arheoloski-muzej-djerdapa-u-kladovu-manifestacija-2022-muzeji-za-10

Археолошки музеј Ђердапа у Кладову

Стална поставка


Археолошки музеј Ђердапа у Кладову представља значајна сведочанства о разнородним културама праисторијског, римског и средњовековног периода на Дунаву. Основан је с циљем интегралне заштите археолошке баштине Дунава у области шире регије Гвоздена Врата – Ђердап и целовитог представљања и промоције овог значајног наслеђа. Један је од ретких специјализованих музеја у Србији, један од два археолошка музеја. Отворен је 1996. године у објекту наменски грађеном за музеј, по чему се такође издваја од осталих музеја у Србији.

Конституисање Археолошког музеја Ђердапа као специјализованог музеја ове регије, представља један од најзначајнијих реализованих циљева Научно-истраживачког пројекта Ђердап. Интензивним археолошким истраживањима, која су у две фазе спровођена током последњих деценија 20. века на потезу дунавске обале од Великог Градишта до Сипа, (Ђердап I, 1964–1971), те од Караташа до Прахова (Ђердап II, 1978–1990), констатовани су многи, вишеслојни локалитети, насеља и некрополе, утврђења, куле стражаре, путеви, јавни споменици, опредељени у преисторијску, римску или средњовековну епоху.

Посебни програми – Археолошки музеј Ђердапа у Кладову


Радионице за децу: „Традиција“

16. мај у 10 часова

17. мај у 10 часова

На радионицама под именом „Традиција“ наши најмлађи баштиници, малишани из вртића Невен из Кладова, имаће прилику да цртају римске хаљине и накит, а од глине и пластелина моћи ће да направе римске посуде за припрему хране.

arheoloski-muzej-djerdapa-u-kladovu-radionica-za-decu-tradicija-muzeji-za-10
Радионица „Традиција“, Археолошки музеј Ђердапа

 

Радно време током Манифестације:

  • од 15. до 19. маја од 9 до 17 часова 

Адреса:

  •  Краља Александра 2а, Кладово

Сајт: Народни музеј у Београду