zgrada-galerija-matice-srpske-manifestacija-muzeji-za-10-2022

Галерија Матице српске

Стална поставка 


Изложба Слике великих формата – сведочанство епоха

Галерија Матице српске у оквиру своје колекције, која броји преко 10.000 уметничких предмета, поседује и мањи број слика великих формата. На изложби Слике великих формата – сведочанство епоха су представљена дела 19. и 20. века најзначајнијих српских уметника од Паје Јовановића, Уроша Предића до Саве Шумановића и Петра Лубарде. Монументалност и приказане теме указују на идеју уметника да форматом истакне уметничка и друштвена струјања одређеног периода. Изложба такође представља на једном месту разноврсност колекције Галерије и српске историје уметности.

(Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад)

Стална поставка

Umetnost XX veka u Galeriji Matice srpske
Стална поставка 

ulaz-u-zgradu-galerija-matice-srpske-manifestacija-muzeji-za-10-2022

Посебни програми


Камена башта – кустоско вођење кроз Парк скулптура

15. мај, 19 часова

 Од 2017. до данас на Тргу Галерија почео је да се развија тзв. Парк скулптура. У оквиру овог пројекта изливено је пет скулптура Галерије Матице српске, као и по једна из Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића. Постављене испред зграде Галерије као и у парку на Тргу галерија скулптуре симболишу почетак новог уметничког простора који ће се током наредних година ширити и развијати, све у циљу истицања Трга галерија као значајне културне и уметничке тачке Града. О постављеним скулптурама као и идеји Парка посетиоци ће имати прилике да чују више на кустоском вођењу Камена башта.

galerija-matice-srpske-kamena-basta-kustosko-vodjenje-manifestacija-muzeji-za-10
Камена башта – кустоско вођење кроз парк скулптура

Ауторско вођење кроз изложбу Слике великих формата – сведочанство епоха

16. мај, 19 часова

На стручном вођењу кроз изложбу Слике великих формата – сведочанство епоха, посетиоци ће имати прилику да се упознају са најмонументалнијим делима из колекције Галерије Матице српске. Кроз причу о сликама из 19. и 20. века, сазнаће више због чега су се уметници и/или поручиоци одлучивали за велике формате и које су биле теме намењене монументалном платну. Такође, кроз причу појединим делима биће указано и на различите историјске и друштвено-политичке прилике у којима се током тог дугог периода налазило српско друштво.

galerija-matice-srpske-kustosko-vodjenje-slike-velikih-formata-manifestacija-muzeji-za-10
Кустоско вођење Слике великих формата – сведочанство епоха

Надежда Петровић – Хероина српског модерног сликарства

17. мај, 19 часова

 Поводом обележавања 150-огодишњице од рођења Надежде Петровић биће одржано предавање стручњака из Уметничке галерије „Надежде Петровић“ у Чачку. Овај дан манифестације биће посвећен једној од најзначајнијих уметница модерног сликарства. Посетиоци ће имати прилику да чују више о широком опусу Надежде Петровић, од њених раних, преко зрелих до позних година стваралаштва, испраћеним ратним околностима и друштвеним ангажманом.

galerija-matice-srpske-nadezda-petrovic-manifestacija-muzeji-za-10
Надежда Петровић Хероина српског модерног сликарства

Међународни дан музеја – 18. мај


Радионица под називом Линије и боје у служби историје

у 10 часова

Током прве мајске радионице под називом Линије и боје у служби историје деца ће открити различите начине приказивања историјских догађаја. Посматрајући и упоређујући три велике слике – Свети Ладислав Ференца Ајзенхута, У свитање 1946–1947. Ђурђа Теодоровића и Косовски бој Петра Лубарде, деца ће упознати три уметника са различитих поднебља који су стварали у различитим условима и периодима и приказали три различита историјска догађаја на три начина. Кроз радионичарске активности и разговор са музејским едукатором, деца ће сазнати зашто се значајни историјски догађаји често приказују на великим платнима и како их све уметници могу интерпретирати. У креативном делу радионице, деца ће на свој начин приказати важан догађај из свог живота.

Кустоско вођење кроз изложбу Слике великих формата – сведочанство епоха

у 12 часова

На стручном вођењу кроз изложбу Слике великих формата – сведочанство епоха, посетиоци ће имати прилику да се упознају са најмонументалнијим делима из колекције Галерије Матице српске. Кроз причу о сликама из 19. и 20. века, сазнаће више због чега су се уметници и/или поручиоци одлучивали за велике формате и које су биле теме намењене монументалном платну. Такође, кроз причу о појединим делима биће указано и на различите историјске и друштвено-политичке прилике у којима се током тог дугог периода налазило српско друштво.

Oтворени конзерваторски атеље

у 17 часова

Галерија Матице српске представља своје конзерваторско-рестаураторске активности у форми Отвореног атељеа – програма намењених општој и стручној публици кроз које се приказују токови и домети рада на пројектима заштите културног наслеђа или представљају занимљивости из области конзервације и рестаурације уметничких дела. Поводом Међународног дана музеја посетиоци ће имати могућност да завире у конзерваторски атеље и упознају се са процесом конзервације и рестаурације.

Пројекција филма о Урошу Предићу

18. мај, 19 часова

Филм Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности омаж је и сведочанство о животу и раду Уроша Предића. У филму се тематизују најзначајнија обележја Предићевог сведочанства. Од боравка у родном Орловату, до студија у Бечу на Бечкој ликовној академији, где је и филм делом сниман, до његовог зрелог периода док је боравио у Београду. Пројекцијом филма публика ће имати прилику да добије преглед Предићевог дугогодишњег уметничког полета.

galerija-matice-srpske-projekcija-filma-o-urosu-predicu-manifestacija-muzeji-za-10
Пројекција филма о Урошу Предићу

Промоција књиге Портрет српског интелектуалца у доба просветитељства

19. мај, 19 часова

У оквиру едиције Уметност и историја издата је студија проф. др Владимира Симића Портрет српског интелектуалца у доба просветитељства. Аутор преиспитује улогу интелектуалца и интелектуалних елита у креирању јавних мишљења и дискурса, те нас враћа у историју анализирајући основне појмове везане за просветитељство и интелектуалца. У књизи се изучава типологија и иконографија портрета интелектуалца у 18. веку као и однос портрета и друштва. Представљајући слику и прилику српског интелектуалца, ова студија доноси национални поглед на пантеон значајних личности тог периода.

galerija-matice-srpske-promocija-knjige-portret-srpskog-intelektualca-manifestacija-muzeji-za-10
Промоција књиге Портрет српског интелектуалца В. Симић

Радно време у току Манифестације:

  • од 10 до 22 часа

Адреса: 

  • Трг галерија 1, Нови Сад

Сајт: Галерија Матице српске