроша Предића и Паје Јовановића из 19. и прве половине 20. века, дела ликовне групе Панчево 5 и савремена дела панчевачких сликара друге половине 20. века.

(Народни музеј Панчево, Трг краља Петра I бр.7)

Slika Paje Jovanovića "Seoba Srba"
Паја Јовановић, Сеоба Срба

Актуелна изложба „Плакати комедије „Ковачи“ Милоша Николића“

Позивамо вас да посетите нашу сталну поставку, изложбу плаката представе „Ковачи“ нашег суграђанина, драматурга Милоша-Мише Николића

narodni-muzej-pancevo-izlozba-plakata-manifestacija-muzeji-za-10

Посебни програмиНародни музеј Панчево


Међународни дан музеја


18. мај


у 19 часова

„Урош Предић у збирци Горана Николића Неузинског: Животни атеље између слика и речи“

На изложби ће бити приказани никад раније виђени, приватни предмети и преписке Уроша Предића, а аутори изложбе су кустос историчар уметности Димитрије Јованов и Горан Николић Неузински.

narodni-muzej-pancevo-izlozba-uros-predic-manifestacija-muzeji-za-10


19. мај


у 13 часова

Изложба „190 година зграде Магистрата у Панчеву“

у склопу манифестације „Музеји за 10“, 19. маја у 13 часова отворићемо изложбу „190 година зграде Магистрата у Панчеву“, чији је аутор историчарка Слободанка Перовић из Завода за заштиту споменика културе у Панчеву.

narodni-muzej-pancevo-190-godina-zgrade-magistrata-u pancevu-plakat-manifestacija-muzeji-za-10

Радно време током Манифестације:

  • од 10 до 20 часова

Адреса: 

  • Трг краља Петра I бр.7, Панчево

Сајт: Народни музеј Панчево