Moderna galerija Valjevo

Модерна галерија Ваљево

Стална поставка –  Модерна галерија Ваљево


Сталну поставку Модерне галерије Ваљево чине дела Југословенског и Париског периода Љубомира Љубе Поповића, спомен соба уметника са меморабилијама и библиотеком и дела из Збирке савремене уметности Модерне галерије Ваљево. Поводом јубилеја 35 година од оснивања Модерне галерије Ваљево 2020. године стална поставка посвећена Љуби Поповићу проширена је са шест слика великог формата насталих у Париском периоду.  

Ljuba Popović, Platno bez štafelaja, moderna galerija Valjevo
Љуба Поповић – Платно без штафелаја

Новом поставком  Љуба: Платно без штафелаја се желело указати на важне промене које су се десиле у ликовном језику и оквирима референције Љубиног сликарства током седамдесетих година XX века. Радови сведоче о поступности формирања јединственог симболичког система који је уметник развио. Збирка савремене уметности Модерна галерија Ваљево настала је на основу поклона уметника и колекционара.

Она је сведочанство о историјату излагања у галерији и усмерена је ка представљању уметничких радова неофигурације. Галерија се определила за излагање дела која су блиска теоријским поставкама групе Медиала. Медиалне тенденције ка враћању идејама надреализма допуњене су савременим семантичким тенденцијама које теоретичари и ликовни критичари описују терминима: фантастични реализам или фантастично. У збирку су укључена дела која сведоче о токовима  савремене уметности.

Посебни програми Модерне галерије Ваљево


Разговор са уметником

20. мај 2023. у 20 часова

Биће уприличено вече-разговор са уметником Славком Крунићем чија изложба ће бити у другом делу галерије. 

moderna-galerija-valjevo-muzeji-za-10-dvojnost-portreta-umetnik-slavko-krunic

moderna-galerija-valjevo-muzeji-za-10-predavanje
 
moderna-galerija-valjevo-muzeji-za-10-koncert
 
Logo Moderne galerije Valjevo

 

Радно време у току Манифестације:

  • сваки дан од 10 до 18 часова

Адреса:

  • Вука Караџића 11, 14 000 Ваљево

Сајт: Модерна галерија Ваљево