Спомен-збирка Павла Бељанског


Стална поставка Спомен-збирке Павла Бељанског

Спомен-збирка Павла Бељанског – Стална поставка представља дела југословенске модерне уметности прве половине XX века, према јединственом концепту који је осмислио сам Павле Бељански.
Spomen-zbirka Pavle Beljanski - zgrada
Спомен збирка Павла Бељанског

Ремек-дела попут Црвене терасе Милана Миловановића, Купачице Јована Бијелића, Доручка на трави Саве Шумановића или Жетве Милана Коњовића само су део богатства изложеног у првој наменски саграђеној музејској згради за збирку једног колекционара, према пројекту Иве Куртовића. Осим дела из легата Павла Бељанског, изложбену целину употпуњују још два сегмента: Меморијал Павла Бељанског и Меморијал уметника.

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-stalna-postavka-manifestacija-muzeji-za-10
Стална поставка
Посетиоци поред уживања у сталној поставци, посебно у њеном реконструисаном делу, могу да користе садржаје попут тактилне поставке за слепе и слабовиде Додирни и осети и апликације на знаковном језику за глуве и наглуве особе Музеј за све, са подацима о најзначајнијим ликовним делима из колекције, као и апликације Соба уметника, са интерактивним активностима намењеним деци, како би их увела у свет уметности.

* За потребе особа са инвалидитетом могућност приступа музеју путем прилазне рампе (приступачан простор само у приземљу).

(Спомен-збирка Павла Бељанског, Трг галерија 2, Нови Сад)

Изложба Вајар Сретен Стојановић и простори тактилности

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-vajar-stojanovic-manifestacija-muzeji-za-10
Вајар С. Стојановић

Поводом 125 година од рођења Сретена Стојановића (1898–1960), Спомен-збирка Павла Бељанског реализовала је изложбу у сарадњи са смером Сценска архитектура, техника и дизајн, Одсека за уметност и дизајн на Департману за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду.

Специфичност изложбе је занимљив приступ осмишљен од стране кустоскиња изложбе Марте Ђармати, Јелене Јанев и Татјане Бабић. Поставка води кроз причу о животу и делу Сретена Стојановића, али и кроз методолошки и креативни процес који су прошли студенти основних студија Сценска архитектура, техника и дизајн. Млади ствараоци су истраживали биографију и уметнички рад значајног вајара, и инспирисали се његовим делом у сопственом уметничком изражавању. Фигурине и портрети Сретена Стојановића приказани су у дијалогу са радовима студената, скулптурама, уметничким инсталацијама и архитектонским макетама, као и фотографијама и скицама креативног процеса.

Посебни програми Спомен-збирке Павла Бељанског


Фестивал музејског театра

 од 15. до 19. маја

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-festival-muzejskog-teatra-manifestacija-muzeji-za-10
Фестивал музејског театра

У сарадњи Театра младих „Мишоловка“ и Спомен-збирке Павла Бељанског реализоване су музејске представе Шест потрета Павла Бељанског, У огледалу муза и Боеми са Монпарнаса. Oвај вид интерпетације културног наслеђа од 2019. године развија се у оквиру пројекта „Музеј младих“, ради повећања приступачности музејских програма за младе, те њиховог креативног и критичког промишљања. С истим циљем делује и гостујућа Позоришна трупа „Држ` – не дај“, која кроз представу Аманет обрађује тему екологије.

Фестивал музејског театра наставак је пројекта „Музеј младих“ који се први пут одржава у окиру манифестације Музеји за 10.

Од 15. до 19. маја биће одигране четири поменуте представе инспирисане друштвеним темама, историјатом Спомен-збирке, животом Павла Бељанског и уметника заступљених у његовој колекцији, како би се широј јавности приказали резултати постигнути у овој области.

Намера је да се укључивањем представа музејских и сродних установа културе Фестивал у наредним годинама додатно прошири и отвори за сагледавање различитих могућности примене ове драмске дисциплине у савременој музеологији.

* Број места је ограничен, а присуство можете пријавити позивом на број телефона +381 21 472 99 66.

Фестивал музејског театра, 15. мај:


Шест потрета Павла Бељанског

17 часова

Театар младих „Мишоловка“, Нови Сад

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-predstava-sest-portreta-beljanskog-manifestacija-muzeji-za-10
Представа Шест потрета Павла Бељанског

Првом музејском представом у Спомен-збирци (2019), глумци најстарије поставе Театра приказали су резултат стваралачког процеса заснованог на методу процесне драме. Доступна сазнања о Спомен-збирци била су основа за импровизације и креирање шест сцена које су, по њиховом мишљењу, кључне у животу Павла Бељанског и историјату колекције. Свака тема одиграва се у посебном изложбеном сегменту музеја и намењена је посетиоцима свих генерација.

У огледалу муза

у 19 часова

Театар младих „Мишоловка“, Нови Сад

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-predstava-u-ogledalu-muza-manifestacija-muzeji-za-10
Представа, У огледалу муза. Фото Д. Милосављевић

Премијерно изведена 2021. године, представа реинтерпретира пријатељске односе између дипломате Павла Бељанског и аутора из његове колекције. У припремном делу представе укључени су и кустоси Спомен-збирке, делећи сазнања с младим глумцима и редитељем, а креативни процес продукт је њиховог самосталног промишљања. Представа кроз разнолике активности доприноси упознавању шире јавности са ликом и делом дародавца, као и развоју нове публике.

* Број места за представе је ограничен, а присуство можете пријавити позивом на број телефона +381 21 472 99 66.


Кустоска тумачења сталне поставке

Уторак 16. мај и среда, 17. мај, 18 часова

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-kustosko-tumacenje-izlozbe-manifestacija-muzeji-za-10
Кустоско тумачење изложбе

У уторак и среду, 16. и 17. маја, биће одржана кустоска вођења кроз различите изложбене поставке Спомен-збирке: колекције Павла Бељанског са антологијским делима југословенског модернизма 20. века, Меморијала Павла Бељанског, који открива разноврсност колекционарских склоности дародавца, и актуелну изложбу посвећену Сретену Стојановићу.

Међународни дан музеја


Концерт лауреата Интернационалних сусрета виолиниста 2023.

Четвртак, 18. мај, 18 часова

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-violinski-koncert-manifestacija-muzeji-za-10
Виолински концерт

Поводом Међународног дана музеја, биће организован концерт лауреата Интернационалних сусрета виолиниста – виолиста, кojи се у 2023. години одржава у Сремским Карловцима и Новом Саду од 4. до 14. маја.

Манифестација Интернационални сусрети виолиниста – виолиста осмишљена је с идејом унапређења виолинске педагогије као и афирмације младих уметника током њиховог музичког сазревања. Из године у годину, поред наступа такмичара организују се и концерти најуспешнијих виолиниста, као и стручни скупови виолинских педагога, подижући значај манифестације на виши ниво не само у Србији него и у региону.


Фестивал музејског театра, 19. мај:


Боеми са Монпарнаса

17 часова

Театар младих „Мишоловка“, Нови Сад

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-predstava-boemi-manifestacija-muzeji-za-10
Представа – Боеми са Монпарнаса. Фото_ Д. Милосављевић

Музејска представа Боеми са Монпарнаса, кроз колаж сцена из живота уметника Саве Шумановића током боравака у Паризу двадесетих година прошлог века доноси новину у интерпретацији националног и европског културног наслеђа, у којем се уметност и ствараоци приближавају публици кроз занимљиву, интерактивну драмску форму. Премијера представе одржана је током трајања изложбе Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата, 2022. године.

Аманет

19 часова

Позоришна трупа „Држ’− не дај“, Нови Сад

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-predstava-amanet-manifestacija-muzeji-za-10

Фестивал музејског театра осмишљен је с намером да се укључивањем представа музејских и сродних установа културе у будућности додатно прошири и отвори за сагледавање различитих могућности примене ове драмске дисциплине у савременој музеологији. Пројекат Музеј за све делује с истим циљем, повећањем приступачности програма за младе, као и гостујућа Позоришна трупа „Држ’− не дај“, која кроз представу Аманет обрађује тему екологије.

* Број места за представе  је ограничен, а присуство можете пријавити позивом на број телефона +381 21 472 99 66.

 

Радно време у току Манифестације:

  • Понедељак, 15. мај, уторак, 16. мај, среда, 17. мај и петак, 19. мај: од 10 до 20 часова
  • Четвртак, 18. мај, Међународни дан музеја: од 13 до 21 час

Адреса:

  • Трг галерија 2, Нови Сад

Сајт: Спомен-збирка Павла Бељанског