Центар за културу „Вук Караџић“ из Лознице - Музеј Јадра

Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница

Стална поставка


Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница


Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница основан је Одлуком СО Лозница бр. 6-17/98 од 23.10.1998. године за обављање делатности у области културе, образовања, музеја, галерија, збирки, заштите културних добара, природних и других знаменитости. 

У оквиру Центра за културу „Вук Караџић“ раде Музеј Јадра, Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, Вуков дом културе; уједно Центар за културу управља знаменитим местом Тршић и спомен комплексом Текериш, док што се образовне делатности тиче у оквиру Центра за културу организују се стручно оспособљавање за многа занимања као и курсеви страних језика (енглески, немачки) за децу предшколског узраста, као и за одрасле полазнике. Центар за културу организује неколико манифестација националног значаја: Вуков сабор, Ђачки Вуков сабор, Мићине и Верине дане, Дане Јована Цвијића, Свет жена, Језик у (не)материјалном културном наслеђу који се реализује оквиру Музеја језика и писма. У Тршићу се током лета организује читав низ колонија, радионица и школа. 

У оквиру нашег Центра одвија се и резиденцијални боравак страних књижевника и преводилаца у Кући писаца у Тршићу. Организујемо и редовне месечне програме у Вуковом дому културе и осталим организационим јединицама. Влада Републике Србије је у јулу 2019. године именовала Центар за културу „Вук Караџић“ за управљача Пределом изузетних одлика „Културни предео Тршић-Троноша“.

(Саве Ковачевића 1, 15300 Лозница)

Музеј Јадра


Музеј чине етнографска, историјска, нумизматичка и археолошка збирка.

(Музеј Јадра, Пашићева 25, Лозница)

Muzej Jadra - Loznica
Музеј Јадра

Стална поставка Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић


Садржи слике, цртеже и графике Миће Поповића, као и слике Вере Божичковић Поповић. Налази се у Лозници.

(Стална поставка Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, Јована Цвијића 15, Лозница)

Zgrada stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović
Стална поставка Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у улици Јована Цвијића 15 – Лозница

Вуков дом културе


Вуков дом има салу од 320 места у којој се одвија богат позоришни програм чији организатор је Центар за културу. Редовно на позоришном репертоару су представе професионалних позоришта из Београда, Новог Сада, Крушевца, Зајачара, Кикинде, Бања Луке и других градов Србије и Републике Српске.

(Вуков дом културе, Јована Цвијића 2, Лозница)

Културно-историјски комплекс Тршић


Знаменито место Тршић (7 км од Лознице) представља културно-историјски комплекс посвећен реформатору српског језика, Вуку Стефановићу Караџићу.

Простире се на 5 хектара. У оквиру њега се налази 40 објеката народног градитељства, различите намене. Комплекс се састоји из неколико целина: Вукова спомен кућа, Сабориште и Музеј језика и писма.

У објектима у Тршићу се налази неколико музејских сталних поставки и то:

  • Вукова спомен кућа са окућницом,
  • стална поставка Вукових сабора у Музеју Вукових сабора и
  • поставка о Ђачким Вуковим саборима који се налазе на Саборишту и у Музеју језика и писма – изложба: „Утицаји. Вук и савременици“.
Muzej jezika i pisma u kulturno-istorijskom kompleksu Tršič
Тршић – Музеј језика и писма

Спомен комплекс Текериш


Спомен комплекс у Текеришу (38 км од Лознице) је историјски комплекс посвећен историјском догађају из Првог свестког рата. Састоји се из спомен костурнице у којој су сахрањени остаци 3.500 српских ратника и војника 28. прашког пука и и музејска поставка о Церској бици.

Посебни програми Центра за културу „Вук Караџић“


За време трајања Манифестације „Музеји за 10“ посетиоци ће бити у могућности да погледају изложбене поставке Центра за културу „Вук  Караџић“ Лозница у Знаменитом месту Тршић, Музеју Јадра, Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Лозници и Спомен комплексу „Церска битка“ у Текеришу.

Јавности ће бити доступни и дигитални садржаји Центра за културу као што су:

1. Апликација интерактивног мултимедијалног водича (www.guide2.app/museum-stories) у оквиру које су представљени Знаменито место Тршић, Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић;

2. Дигиталну музејску поставку о животу и раду српског научника Јована Цвијића (www.jovancvijic.rs) и мапу о Цвијићевим научним истраживањима (www.mapa.jovancvijic.rs);

3. Веб презентација о Културном пределу „Тршић–Троноша“  којим Центар за културу управља од 2019. године (www.kulturnipredeo.rs);

4. Веб презентацију о правном претходнику Центра за културу Радничком универзитету у Лозници (www.radnickiuniverzitet.rs);  

5. Виртуелна шетња кроз Сталну поставку слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић (www.micapopovic.rs);

6. Остали програмски садржаји Центра за културу на друштвеним мрежама Фејсбук, Инстраграм и Твитер.


Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, Лозница

У сталној поставци слика Миће Поповића и вере Божичковић Поповић у Лозници посетиоци ће имати прилике да погледају дела која су граду Лозници оставили српски истакнути сликари, Мића Поповић и његова супруга Вера Божичковић Поповић (19 слика, 18 графика и два цртежа, штафелај, палету и мантил Миће Поповића и шест слика Вере Божичковић Поповић).

centar-za-kulturu-vuk-karadzic-loznica-stalna-postavka-manifestacija-muzeji-za-10
Стална поставка слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, Лозница

Уз посебан нагласак да је ове године стогодишњица рођења истакнутог сликара те ће и програм манифестације бити у знаку сликара Миће Поповића.

(Стална поставка Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, Јована Цвијића 15, Лозница)

Радно време у току Манифестације:

  • објекти у Тршићу радиће од 09.00 до 20.00 часова.

Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница

Адреса:

  • Саве Ковачевића 1, Лозница

Музеј Јадра

Адреса:

  • Пашићева 25, Лозница

Стална поставка Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић

Адреса:

  • Јована Цвијића 15, Лозница

Вуков дом културе

Адреса:

  • Јована Цвијића 2, Лозница

Музеј језика и писма у Тршићу

Адреса:

  • Прилаз саборишту, Тршић

Сајт: Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница