hemijski-fakultet-muzeji-za-10

Универзитет у Београду – Хемијски факултет – Збирка великана српске хемије

Стална поставка


Хемијски факултет – Збирка великана српске хемије – Посетите хемијску лабораторију из 19. века!

Збирка великана српске хемије је јединствен универзитетски музеј који се налази у приземљу Хемијског факултета.

Из својеврсног кабинета реткости посебно издвајамо богату збирку хемикалија, чији су називи на реагенс боцама исписани руком првих професора хемије у Србији.

Наслеђе Збирке повезано је са наслеђем Универзитета у Београду, а посебно издвајамо стаклено посуђе из појединих европских држава – Чешке, Хрватске, Немачке и Мађарске. Ту се убрајају реторте, кондензатори и много необичних апаратура чије намене можемо само да наслутимо.

Бројна литература у Библиотеци Хемијског факултета сведочи о настави хемије са почетка 20. века, а инструменти и научни радови о положају хемије у Србији у односу на светску науку.

hemijski-fakultet-univerziteta-u-beogradu-zbirka-velikana-srpske-hemije-epruvete-muzeji-za-10

Посебни програми – Збирка великана српске хемије


Предавање Хемија среће

16. мај 2023. у 10:15 часова  (Лабораторија 240)

16:30 часова (Мали хемијски амфитеатар – Дрегер)

Како хемија објашњава магичан осећај среће?
Главни актери овог предавања биће серотонин, допамин, окситоцин и ендорфини, хормони среће који промовишу позитивна осећања попут задовољства, среће и љубави, док смањују депресију и анксиозност.
Предавање ће одржати др Милан Николић, ванредни професор на Катедри за биохемију Хемијског факултета Универзитета у Београду.

УрадиТИ експерименте – експерименти

  • 18. мај 2023. 15-17 часова / Хол Хемијског факултета

Уколико желите да направите свој отисак прста, посетите Хемијски факултет.

Пружамо вам и прилику да утврдите колико су киселе намирнице које свакодневно користимо, на пример, лимунов сок и сода бикарбона.

Можда нисте знали, али и хемичари знају да направе семафор. Да би овај семафор радио, потребан је кисеоник, а не струја! Спремите се фотографишете свој одраз у сребрном огледалу које ћемо сами направити.

Одговоре на ова, као и многа друга питања можете добити кроз одабране интерактивне појединачне огледе. Подршку у раду пружиће вам ентузијастични студенти Хемијског факултета, који ће објаснити хемијске процесе у огледима и повезати их са појавама из свакодневног живота.

hemijski-fakultet-univerziteta-u-beogradu-zbirka-velikana-srpske-hemije-posetioci-predavanja-muzeji-za-10

Предавање Климатске промене

18. мај 2023. 10:15 часова (Сала за седнице) и у 17 часова (Мали хемијски амфитеатар – Дрегер)

Климатске промене – имамо ли повода за панику и шта могу да учиним да их зауставим?
Предавање ће описати колику претњу представљају климатске промене у будућности, на који начин и којом динамиком ће се оне испољавати у ближој и даљој будућности. Посебан акценат ће бити на научним иновацијама које је неопходно унапредити и спровести да би се спречио негативан утицај климатских промена.
Предавање ће одржати др Константин Илијевић, доцент на Катедри за примењену хемију Хемијског факултета Универзитета у Београду.

hemijski-fakultet-univerziteta-u-beogradu-zbirka-velikana-srpske-hemije-predavanje-muzeji-za-10

Хемија полимера – експерименти

16. мај 2023. 17:30

19. мај 2023. 15 часова / Лабораторија 422

Упознајте најразличитије врсте полимера!

У прошлости се ратовало на бојним пољима уз употребу барута, а ми ћемо вам показати како сагорева бездимни барут у хемијској лабораторији.

Демонстрираћемо вам и како се прави прво комерцијално доступно вештачко влакно, рејон.

Поред тога, синтетисаћемо фенол-формалдехидну смолу и најлон, једињење које улази у састав материјала који се користе за заштиту површина.

Наведене супстанце су примери полимера, макромолекула који имају широку примену. Зато нам је важно да вам на визуелно атрактиван начин покажемо и уз то објаснимо како изабрани примери полимера настају, каква својства имају и којим променама подлежу.

Изложба Прошетај кроз хемијску лабораторију из 19. века

15-18. мај 2023. 11:30 часова

17. мај 2023. 15 часова / Збирка великана српске хемије

Збирка великана српске хемије, музејска збирка Универзитета у Београду – Хемијског факултета, посвећена je чувању универзитетског наслеђа из области хемије. Специјализована је за процену и излагање културног наслеђа из области хемије, научног развоја хемије и приказа хемијских наставних учила.

У Збирци се чувају заоставштине великих хемичара, као што су Сима Лозанић, Марко Леко и Вукић Мићовић. Изложене су апаратуре и прибор из хемијских лабораторија из 19. и 20. века, као и вредне и ретке хемикалије из тог доба.

Сачувано благо – оригинална документа и опрема прве хемијске лабораторије на Лицеју и Великој школи јесте драгоцено сведочанство о развоју хемије у Србији. Оно истовремено сведочи о томе да су се, упркос свим пустошењима, трагови прошлости сачували од заборава, да ће се надаље брижљиво чувати од неумитног хода времена под окриљем Хемијског факултета.

Изложба: Кроз призму хемије

15-18. мај 2023. 11:30 часова

17. мај 2023. 15 часова

19. мај 2023. 14 часова / Хол Хемијског факултета

Изложено посуђе које може да се види само у музејима су бочице за хемикалије, реторте, Гајслерове цеви, апаратуре за гасове, боце по Вулфу. Потражите на изложби и посуђе које и данас виђамо у лабораторији – мензуре, ерленмајери и ареометри. Погледајте и ручно прављено посуђе чије намене још увек нисмо одгонетнули.

hemijski-fakultet-univerziteta-u-beogradu-zbirka-velikana-srpske-hemije-tim-zaposleni-muzeji-za-10

Logo hemijskog fakulteta

Радно време у току Манифестације:

  • стална поставка: 11 – 18 часова 

Адреса: 

  • Студентски трг 12-16

Сајт: Збирка великана српске хемије