Музеј рударства и металургије “Бор“

Стална поставка


„Историјски развој рударства и металургије од праисторије до савременог доба“

Музеј рударства и металургије “Бор“ – Стална поставка Музеја рударства и металургије креирана је с циљем презентовања развоја рударства и металургије на ширем подручју Тимочког еруптивног басена и Србијe.

muzej-rudarstva-i-metalurgije-bor-plato-ispred-muzeja-manifestacija-muzeji-za-10
Плато испред Музеја рударства и металургије

Наратив изложбе објашњава корене рударства и континуитет у вишемиленијумским временским оквирима. Поред  експлоатације рудишта, на сталној поставци посетиоци  могу упознати секундарни вид рударења –  испирање злата на рекама и потоцима на овим просторима од периода антике до 20. века.

Интегрални део сталне поставке представља „Влашки кутак“, на коме су изложени предмети који представљају симболе идентитета влашке националне мањине. Наратив овог сегмента изложбе обухвата обичаје и веровања животног циклуса појединца, као и традиционално одевање карактеристично за сеоско становништво овог дела Србије.

muzej-rudarstva-i-metalurgije-bor-vlaski-kutak-etnoloski-deo-manifestacija-muzeji-za-10
Влашки кутак – етнолошки део сталне поставке

Музеј рударства и металургије, Моше Пијаде 19

Термин: 15 – 19. мај  2023. године од 8-19 сати

Посебни програми


Радионица: Препознај предмет – идентификација предмета

од 15 до 19. маја 2023. године од 8 до 14 часова

Радионица подразумева идентификације археолошких предмета које грађани поседују у свом власништву,  могу да донесу у Музеј, и  добију прецизније податке од археолога.

(Музеј рударства и металургије “Бор“)

muzej-rudarstva-i-metalurgije-bor-muzeji-za-manifestacija-2022

Радионица: Скок преко коже

од 15. до 19. мајa 2023. године од 10 до 11 часова

Једно од обележја културе рударства је и симболична иницијација у професију рудара, позната под називом „Скок преко коже“. Обред је модификација некадашњег скока преко рударског окна чиме новопримљени рудари стичу квалификацију за рад у рударству и улазе у ред смелих и одважних. Сматра да обред потиче из 16. века и да се прво јавља у рудницима железне руде у области Спижи у Словачкој, одакле се пренео широм средње Европе, имајући прво еснафско-цеховски карактер, а затим је постаје академска свечаност.

Југословенски студенти Рударске академије у Пшибрану донели су церемонијал „Скок преко коже“ на Наравословно-технишкој факултети Универзе у Љубљани 1921. године, одакле се проширио на рударске факултете и у друге делове тадашње Југославије – Хрватска, Србија и Босна. На Техничком факултету у Бору Универзитет у Београду, манифестација „Скок преко коже“ организована је први пут 1965. године.

muzej-rudarstva-i-metalurgije-bor-radionica-skok-preko-koze-manifestacija-muzeji-za-10
„Скок преко коже“
Манифестација „Скок преко коже“ одвија се у два засебна дела

Манифестација „Скок преко коже“ одвија се у два засебна дела. У првом, који се одиграва на улицама града, студенти, који треба да прескакањем коже буду промовисани у часна звања рудара и металурга, крећући се градом уз песму и шалу, траже свог “Бруцмајора”, који има почасну дужност да студенте припреми за скок преко коже. Пошто га, тражећи од кафане до кафане напокон и пронађу, измоле га да их поведе на церемонијал, чврсто му обећавајући да неће узалудно заложити свој ауторитет јер су они потпуно спремни да пред “часним Президијумом” и осталим високим функцијама покажу шта све знају.

Када студенти кроз шалу, досетке, песму и хумор покажу шта су научили, и чему су све вредни, “Президијум” им одобрава да скоком преко коже буду промовисани у часна звања рудара и металурга. Чин скока преко коже обавља се са бурета пива, при чему сваки студент изрекне своје животно гесло (нпр: „Рудар воли своју земљу надземно и подземно.“, „На врата у рудницима се не куца.“, „Рудар живи у троуглу: он, жена и јама.“ „Рудари су истерани из раја, јер су га по навици и прекопали!“…). После испијања кригле пива, студент скаче преко коже коју држе два знаменита последника из области рударства и металургије. После скока, сваког “скакача” стари рудар “Хетман” или “Промотор” свечано промовише у звање рудара или металурга. Певањем Рударске химне, на крају свечаности, завршава се свечани чин „Скока преко коже“.

По описаном моделу и сценарију осмилили смо радионицу за ученике нижих разреда основних школа.

(Музеј рударства и металургије “Бор“)


Отварање изложбе: “Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме“

у петак 19. маја 2023. у 18 сати у Галерији Музеја рударства и металургије

Њена прича и без креативне интервенције, сама по себи, наликује сценарију који би пожелео сваки позоришни или филмски редитељ

Живот лепе и начитане Рудничанке која рано ступа у брак повинујући се очевој вољи на уштрб девојачких снова, рано постаје удовица и после смрти родитеља преузима бригу над млађим сестрама и браћом, добија нове токове ступањем у службу краљице Наталије. Наклоност и љубав младог српског краља била је својеврсна компензација за превремене животне недаће. Тренутно задовољство краљевског живота, окончано је  крвавим крајем који је уједно означио и крај епохе Обреновића. Такав живот, или бар један од његових сегмената, више је него подесан да се преточи на целулоидну траку, роман или изложбу. 

Музеј рудничко-таковског краја, из Горњег Милановца посветио је пажњу знаменитој суграђанки, унуци Николе Милићевића Луњевице, образованој а скрајнутој краљици Драги, која је променила српску историјску сцену. Као неми посматрачи историје, наш задатак је као и увек да представимо чињенице, а то су овог пута поставком учинили виши кустоси Ана Ранковић и Александар Марушић, представивши пре свега тужан историјски моменат Мајског преврата али не заборавивши све оно због чега је Драга Обреновић – наша суграђанка краљица Драга.

Ова репрезентативна поставка ће бити отворена  у петак 19. маја 2023. у 18 сати у Галерији Музеја рударства и металургије

Радно време током Манифестације:

  • од 8 до 20 часова

Адреса: 

  • Музеј рударства и металургије “Бор“ – Моше Пијаде 19
  • Галерија Уметничке колоније “Бакар“ – Милана Васића Перице 4
  • Конак кнеза Милоша, Брестовачка бања бб, Брестовац

Сајт: Музеј рударства и металургије