zgrada-centar-za-kulturu-gradac-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Центар за културу, образовање и информисање Градац Рашка

Стална поставка 


Спомен собаРашка – ратна престоница Краљевине Србије 1915″ 

од 10 до 20 часова.

Центар за културу, образовање и информисање Градац Рашка: След историјских догађаја претворио је Рашку у јесен 1915. у привремену ратну престоницу Краљевине Србије.

Крајем октобра, у Рашку је приспела Влада, Врховна команда, принц Александар Карађорђевић, представници савезничкох дипломатских мисија, те чиновници важнијих државних намесништава.

За седиште Владе била је одређена кућа угледног и имућног Рашчанина Љубомира Курсулића, смештена на самом улазу у град из правца Краљева. Влада је у њој боравила 13 дана, то јест до 12. новембра и за то време одржала 11 седница на којима су, осим свакодневне анализе спољнополитичке и ситуације на бојишту, донете и неке од, показаће се касније, судбоносних одлука по судбину српске државе.

Спомен соба- Рашка ратна престоница Краљевине Србије 1915. године

У част 100-те годишњице боравка Владе Краљевине Србије у Рашки, 2015. године, отворен је меморијал – трајна поставка у којој се поред бројних фотографија,  реконструисаних униформи и других релевантних детаља, нашао и простор посвећен славној хероини Првог светског рата, Милунки Савић, која потиче из ових крајева (Јошаничка Бања), као и фототипско издање Мирослављевог јеванђеља.

(Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6 )

Меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој Бањи

Од 09 до 17 часова.

У оквиру Меморијалног комплекса, подигнутог 1995. године у част највеће српске хероине, отворена је 2020. стална изложбена поставка „Меморијална соба Милунке Савић“.  Изложба је мултимедијалног карактера и чине је бројне фотографије, документа, предмети, филмска и архивска грађа који осветљавају лик и дело наредника Српске војске, пореклом из села Копривница код Јошаничке Бање.

Централно место изложбе заузима интерактивни мозаик сачињен од фотографија из различитих периода Милункиног живота, а  оне иза себе крију аутентичне филмове из Великог рата. Филмове путем таблет рачунара покреће специјално креирана апликација.

Други сегмент поставке су два, импровизована, војна рова – српски и аустроугарски који дочаравају услове у којима је Милунка ратовала.

Трећи део поставке представља изложба предмета из периода Првог светског рата (војне униформе, заставе, оружје…), фотографија, докумената и насловница француског дневног листа Le Petit Journal.

(Јошаничка Бања)

Родна кућа Милунке Савић у Копривници

Родна кућа Милунке Савић се налази у селу Копривници код Јошаничке Бање. Копривница је село где је Милунка рођена, живела, одакле је кренула у ослободилачке ратове и у које се често враћала.

 Домаћинство су некада чинили кућа са вајатом, пекара за печење хлеба, амбар за жито, кош за кукуруз и дрвљаник. Кућа је саграђена у првој половини 20. века и представља типичан пример традиционалног, народног градитељства назначеног периода.

Временом је објекат знатно пропао, али су током 2014. и 2015. године урађени конзерваторско-рестаураторски радови и она је, заједно са већином пратећих објеката, враћена у изворно стање под руководством архитекте Рајка Чубрића.

У Милункиној родној кући се налази стална, етнолошка поставка коју чине бројни употребни предмети из прве половине 20. века: посуђе, разбој, шиваћа машина, ћилими… махом прикупљени у Јошаничкој Бањи.         

(Село Копривница)

Посебни програми


„Путовање у прошлост“

Етно село „Топлина Душе“ и Центар за културу „Градац“ – у домаћинству које чува материјалну и нематеријалну баштину Рашке. У оквиру домаћинства породице Кошанин налази се једанаест објеката (старих брвнара) са различитим мотивима и мини зоо врта.

Старе брвнаре имају за циљ да представе  начин живота и градитељства који су постојали на просторима копаоничке регије у периоду од пре стотину и више година. Међу њима се налазе воденица са воденичким точком и жрвњем, бачија(млекар), ковачка радионица са ковачким мехом, соба са креветима и сламарицом, столарска радионица, надстрешница од делова салаша и друго. Све брвнаре су у свом изворном облику, са мноштвом различитих предмета карактеристичних за конкретан објекат.

Посетиоци ће поред сачуваних објеката и предмета имати прилику да виде и ковача како ради у ковачници, процес печења ракије, справљање хлеба – од воденице до трпезе, и још много тога. Производе одређених заната, гости ће имати прилуку и да дегустирају.

Кроз етно село води домаћин Зоран Кошанин.

О елементима нематеријалног културног наслеђа говориће: Бора Димитријевић, председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Србије и Снежана Шапоњић Ашанин, музејска саветница, Народни музеј Чачак.

Етно село „Топлина Душе“ се налази у селу Павлица, 7 км удаљено од Рашке.

centar-za-kulturu-gradac-etno-selo-toplina-duse-manifestacija-muzeji-za-10
Етно село „Топлина Душе“

Ликовна радионица за децу: „Моја хероина/херој“ 

од 15. до 17. маја 2023. године, у 11 часова

На почетку радионице учесници ће имати прилику да из вођења кроз сталну изложбену поставку у Меморијалној соби Милунке Савић чују причу о великој хероини и њеном животном путу. Ова прича имаће за циљ да децу подстакне на размишљање о хероинама и херојима који њих инспирушу и којима се диве. У наставку радионице деца ће у ликовној техници по избору, а уз сугестије ликовног педагога стварати на тему „Моја хероина/херој“.

Радионица је намењена деци узраста од 7 до 14 година.

Радионицу воде: Горан Трајковић, ликовни педагог и Данијела Матовић, кустос

(Меморијална соба Милунке Савић (Јошаничка Бања))

Промоција књиге „Ја да ти причам, ти да напишеш“ ауторке Љиљане Дугалић

18. мај 2023. године, 19:30 часова

Духовни војник савременог доба – Љиљана Дугалић у збрици прича „Ја да ти причам, ти да напишеш“

Дирљиво, искрено, продуховљено – три речи које најбоље описују целу збирку прича Љиљане Дугалић  под називом „Ја да ти причам, ти да напишеш“.

Сваком читаоцу истанчаног укуса који буде прочитао ову књигу биће јасно већ од прве приче да је реч о изванредној збирци прича која је вредна, како по темама које су обрађене у њој, тако и по начину обликовања и стилу

Много је прича испричано, а само оне ретке такну душу. Управо збирка прича пред нама спада у ред ових других. Приче одишу духовношћу, а искрен тон и племените мисли враћају нас правим вредностима, оним вредностима све чешће запостављеним у савременој српској књижевности снисходљивој према духу времена у коме савремени човек у метежу живота губи свој идентитет, слободу избора и право на сопствено мишљење, робујући површним сензацијама и повлађивању наметнутом и општем укусу. (Милица Станојевић)

Учествују: Љиљана Дугалић, Милоје Радовић и Зорица Јанковић

(Спомен соба „Рашка ратна престоница Краљевине Србије 1915. године“)

Изложба дечијих радова – „Моја хероина/херој“ – отварање изложбе

19. мај 2023. године, у 11 часова

Изложба дечијих радова – „Моја хероина/херој“ биће постављена на отвореном простору у оквиру Спомен комплекса Милунке Савић. Поставку ће чинити радови настали на истоименој ликовној радионици.

(Меморијални комплекс Милунке Савић (Јошаничка Бања))

Радно време у току Манифестације:

  • Спомен соба „Рашка – ратна престоница Краљевине Србије“ – од 10 до 20 часова
  • Меморијална соба Милунке Савић у Јошаничкој Бањи – од 09 до 17 часова

Адреса:

  • Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка, Ибарска 6
  • Меморијална соба Милунке Савић, Јошаничка Бања
  • Родна кућа Милунке Савић, село Копривница

Сајт: Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ Рашка