Музеј Хореум Марги-Равно Ћуприја

Стална поставка 


Музеј Хореум Марги-Равно Ћуприја – Сталну поставку чине експонати археолошке, историјске, нумизматичке и етнографске збирке, са акцентом на археолошку, с обзиром на то да се музеј налази на археолошком локалитету Horreum Margi (1-4.в.н.е.). Поред камене пластике са горе поменутог локалитета, археолошку поставку чине и експонати са неолитског археолошког локалитета Стублина (3500-5000 год. п.н.е.) који је такође у територијалној надлежности Музеја.

Muzejska postavka, Hureum Margi-Ravno, Ćuprija

muzej-horeum-margi-ravno-cuprija-postavka-manifestacija-muzeji-za-10

Посебни програми


Изложба: „Откључавање надреализма“

изложба дела из збирке музеја „Хореум Марги-Равно“ Ћуприја, са конкурса “Матићу у част“

Отварање изложбе, „Откључавање надреализма“, изложба дела из збирке музеја „Хореум Марги-Равно“ Ћуприја, са конкурса“Матићу у част“. Изложба представља дела која су аутори, учесници ликовног конкурса „Матићу у част“, поклонили или које је музеј откупио од награђених аутора у протеклих 10 година колико конкурс постоји. На изложби ће публика имати прилике да види дела награђених аутора: Момчила Трајковића Мо-Мо-а, Драгане Весовић, Ивана Милосављевића, Јована Спасића, Саре Масникосе, Јоване Митровић, као и других аутора. Основна карактеристика која спаја ове радове јесте надреализам у савременој уметности а јединствена је по томе што представља пресек, по мишљењу жирија конкурса, најбољих радова који су за 10 година учествовали на конкурсу.

muzej-horeum-margi-ravno-cuprija-dusan-matic-otkljucavanje-nadrealizma-manifestacija-muzeji-za-10

Археолошка радионица „Мали истраживачи“

15, 16. и 18. мај од 13 до 16 часова

Радионица археологије и конзервације за децу школског узраста која би се састојала из два дела. Први, практични, би се састојао из упознавања деце са археологијом кроз конзерваторски третман предмета. Други, теоријски део би се односио на презентацију локалног културног наслеђа са посебним акцентом на негативну појаву дивљих ископавања и њиховом негативном дејству.

muzej-horeum-margi-ravno-cuprija-arheoloska-radionica-manifestacija-muzeji-za-10

Радионица калиграфије „Капитално писмо“

17. мај од 13 до 16 часова

Радионица је прилагођена деци школског узраста, нижих разреда, у којој би се упознали са кратким историјатом писма. Кроз вођење у сталној поставци музеја би проналазили фрагменте писма а касније би уз адекватне примере писма „Квадратна капитала“ пробали да уз помоћ трске, пера или четке напишу одређени текст у стилу овог писма.

muzej-horeum-margi-ravno-cuprija-radionica-kapitalno-pismo-manifestacija-muzeji-za-10

Након завршетка радионице сваки полазник ће добити папир са карактерима читаве азбуке „Квадратне капитале“ са обележеним редоследом потеза, како би могли да вежбају ово писмо и након радионице.

muzej-horeum-margi-ravno-cuprija-logo-muzeji-za-10

Радно време у току Манифестације:

  • од 08 до 20 часова

Адреса: 

  • Јована Курсуле 2, Ћуприја

Сајт: Музеј „Хореум Марги-Равно“ у Ћуприји