Музеј угљарства Сењски Рудник

Стална поставка 


Музеј угљарства Сењски Рудник јединствен је технички музеј у коме се приказују предмети и историја Сењског рудника, и осталих рудника са подземном експлоатацијом који послују у саставу Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља „РЕСАВИЦА“.

Стална поставка Музеја угљарства састављена је од збирки античког и средњевековног копачког алата, рударских лампи, мерних јамских инструмената, алата за рударско бушење, макета и модела, рударских машина за откопавање угља, простог ручног копачког алата, рударских униформи и костима, ордења и медаља, буради за воду, рударско-геолошких карти, фотографија, архивске грађе, уметничких дела и етнолошке збирке.

Поред зграде Музеја део музејског комплекса чини и Машинска радионица са поставком усмереном на приказ старих заната и свакодневног живота рудара у Сењском Руднику.

Plato ispred Aleksandrovog Potkopa, Senjski rudnik, Muzej ugljarstva
Плато испред Александровог поткопа

Део сталне музејске поставке чини и изложба на отвореном (плац поред музејског комплекса) са великим машинама које су се користиле у рударству.

Посебни програми


Отварање изложбе „Манасија – шест деценија истраживања и заштите

16. мај 2023. године у 12 часова

ауторке Смиљане Додић, музејског саветника у Завичајном музеју у Јагодини.

(Музеју угљарства Сењски Рудник)

muzej-ugljarstva-senjski-rudnik-izlozba-za-manifestaciju-muzeji-za-10-manastir-manasija

Археолошка радионица

Среда 17. мај 2023. године, од 11 до 13 часова

Археолошка радионица са ученицима Основне школе „Вук Караџић“ из Ресавице. Циљ радионице је да се ученици упознају са археологијом као науком, и значајем очувања материјалног културног наслеђа. 

(Музеј угљарства Сењски Рудник)

Организована шетња природом

Четвртак 18. мај 2023. године, од 10 до 14 часова

Организована шетња природом са члановима КАУП Ресавица (Клуб активних уживаоца у природи). Циљ је да посетиоце након посете музеју, упознамо са природним лепотама ресавског краја.

(Музеј угљарства Сењски Рудник)

Радно време у току Манифестације:

  • од 1.5. до 1.10. свакодневно од 9 до 17 часова

Адреса: 

  • Сењски Рудник, бб, 35234

Сајт: Музеј угљарства Сењски Рудник