muzej-grada-novog-sada-muzeji-za-10-zgrada

Музеј града Новог Сада

Стална поставка Музеја града Новог Сада


Централна зграда Музеја Новог Сада на Петроварадинској тврђави


Изложба: „Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века“

Музеј града Новог Сада – Изложба Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века на јединствен начин пружа могућност посетиоцима Музеја Новог Сада да се упознају са предметима ликовне и примењене уметности из Одељења за културну историју.

Пореклом из богатих новосадских колекција и породичних заоставштина, изложени експонати приказују развој града од 18. до средине 20. века и илуструју начин живота и културу становања Новосађана. Посетиоци имају прилику да виде богате колекције намештаја, сребра, порцелана, стакла, тепиха, икона, портрета, и осталих предмета из грађанских новосадских породица.

(Централна зграда Музеја града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин)

Građanski život u Novom Sadu
Изложба Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века
Građanski život u Novom Sadu
Изложба Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века

Велики ратни бунар, ремек-дело војне архитектуре и грађевинарства, доступан је посетиоцима из изложбеног простора у приземљу зграде Музеја града Новог Сада. Саставни је део јединственог водоопскрбног система Тврђаве и интегрални део Подземних војних галерија. У случају велике опсаде, могао је целу тврђаву да снабдева питком водом. Грађен је током другe деценије XVIII века.

(Централна зграда Музеја града Новог Сада, Тврђава 4, Петроварадин)

Изложба Тврђава: Живот на Петроварадинској стени

Поводом значајног јубилеја, 330 година од почетка изградње Петроварадинске тврђаве, Музеј града Новог Сада приредио је изложбу посвећену динамичним историјским и градитељским процесима и подухватима на овом важном стратешком месту.

Изложба под називом Тврђава конципирана је тако да публици представи континуитет живота, а затим и утврђења на, такозваној, Петроварадинској стени. Поставком  је обухваћен  веома дуг временски период, од старијег каменог доба па све до краја 18. века.  На изложби ће по први пут бити изложени археолошки налази до којих се дошло ископавањима спроведеним током прошле године у приземљу зграде Музеја. Поред оригиналних археолошких и историјско – уметничких предмета, изложба је обогаћена бројним илустрацијама, реконструкцијама рађеним на основу историјске грађе и пригодним текстовима.

Изложба Милева: Ми смо стена

Изложба Милева: ми смо стена представља уметничку интерпретацију биографије познате српске научнице, чији је живот био неодвојиво везан за Нови Сад – Милеве Марић Ајнштајн. Аутор изложбе је др Душан Јововић, мултимедијални уметник.

Користећи доступну грађу о животу и раду знамените Српкиње, пре свега преписку између ње и супруга Алберта, аутор креира јединствен наратив који Милеву приказује, најпре као младу талентовану и амбициозну жену, затим као  научницу „блиставог ума“ и на крају, али не мање важно, као брижну и пожртвовану  мајку. Све приказане  сегменте њене биографије повезује константна борба и превазилажење друштвених стереотипа, од освајања простора високог образовања и научног рада до живота самохране мајке у условима финансијске и уопште животне несигурности.

Изложба Милева: ми смо стена, по много чему представља искорак у односу на класичну музејску поставку, а оно што је посебно издваја је чињеница да сваком посетиоцу оставља могућност властите интерпретације и доживљаја.

muzej-grada-novog-sada-petrovaradin-mileva-mi-smo-stena-muzeji-za-10

Збирка стране уметностиМузеј града Новог Сада


Стална поставка „Легат др Бранка Илића“

Легат др Бранка Илића новосадског лекара и колекционара представља највреднију колекцију стране уметности на подручју Војводине. На поставци су изложена дела ликовне и примењене уметности, настала у Европи и Азији између 15. и 20. века. Посетиоцима се пружа могућност да добију сазнања о стиловима из прошлости и бројним уметничким радионицама.

(Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад)

Zbirka strane umetnostiЗбирка стране уметности

Изложба: Печати беспућа

Аутор изложбе је Саво Гвозденовић, академски сликар. Ову инспиративну и оригиналну изложбу  чине  ликовни радови, настали у протеклих неколико година, у различитим техникама.

На сликама се могу видети призори из свакодневног живота. Оне су искрен  ауторов доживљај света око себе.

(Збирка стране уметности, Дунавска 29, Нови Сад)

У оквиру Манифестације Музеји за 10,  од 15. до 19. маја,  улаз у све објекте Музеја града Новог Сада биће БЕСПЛАТАН.

Посебни програми Музеја града Новог Сада


Стручно вођење кроз сталну поставку – легат др Бранка Илића

од 15. до 17. маја у 17 часова

Све заинтересовне посетиоце, кроз изложбу ће водити Љиљана Лазић, музејки саветник.

(У Збирци стране уметности, Дунавска 29)

Обилазак Подземних војних галерија

од 15. до 19. маја у 12 и 15 часова

muzej-grada-novog-sada-podzemne-vojne-galerije-manifestacija-muzeji-za-10

Једну од највећих атракција Петроварадинске тврђаве представљају подземне војне галерије, изграђене пре два и по века да бране Тврђаву од продора освајача, користећи, за оно време, модеран и ефикасан одбрамбени систем ходника. У подземљу Тврђаве сакривен је прави мали град на четири нивоа, са разгранатим лавиринтом ходника и тунела у којима се простиру борбене линије, барокаде, спаваоне, замке, минска поља и коридори укупне дужине 16 км. Посетиоцима је омогућено да, уз усмена, текстуална и ликовна објашњења обиђу око 1 км ових ходника.

(Петроварадинска тврђава)


Радно време током Манифестације:

Централна зграда Музеја града Новог Сада на Петроварaдинској тврђави

  • од 09 до 17 часова.

Адреса: Тврђава 4, Петроварадин

Збирка стране уметности

  • од 10 до 18 часова

Адреса: Дунавска 29, Нови Сад

Сајт: Музеј града Новог Сада