jugoslovenska-kinoteka-manifestacija-muzeji-za-10-2022-naslovna

Југословенска кинотека


Стална поставка Југословенске кинотеке


„Наш музеј филма“

Југословенска кинотека је поводом свог јубилеја – 70 година од оснивања, приредила нову сталну поставку која обухвата драгоцене експонате из предисторије и историје филма, а посебна пажња  поклоњена је развоју домаће филмске уметности.

Нова стална поставка свечано је отворена 23. јануара 2020. године.

Nova stalna postavka Jugoslovenske kinoteke - Muzeji za 10

Посетиоци ће чак кроз 28 изложбених целина моћи да сагледају различите периоде и аспекте који су у технолошком и уметничком смислу битни за развој кинематографије до краја 20. века.

Jugoslovenska kinoteka, nova stalna postavka, Čarli Čaplin - Muzeji za 10

Најстарији изложени предмети потичу из 19.века, међу којима су изузетна Царска панорама и прва камера браће Лимијер. Ту су и камере с почетка 20. века које су припадале александру Лифки и српском сниматељу Михаилу Михаиловићу, познатијем као Мика Африка.

Део изложбе посвећен је раним биоскопима и пионирима филма на овим просторима, а посебан акценат дат је првом српском играном филму „Карађорђе“ (1911).

Кроз остале целине представљен је документарни филм из времена балканских и Првог светског рата, затим успех наших уметника у свету, Београд на филму у међуратном периоду, филмски журнали и рекламе, као и продуцентске куће.

У складу са хронологијом следи представљање феномена и значајних аутора српске и југословенске и српске кинематографије након Другог светског рата.

Мултимедијална изложба укључује одабране инсерте, филмску музику домаћих композитора, део богате збирке плаката, фотографије, документа и другу пратећу грађу.

Поставка обухвата и предмете из легата Љубише Самарџића, Павла Вуисића, Милене Дравић, Драгана Николића, Живојина Павловића и других.

(Југословенска кинотека, Узун Миркова 1, Београд)

Посебни програми Југословенске кинотеке


Изложбе посвећене Велимиру Бати Живојиновићу 90 година од рођења

од 15. до 19. маја од 10 до 19 часова

jugoslovenska-kinoteka-otvaranje-legata-bata-zivojinovic-muzeji-za-10

Отварање легата Велимира Бате Живојиновића / 90 година од рођења

Југословенска кинотека обележава деведесет година од рођења српског глумца Велимира Бате Живојиновића (1933–2016) отварањем легата и двема пратећим изложбама чије је свечано отварање било 28. фебруара 2023.

Публика може да види садржаје који прате овај  јубилеј на два нивоа зграде Кинотеке у Узун Мирковој.

Новопристигли легат Бате Живојиновића придружује се легатима осталих великана седме уметности у оквиру сталне поставке. Осим награда које красе нове витрине легата, своје место пронашли су и интересантни лични предмети нашег славног глумца.

Изложба Приватно и радно

део легата Бате Живојиновића, представља принтове дигиталних фотографија које дочаравају радну атмосферу са снимања из глумчеве вишедеценијске каријере, као и одабране сегменте из  приватног живота. Смештена је у галерији у приземљу Кинотеке.

Мултимедијална изложба Филмска палета

налази се у централном холу и илуструје неке од најзначајнијих улога Бате Живојиновића у филмовима: Др (1962), Три (1965), Непријатељ (1965), Скупљачи перја (1967), Бреза (1967), Валтер брани Сарајево (1972), Пас који је волео возове (1977), Трен (1978). Изложбу чине инсерти, текстови, фотографије и плакати.

(Југословенска кинотека, Узун Миркова 1, Београд)

muzeji-za-10-manifestacija-jugoslovenska-kinoteka-logo

Радно време током Манифестације:

  • од 10 до 19 часoва

Адреса:

  • Узун Миркова 1, Београд

Сајт: Југословенска кинотека