Огранак САНУ у Новом Саду


Огранак САНУ у Новом Саду – Од оснивања Огранка САНУ изложбе су учестале и углавном су излагана сликарска и вајарска дела, уз неколико изузетака (нумизматика, археологија, архивски материјал). Током претходних година одржане су значајне изложбе.

Посебни програми Огранка САНУ у новом Саду


Огранак САНУ у Новом Саду и Завичајни музеј Рума

Избор из легата Феђе Соретића, Завичајни музеј Рума

Изложба слика: Избор из легата Феђе Соретића, Завичајни музеј Рума

Завичајни музеј Рума у фонду Одељења уметничких збирки, између осталог, поседује сликарски легат Федора Феђе Соретића. Установљен је 2012. године. Садржи 28 дела, уља, темпера и акрила насталих у распону од шест деценија. Поред слика аутор је, као саставни део легата, Музеју поклонио део личне библиотеке из области архитектуре и лепих уметности и већи број скица изведених различитим техникама. Дарована колекција уметничких дела конципирана је избором самог аутора, преовлађују портрети док су мотиви пејсажа и мртве природе у овој селекцији заступљени у мањем броју.

Феђа Соретић рођен је 27. јануара 1930. у Новом Саду. У Руми је провео детињство и завршио основно и средњошколско образовање. Иако је потицао из познате румске адвокатске породице, од самог рођења а и током живота био је окружен снажним уметничким утицајима из уже и шире породице. Завршио је београдску Академију ликовних уметности у класи Недељка Гвозденовића а након тога је три деценије провео као професор уметности на Архитектонском факултету у Београду.

Од 1992. наставља педагошку и уметничку каријеру у Америци. Одржао је на десетине самосталних и велики број групних изложби у земљи и иностранству. Стотине његових слика нашло је место у приватним колекцијама, галеријама, музејима и јавним институцијама у Србији и низу страних дтржава.

Феђа Соретић преминуо је почетком фебруара, текуће 2023. године у Америци.

Изложба у Платонеуму, планирана за 12. мај 2023. у оквиру манифестације „Музеји за десет“, представља избор дела из легата Феђе Соретића из Завичајног музеја Рума који на карактеристичан начин презентује опус аутора. 

(Огранак САНУ, Николе Пашића 6, Нови Сад)


 

manifestacija-muzeji-za-10-2022-sanu-ogranak-u-novom-sadu-zoran-petrovic-radovi

 

Радно време у току Манифестације:

  • од 08 до 20 часова

Адреса:

  • Николе Пашића 6, Нови Сад

Сајт: Српска академија наука и уметности, Огранак САНУ у Новом Саду