Средња стручна школа Крагујевац

Стална поставка 


Средња стручна школа Крагујевац је најстарија стручна школа на Балкану. Основана је 1854. године указом кнеза Александра Карађорђевића. Зграда је под заштитом државе и налази се у историјском центру града на Милошевом венцу.

srednja-strucna-skola-kragujevac-zgrada-muzeji-za-10

Од 2014. године у оквиру школе постоји уметничка галерија у којој је одржано преко 30 самосталних и групних изложби домаћих и страних аутора. У уметничком савету галерије су Горан Ракић академски сликар, Снежана Николић историчар уметности и Невена Костић кустос галерије.Галерија школе већ пар година учествује у програму за Ноћ музеја.

Посебни програми – Средња стручна школа Крагујевац


Отварање изложбе „Маска“

16. мај 2023. у 19 часова

На изложби су представљане фотографије које се баве концептом маске као симбола и израза људског идентитета. Свака фотографија на изложби приказује особу која носи маску или нешто што представља маску, а свака фотографија позива на размишљање о томе што се налази иза маске. Маске су саставни део људске културе и традиције, а оне се користе у различитим контекстима – у религији, уметности, спорту, забави, па чак и у медицини. Маске се користе и као алат за скривање и прикривање људског идентитета.

srednja-strucna-skola-kragujevac-izlozba-maska-jun-muzeji-za-10

Ове фотографије изложене су како би се подстакло размишљање о томе како се идентитети стварају и приказују, те како се маске могу користити за искривљивање истине о некој особи или скривање њене праве природе. Фотографије су израђене различитим техникама и приступима, а свака фотографија има своју причу и свој карактер. Фотографије ће вам омогућити да се упознате с неким занимљивим ликовима који су приказани на њима и да размишљате о њиховим причама и порукама. Изложба фотографија „Маска“ је изврсна прилика за истраживање сложености људског идентитета и да промишљања о улози коју маске имају у нашем друштву и култури. Надамо се да ће ова изложба пружити нова сазнања и увиде у тај важан аспект људског живота.

srednja-strucna-skola-kragujevac-izlozba-maska-demonstracije-muzeji-za-10
Демонстрације

Изложба се одржава под покровитељством Фото савеза Србије и Фото клуба Објектив из Крагујевца. Право учешћа на изложби имају чланови Фото савеза Србије и Фото клуба Објектив. Од приспелих радова селектор ће одабрати 60 фотографија које ће бити израђене на квалитетном фото папиру (формат је 30×45цм, а дозвољени су и изведени формати). Изложбу ће пратити штампани каталог. Примаће се фотографије израђене у колор и црно белој техници.

srednja-strucna-skola-kragujevac-izlozba-maska-milan-markovic-karneval-manifestacija-muzeji-za-10
Милан Марковић, Карневал

Адреса:

  • Косовска бр.8, 34000 Крагујевац

Сајт: Средња стручна школа Крагујевац