Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини

Стална поставка


Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини – Уметност која егзистира на маргинама, са друге стране ликовне реалности савременог тренутка, неограничена тематском, техничком и стилском опредељеношћу аутора, носећи спонтаност, чистоту и интензитет уметничког доживљаја привлачи све више пажње стручне јавности, шире публике, као и самих стваралаца.

muzej-naivne-i-marginalne-umetnosti-u-jagodini-zgrada-muzeja-manifestacija-muzeji-za-10

Моћ визије у скулптури неконвенционалне уметности

Сегмент Сталне поставке Галерије Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини у оквиру својеврсног „отвореног депоа“ који је транспарентним стакленим површинама отворен ка градском парку, рефлектује врхунске домете примарне снаге и пуноће аутентичне ликовне енергије и успоставља идејну повезаност монументалних скулптура светских класика неконвенционалне уметности, Богосава Живковића и Драгутина Алексића, са идеалом унутрашњег садејства и хармоније са природом.

Ова упечатљива експозиција јасно преноси слику о скулптури неконвенционалне уметности, као значајној, виталној области савременог ликовног израза која креативним потенцијалом и репрезентативношћу нипошто не остаје у сенци сликарства.

muzej-naivne-i-marginalne-umetnosti-u-jagodini-deo-stalne-postavke-manifestacija-muzeji-za-10

Снажним аутентичним стваралачким изразима ови уметници транспонују мотиве у распону од асоцијативних облика везаних за тему, до сажете фигурације сведене на теже препознатљиву синтетизовану есенцију – симбол приказаног облика. Мотиви самоуких вајара произилазе из поштовања реално виђеног, а са стилизацијом форми, долази до потпуног креативног предавања фантастичној игри антропоморфних и зооморфних ликова у флоралним фризовима у делима најзначајнијих скулптора.

Посебни програми


Радионица Нетрадиционални вез

15. мај у 16.00 часова 

Вез је врста домаће радиности. На платну везиља концем за вежење помоћу игле извезе одређени мотив по унапред припремљеном нацрту и овакав вез се назива гоблен. Под везом се подразумева начин украшавања текстилне или кожне подлоге. Тако добијени мотиви представљали су врло важан украс на одећи и текстилном покућству у традиционалној уметности Србије

Инспирисани изложбом НЕпрактичне жеНЕ- Куварице савременог тренутка организоваћемо радионицу нетрадиционалног веза. Учесници ће изабрати мотив који желе и уз помоћ технике веза, цртања украшавати тканине слободним избором мотива.

(Галерија МНМУ у Јагодини, Бошка Ђуричића 10)

Радионица Прва дама – Јованка Броз

16. мај у 10 часова

Партизанка, борац, комуниста и прва дама СФРЈ, Јованка Броз, отмена и елегантна, била је пандан европској аристократији. Инспирисани изложбом хаљина Јованка Броз у боји, имајући у виду да она није била вербално актер друштвеног живота (у смислу није давала изјаве и коментарисала ситуације) њен велики допринос био је невербалног карактера и као такав се огледао у пажљивом одабиру одеће у којој се појављивала у јавности, домаћој и страној, репрезентујући на тај начин традицију и моћ тадашње државе. Учесници радионице ће имати задатак да осмисле и осликају модне аксесоаре: торбе, новчанике, ципеле, шнале за косу, ешарпе… уз помоћ воштаних бојица, дрвених бојица, темпера, шљокица…  Користећи машту креираће се модни додаци који ће одговарати стајлингу прве даме. 

Учесници: ученици VII/2 ОШ „17.Октобар“ са проф. ликовне културе Наташом Крстић.

(Галерија МНМУ у Јагодини, Бошка Ђуричића 10)

Радионица Осликавање медењака

17. мај у 16 часова

Медењаци су у Србији изузетно популарни.  Код нас је култура куповања медењака уобичајена када се жели  обрадовати  неко посебан и истовремено се дарује оригинални поклон. Медењаци у облику кућице, јелке, чак и новогодишњих украса, цртаних јунака и класичног срца нашли су свој пут до многих. Радионица се састоји од осликавања медењака јестивом бојом класичном сликарском техником акварела.  

(Галерија МНМУ у Јагодини, Бошка Ђуричића 10)


Међународни дан музеја


Радионица Мода као симбол идентитета Јованке Броз

18. мај у 10.00 часова

Галерија МНМУ у Јагодини, Бошка Ђуричића 10. 

Јованка Броз имала је посебан стил облачења, који је представљао комбинацију југословенске и светске моде. Иако је њена одећа често остајала „безимена“ неретко је била дело врхунских југословенских дизајнера, али и познатих париских модних брендова. Одевање прве даме било је демонстрација животног стила али и пропагирање државне идеологије у социјализму.

Учесници: ученици VI/4 ОШ „17. Октобар“ са проф. ликовне културе Наташом Крстић.

Стручно вођење и обилазак Галерије МНМУ кроз сталну поставку и актуелне изложбе

19. мај у 12 часова

Главну окосницу поставке чине дела Богосава Живковића и Драгутина Алексића. Њихова дела преносе снагу и оргиналност уметничке визије неконвенционалне уметности коју наш музеј баштини.

vodjenje-stalna-postavka-muzej-naivne-i-marginalne-umetnosti-u-jagodini-manifestacija-2022-muzeji-za-10
Стална поставка – вођење

Посетиоци ће имати прилику да у новом простору Музеја виде сталну поставку коју чине монументалне скулптуре од дрвета. Такође у једном од  простора наше Галерије могу погледати текућу изложбу НЕпрактичне жеНЕ- куварице савременог тренутка.

(Галерија МНМУ у Јагодини, Бошка Ђуричића 10)

Адреса: Бошка Ђуричића 10, Јагодина
Сајт: Музеј наивне и маргиналне уметности