zgrada-zavicajni-muzej-jagodina-muzeji-za-10

Завичајни музеј Јагодина

Стална поставка


Завичајни музеј Јагодина је регионални музеј комплексног типа, који има територијалну надлежност за Град Јагодина и територију општина Деспотовац, Параћин, Рековац, Свилајнац и Ћуприја. Установа је смештена у згради првобитног Соколског дома зиданог 1935. године према пројекту архитекте Момира Коруновића, која је 1987. године проглашена за споменик културе у категорији културно добро. Музејску колекцију чини преко 10.000 предмета насталих у периоду од праисторије до савременог доба који су разврстани у педесет збирки Природњачког, Археолошког, Етнолошког, Историјског и Уметничког одељења.

Најрепрезентативнији предмети из фонда Музеја представљени су на сталној поставци која пружа увид у делатност свих пет стручних одељења.

У оквиру Природњачког одељења истичу се фосилизовани остаци биљака, бескичмењака и крупних сисара.

Збирке Археолошког одељења репрезентују предмети изузетног значаја, пре свега неолитска керамика и пластика, налази са систематских истраживања манастира Манасија, као и предмети из периода антике и средњег века пронађени током археолошких ископавања на локалитету „Јеринин град“ у селу Војска код Свилајнца.  

Део поставке која се односи на збирке Историјског одељења приказује политичке, друштвене и културне прилике од почетка 19. века до краја Другог светског рата на територији средњег Поморавља, док Етнолошко одељење одсликава живот у селу и граду у овом крају у наведеном периоду.

zavicajni-muzej-jagodina-stalna-postavka-eksponati-fiseklija-balkanski-ratovi-muzeji-za-10
Фишеклија за муницију из Балканских ратова 1912-1913.

Кроз део поставке у којој су изложени предмети из збирку Уметничког одељења приказана је свештена уметност (иконе, кандила, богослужбене књиге и други предмети који су коришћени за потребе богослужења), затим рукописи и стара и ретка књига, као и градско покућство (намештај, предмети од порцелана, метала и стакла) које се користило у јагодинским кућама између два светска рата.

Од предмета из збирки Уметничког одељења изложених на сталној поставци од посебног су значаја производи јагодинске фабрике стакла Нацка Јанковића, друге српске фабрике стакла која је радила у периоду од почетка осмадесетих година 19. века до средине прве деценије 20. века.

Посебни програми


Самостална изложба слика Слободана Штетића

Слободан Штетић је један од најуспешнијих визуелних уметника у Јагодини који је афирмацију стекао и ван граница наше земље. Скоро пола века се подједнако успешно бави графичким дизајном, сликарством и фотографијом. Последње две деценије посветио се и педагошком раду, а данас је редовни професор Универзитета у Крагујевцу.

zavicajni-muzej-jagodina-galerija-slobodan-stetic-kompozicija-manifestacija-muzeji-za-10
Слободан Штетић, Композиција, 2022

Први и једини пут је самостално излагао у Завичајном музеју у Јагодини 1984. године. Након скоро четири деценије задовољство нам је што обнављамо сарадњу са овим нашим угледним ствараоцем. На овој изложби представљени су његови нови сликарски радовинастали у протеклих пар година, који се могу поделити у три тематске целине: мртве природе, ведуте и апстрактне композиције.

(Галерија Завичајног музеја Јагодина, Кнегиње Милице бр.82)

Гостовање изложбеМанастир Манасијашест деценија истраживања и заштите

у Музеју угљарства Сењски рудник, коаутор: Смиљана Додић, археолог, музејски саветник;  

Републички завод за заштиту споменика културе и Завичајни музеј Јагодина 2014. године приредили су у јагодинском музеју изложбу „Манастир Манасија – шест деценија истраживања и заштите“, којом су поморавској публици представљени резултати вишедеценијских истраживачко–конзерваторских радова Републичког завода у комплексу манастира Манасија. Аутори изложбе били су чланови истраживачког тима у  Манасији, пок. Марин Брмболић, Драгољуб Тодоровић, Катарина Лазаревић (Митић) – из Републичког завода, а из Завичајног музеја Јагодина Смиљана Додић.

Велике планове о гостовањима изложбе омела је изненадна смрт руководиоца археолошких истраживања Марина Брмболића исте године, но изложба је ипак нашла свој пут до домаће и међународне публике и то, на позив Председништва РС, на међународном витешком фестивалу JUST OUT у манастиру Манасија, 2015. и 2017. године, а затим и на позив Музеја Крајине у Приједору, Градишки и Новом Граду, 2017. године, те у Народном музеју Зајечар 2018. године.

zavicajni-muzej-jagodina-izlozba-manastir-manasija-muzeji-za-10-manifestacija-2023
„Манастир Манасија – шест деценија истраживања и заштите“

Предавање: Грађа из збирки Завичајног музеја Јагодина о Јагодини и околини у Балканским ратовима 1912-1913. године

17. мај 2023. у 19 часова

Предавач: Душко Грбовић, историчар, музејски саветник

Тема предавања је учешће људи са подручја Јагодине и околине у Балканским ратовима 1912-1913. године. О збивањима на фронту и позадини говоре разноврсни предмети (оружје, војна опрема, архивалије, карте, фотографије). Намера је да се нешто више каже о предметима који су на изложбама изложени само са легендом и представљају један сегмент изложбене поставке.

zavicajni-muzej-jagodina-karta-sliva-velike-morave-muzeji-za-10-manifestacija-2023
Kарта – слив Велике Мораве, 1899-1914.

Жеља је да се стекне што потпунија слика о ратним и другим  догађањима 1912-1913. године и да се кроз представљене предмете „исприча“ прича о учешћу људи са простора Јагодине и околине у Балканским ратовима 1912-1913. године. Сваки предмет представља једну посебну причу и има одређени значај на који се жели указати.

(Галерија Завичајног музеја Јагодина, Кнегиње Милице бр.82)

Радно време током Манифестације:

  • од 15. до 19. маја: од 8 до 21 час

Адреса: 

  • Кнегиње Милице 82, Јагодина

Сајт: Завичајни музеј Јагодина