Музеј Zepter Београд

Стална поставка Музеја Zepter


Mузеј ZEPTER дванаест година постојања – У сталној поставци MUZEJ-a ZEPTER налазе се дела сликара и вајара који су били чланови разних уметничких група, као што су Задарска, Децембарска, Једанаесторица, Медиала. Ту су и представници најрадикалнијих појава, попут енформела и других видова апстракције, представници нове, наративне и поетске фигурације, поп арта и нове предметности, нови дивљи и трансавангарда, фантастика, готово сви други правци и појаве краја века и миленијума, укључујући и одређене примере концептуализма и постконцептуализма.

muzeji-za-10-manifestacija-2022-muzej-zepter-knez-mihailova-stalna-postavka
Стална поставка музеја Zepter

У KОЛЕKЦИЈИ су заступљени многи професори Факултета ликовних и Факултета примењених уметности из Београда као и професори Академије уметности из Новог Сада, који су формирали и формирају наше младе нараштаје, као и чланови Српске академије наука и уметности – најрепрезентативније културне установе. И разуме се – плејада младих, оних који ће тек ући у историју наше, а можда и европске уметности.

Посебни програми 


Изложба Аквизиција у 2022. години

У 2022. години колекција MUZEJ-а ZEPTER обогаћена је откупима и поклонима са 18 вредних нових дела 10 уметника.

Аутори радова заступљених на изложби су Миро Главуртић, Петар Омчикус, Вјера Дамјановић, Невена Хаџи Јованчић, Миодраг Самарџић, Александар Зарин, Васа Михић, Петар Сибиновић, Томислав Тодоровић и Владимир Милановић.

Владимир Милановић. CC_Cake, 2020

Дела Петра Омчикуса, Вјере Дамјановић, Невене Хаџи Јованчић и Миодрага Самарџића посетиоци су имали прилику да виде на њиховим самосталним изложбама у MUZEJ-у ZEPTER прошле и с почетка ове године, а Вјери Дамјановић је као четвртом добитнику награде Стојан Ћелић, уз изложбу, штампана и промовисана монографија.

muzej-zepter-izlozba-akvizicija-vjera-damjanovic-muzeji-za-10
Вјера Дамјановић, Александријска библиотека, 2010-2011

Васа Михић, светски признат уметник нашег порекла који живи и ради од 1960-их у Лос Анђелесу, даривао је MUZEJ-у ZEPTER прошле године два јако вредна дела, једну слику и једну скулптуру. По први пут у колекцију Музеја улазе дела Миро Главуртића, Невене Хаџи Јованчић, Васе Михића и Владимира Милановића.

muzej-zepter-izlozba-akvizicija-vasa-mihic-sphere-muzeji-za-10
Васа Михић, Sphere, 2008

 

Радно време током Манифестације:

  • понедељком затворено за посетиоце
  • уторак, среда, петак од 12 до 20 часова,
  • четвртак од 12 до 21 час,
  • недеља од 10 до 20 часова.

Адреса: Kнез Михаилова 42, Београд

Сајт: Музеј Zepter