Rančićeva kuća - Centar za kulturu Grocka

Центар за културу Гроцка

Стална музеолошка поставка ЛЕГАТ ДР АЛЕКСАНДРА КОСТИЋА у Гроцкој


Центар за културу Гроцка – Стална музеолошка поставка Легат др Александра Костића, свестраног  научника и првог српског сексолога, изложенa је у галерији библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, у срцу старе вароши и заштићеној амбијенталној целини Грочанска чаршија. Стална поставка представља археолошке и палеонтолошке налазе са терена Гроцке, уз личне предмете који су поклон професоровог сина Војислава Вокија Костића, познатог композитора и гастронома. 

Др Костић је градећи летњиковац у Дубочају 1932. године открио богат археолошки локалитет и иницирао његово проучавање. Своје налазе је 1978. године оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“, а збирка из некадашњег „Завичајног музеја Гроцке“ у Ранчићевој кући је након више деценија заборава поново пред очима јавности.

Професор др Александар Ђ. Костић (1893–1983) био је изузетно свестрана личност чије је деловање оставило дубоког трага у области медицинских наука, али и у култури XX векa. Један је од првих професора и декан (1936-1939) Медицинског факултета у Београду – оснивач је Института за хистологију и ембриологију, који по њему носи име, а потом и Ветеринарског факултета (1936), као и фармацеутског одсека Медицинског факултета (1938). 

На Медицинском факултету, где је три пута за редом биран за декана, основао је и Терминолошки семинар и Фото-лабораторију. Уз богат научни и педагошки рад, аутор је бројних уџбеника и књига („Основи нормалне хистологије“, „Основи хистолошке технике”, „Медицински речник”, „Медицинска енциклопедија”, „Основи медицинске сексологије”, „Мој лекар” и др.). Кустос Легата је Зорица Атић, историчарка уметности.

радним данима од 8 до 20 часова

суботом од 8 до 14 часова

(Библиотека „Илија Гарашанин” Булевар ослобођења 11, Гроцка)

Посебни програми Центра за културу Гроцка


Стручно вођење „Топлина варошког дома Гроцке“

од 9 до 16 часова

суботом од 10 до 17 часова

Лепотица народног неимарства Гроцке и Србије бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена је од материјала са поднебља крајем 18. и почетком 19. века, без иједног ексера. Широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства.

Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја 1966. године и „домаћин“ је установи Центар за културу општине Гроцка од 2008. године. 

(Центар за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9, Гроцка)

Самостална изложба цртежа „Гавранови, ауторке Мике Ловре Миловић

до 15. маја 

од 9 до 16 часова радним данима

петком до 18 часова

суботом од 10 до 17 часова

Уметница ће представити радове у техникама графит, пастел, угљен, уље на платну, различитих димензија, са мотивом птица, по којима је препознатљива и којима се бави низ година. Наративни део изложбе посвећен је значају гаврана за живот човека, како у практичном тако и у митолошком смислу. Изложени радови су инспирисани интересовањем за митологију винчанске културе, али и тзв. примитивних и домородачких племена (улога птица као што су гавран, сова, орао). Њихов значај у људском и еко систему је изузетно важан, они су носиоци светла и мудрости…

(у  галерији Ранчићеве куће, Мајевичка бр. 9, Гроцка)

Међународни дан музеја


Самостална изложба слика „Одраз звезде у Панонском мору”, ауторке мр Весне Џакић

18. мај 

од 9 до 16 часова радним данима

петком до 18 часова

суботом од 10 до 17 часова

Самостална изложба слика под називом „Одраз звезде у Панонском мору“ београдске уметнице Весне Џакић биће отворена у четвртак, 18. маја 2023. године у 19 часова у Ранчићевој кући, споменику културе и уједно галерији Центра за културу Гроцка. Изложбу која слави Међународни дан музеја 18. мај у оквиру манифестације „Музеји за 10“, отвориће Зорица Атић, историчарка уметности.

Уметница излаже слике рађене техником уље на платну, различитих димензија. Тематски су обојене сновима, детињством и фантастичном симболиком, обојене личним сензибилитетом у доживљају … (звезде падалице, Дунав, цветне баште, дрвеће). Уметница воли и евоцира свој град и окружење у коме је одрастала, мирисне крошње, дане спокоја и мира, савршенство природе, чаробне домове пуне живота и радости. Изложба је посвећена Београду.

Приликом представљања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.

„На платнима Весне Џакић доминирају два животодавна елемента, вода и земља, која постоје једновремено – Панонско море које уступа место Панонији. Нестанак једне само је промена облика; али исто тако без нестанка не би дошло до почетка. Из дубина Панонског мора дижу се звезде и корали, који су зачетак белих цветова повезаних грубом врежом, из којих ће нићи тикве, измешани са заумним облицима и бојама орхидеја, које су саме себи сврха; цвет, а не плод. Стога сликарка има једину могућу форму за овакво поимање света, а то је вертикала; потпуно је свеједно да ли је свет на њој посматран одоздо или одозго, у зависности да ли се посматра оно што је било или оно што ће бити. Јер време и место ту не постоје. Све се дешава једновремено и на истом месту – свакодневни пејзаж и ретко виђена егзотика, садашњост која ће у будућности већ бити прошлост…“ наводи Ана Бујић у уводној речи каталога изложбе.

Весна Џакић (1972)

рођена је у Земуну, Београд. Дипломирала је сликарство на Факултету примењених уметности и дизајна (ФПУД) Универзитета у Београду 1997. године, где је и магистрирала на графичком одсеку 2003. године. Остварила је дванаест самосталних изложби и излагала на бројним групним поставкама у земљи и иностранству (Хрватска, Грчка, Румунија, Пољска, Белгија, Кина…). Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) и Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС). У статусу је самосталног уметника. Учесница је више  ликовних колонија. Добитница је прве награде за графику, EX LIBRIS изложба, Галерија 107, Земун, 2009. године. Бави се сликарством и графиком. Живи и ради у Београду.

Ђаци у посети актуелним изложбама у галерији Ранчићеве куће

од 15. до 19. маја 2023.

од 9 до 16 часова

петком до 18 часова

Организоване ђачке посете актуелним изложбама са кустоским вођењем, и пропратним ликовним радионицама у негованој башти Ранчићеве куће, где млади посетиоци преносе своје утиске и доживљај изложбе радом и дружењем.

(у  галерији Ранчићеве куће, Мајевичка бр. 9, Гроцка)

ДАН ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ ГРОЦКА:

„Прошлост из комшилука“, вођена диван – шетња Ранчићевом кућом и Легатом др Костића

19. мај у 12 часова

Планирана је вођена диван-шетња са Зорицом Атић, историчарком уметности, кустоскињом Центра за културу Гроцка.

Вођена диван шетња „Прошлост из комшилука“ биће реализована у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру од великог значаја за нашу земљу, познатом по чаробно лепом амбијенту, и Легату др Костића који се налази у старом језгру Гроцке, Грочанској чаршији. Биће речи о богатој културној баштини Гроцке и Београда, коју верно евоцирају споменици културе и културна баштина у Гроцкој, и дочаравају живописни амбијенти, зачињени лепотом природе и панорама крај Дунава.

Организатори: Центар за културу Гроцка

Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

(у простору Ранчићеве куће и Грочанске чаршије)

Виртуелне 3Д презентације културних добара општине Гроцка и ПРЕМИЈЕРА 3д презентације „Летњиковац др Александра Костића“

Током трајања Манифестације

Дигитална е-промоција културних добара општине Гроцка.

Дигитална е-промоција културних добара општине Гроцка. Дигитални 3Д садржај je доступан на сајту Центра за културу Гроцка, и страницама на друштвеним мрежама, са пропратним едукативним објашњењима, фотографијама и сл. Програм је реализован у сарадњи са Центром за урбани развој и „OCOLO digital“ студијом за дигиталне технологије.

Летњиковац др Александра Костића је место где је цењени научник стварао и проводио своје слободно време, али и место где је пронашао богат археолошки локалитет. Своје налазе и личне предмете је завештао Општини Гроцка, и они данас чине окосницу сталне поставке „Легат др Александра Костића“ у Гроцкој.

Уколико поседујете ВР наочаре, виртуелну туру можете да доживите, осетите и крећете се кроз простор као да сте у реалном свету. Виртуелна  тура је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, што је последња генерација хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.

Доступни 3Д садржаји:

3Д Ранчићеве куће у Гроцкој

Лепотица народног неимарства Гроцке и Србије бележи више од два века трајања и око четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена је од материјала са поднебља крајем 18. и почетком 19. века, без иједног ексера. Широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства.

Кућа је заштићена као културно добро од великог значаја 1966. године и „домаћин“ је установи Центар за културу општине Гроцка од 2008. године. Постоји могућност куповине брошура о Гроцкој, сувенира и разгледница Гроцке.

Виртуелни обилазак Ранчићеве куће/ пролеће 2020:

https://my.matterport.com/show/?m=PLmE99TPSmU

Касно-римска гробница у Брестовику 

Брестовик је насеље југоисточно од вароши Гроцке, у непосредној близини Дунава, а име му је наденуо још кнез Милош Обреновић по некадашњим засадима брестова. Сем по живописним пејзажима под воћњацима и виноградима, Брестовик је чувен по Касно-римској гробници из III века, једном од најдрагоценијих споменика у Србији из античког периода, очуваној у тој мери да у њу може да се уђе.kulturni-centar-u-grockoj-kasno-rimska-grobnica-brestovnik-manifestacija-muzeji-za-10

Налази се на приватном имању, непосредно испод хришћанског гробља. И дан-данас се у њој могу видети фреске, а приликом ископавања су пронађене камене скулптуре и три зидане гробне конструкције. Припадала је властелинској римској породици која је у III веку на терену Брестовика имала имање са вилом рустиком. Гробница се повезује и са именима великохришћанских мученика, према веровању да су у њој сахрањене мошти светитеља Ермила и Статоника. Касно-римска гробница има статус културног добра од великог значаја за Републику Србију.

Виртуелни обилазак Касно римске гробице у Брестовику: https://ths.li/IiaXE

Легат др Александра Костића

Проф. др Александар Ђ. Костић (1893–1983) био је један од оснивача, првих професора и декан (1936–1939) Медицинског факултета у Београду – оснивач Института за хистологију и ембриологију, Ветеринарског и Фармацеутског факултета, и аутор бројних уџбеника. Француски председник га је 1940. године одликовао Легијом части због доприноса науци. Данашњи Институт за хистологију и ембриологију у Београду носи име „Александар Ђ. Костић”, као и две улице – једна у срцу престонице, друга крај летњиковца у Гроцкој.

Виртуелни обилазак 3Д Легата др Александра Костића:

https://my.matterport.com/show/?m=3oaYCSKSMXs

Виртуелни обилазак 3Д Легата др Александра Костића:

https://my.matterport.com/show/?m=pDSnRwzAK3b

Logo Centra za kulturu Grocka

Радно време у току Манифестације:

Центар за културу Гроцка

  • од понедељка до четвртка од 09 до 16 часова
  • петком од 9 до 18 часова
  • суботом од 10 до 17 часова

Библиотека „Илија Гарашанин”

  • субота од 08 до 14 часова
  • од понедељка до петка од 08 до 20 часова

Адреса: 

  • Библиотека „Илија Гарашанин” у Гроцкој, Булевар ослобођења 11
  • Центар за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка бр. 9

Сајт: Центар за културу Гроцка