Народни музеј Ваљево

Стална поставка 


Трећа димензија прошлости поглед из будућности


Народни музеј Ваљево – Стална поставка Трећа димензија прошлости – поглед из будућности се налази у централном објекту Народног музеја Ваљево. Свечано је отворена 16. маја 2007. године. Приказује развој и историјат ваљевског краја од праисторије тј. првих људских станишта па све до краја Другог светског рата.

Пролазећи кроз својеврсне временске капије, посетиоци доживљавају амбијент првих пећинских станишта и неолитске грнчарске радионице, шетају калдрмом старе чаршије ослушкујући звуке ковачке радионице, али и виолину првог градског апотекара, улазе у шатор Ваљевске болнице са слике Надежде Петровић, разгледају ратни кабинет војводе Живојина Мишића, излоге старих радњи, као и салон који је ваљевска трговачка породица откупила од бечког конзула, док у сали Другог светског рата свој музејски доживљај могу употпунити документима и фотографијама Ваљева током окупације 1941-1944. године.

(Народни музеј Ваљево, Трг Живојина Мишића 3, 14000 Ваљево)

Муселимов конак


Смештен у центру Ваљева, подигнут је крајем 18. века. То је најстарији сачувани објекат у Ваљеву и редак остатак турског градитељства. У подруму Конака били су затворени ваљевски кнезови Алекса Ненадовић и Илија Бирчанин и одатле су 4. фебруара изведени на губилиште да би потом њихове главе биле јавно истакнуте на крову ове зграде.

Тих дана је широм Србије посечено више десетина највиђенијих људи, али због угледа и улоге коју су у предустаничким догађајима имали, Алекса и Илија су постали симболи сече кнезова, а Муселимов конак је традицији народа западне Србије запамћен као место где је после последње ноћи кнезова, почело да свиће јутро слободе. Данас се у Муселимовом конаку налазе две пригодне музејске поставке у подруму у ком су били заточени ваљевски кнезови, у реконструисаном амбијенту старе апсане је изложба Сеча кнезова, а у приземљу Ваљевска нахија у Првом и Другом српском устанку.

(Муселимов конак, Трг Десанке Максимовић бб, 14000 Ваљево)

Кула Ненадовића


Кула Ненадовића је један од симбола града Ваљева. Саграђена  је у пролеће 1813. године, пред крај Првог српског устанка, ради појачања надзора над Ваљевом и складиштења ратног материјала. Главни иницијатори изградње били су војвода Јаков Ненадовић и његов син Јеврем.  Као градитељски материјал, коришћен је камен порушене Витковића куле, која се некада налазила код ушћа реке Градац у Колубару. Крајем 1813. године устаници су морали да напусте Ваљево, а кулу преузимају Турци и претварају је у тамницу. При поновном ослобођењу Ваљева 1815. године устаници су затекли Кулу пуну измучених Срба. Српски војвода Сима Ненадовић, револтиран поступком Турака, је наредио да се кула запали, да би је књаз Милош Обреновић обновио 1836. године.

Kula Nenadovića, Narodni muzej Valjevo, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Кула Ненадовића

Данас је кула Ненадовића у потпуности реконструисана и заштићена, са припремљеном адекватном музејском поставком, која је за посетиоце отворена од 20. марта 2012. године.

(Кула Ненадовића, Јакова Ненадовића бб, 14000 Ваљево)

Културно-историјски комплекс у Бранковини


Бранковина се налази десетак километара северно од Ваљева, на путу ка Шапцу и Новом Саду. Постојбина је знаменитих кнезова, државника, свештеника и бројних историјских личности из породице Ненадовић, као и песникиње Десанке Максимовић.

Brankovina, Narodni muzej Valjevo, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Kомплекс у Бранковини

Стара “Протина“ школа

Нова, стална поставка, отворена је 30. октобра 2020. године. Експозиција полази од историјата школства и просвете у Србији у периоду од 1800. до 1894. обухватајући оснивање Велике школе у Београду 1808.године. Посебан акценат стављен је на историјат саме Старе школе, приказан у њеном ходнику, односно раздобље од њене градње 1836. до изградње Нове-Десанкине школе 1894. године.

Stara Protina škola, Narodni muzej Valjevo, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Стара “Протина“ школа

Куриозитет поставке је реконструисана и конзерваторски  заштићена учионица из 19. века са оригиналаним школским намештајем, допуњена наставним средствима за предмете ботанике, зоологије и математике као и са неколико савремених ефеката попут школског звона-клепетуше, чији  се звук  чује приликом уласка у просторију.

Нова “Десанкина“ школа

Стална поставка “О Десанки пером и сликом “ отворена је 6. Октобра 2011. године, заснива се на предметима који се чувају у Народном музеју Ваљево као посебна историјско-меморијална збирка. Презентован је Десанкин животни и песнички пут.

На јединствен начин посетиоцима су приказани оригинални предмети било да је реч о намештају: кревет на коме је писала Десанка Максимовић, собни сточић са четири столице купљен од песникиног првог хонорара, витрина са књигама и украсним фигурама или одевним предметима које је Десанка носила током живота: комплет од твида, мараме, вечерња хаљина, свакодневне и свечане ташне и шешири као Десанкин заштитни знак. Ништа мање вредни нису ни накит и бочице од парфема добијени уз горе поменуте експонате.

Кућа Ненадовића

Реплика куће Ненадовића по узору на ону у којој су становали Ненадовићи средином XIX века, са шест просторија изграђена је 2004. године. Стална поставка је отворена 26. октобра 2019. Године и од тада је доступна свим посетиоцима културно- историјског комплекса у Бранковини.

Kuća Nenadovića, Narodni muzej Valjevo, Manifestacija "Muzeji za 10", 2021. godine
Кућа Ненадовића

Поставка се састоји из историјског и етнолошког дела. У историјском делу је представљен историјат породице Ненадовића, укључујући њихово досељавање у ваљевски крај и породично стабло свих Ненадовића. Етнолошки део поставке садржи детаље из свакодневног живота породице Ненадовића попут огњишта из тог периода, синија, оруђа, оружја, мушке и женске народне ношње и других предмета.

(Културно-историјски комплекс у Бранковини, Село Бранковина бб)

Посебни програми у Народном музеју Ваљево


Радионица вајарства и грнчарства за све узрасте

15. мај од 18 до 21 час

Удружење Караван

Радионица вајарства и грнчарства за све узрасте.

Уметници и предавачи:

  • Анђела Кузмановић, грнчар, керамичар
  • Тијана Марић, ликовни уметник

(Трем или Галерија Народног музеја Ваљево – зависно од временских услова)

Радионица: “Олимпијске игре некада и сада“

16. мај од 18 до 19 часова

Радионица за децу од 7 до 10 година

(Галерија Народног музеја Ваљево)

Концертни маратон: “Откриј своју ноту!“

18. мај у 17 часова

Концертни маратон Музичке школе “Живорад Грбић“ поводом 69. рођендана школе.

(Плато испред Муселимовог конака)

Радионица: “Исхрана старих Римљана“

19. мај од 18 до 19 часова

Радионица за децу од 7 до 10 година

(Галерија Народног музеја Ваљево)

 

Радно време у току Манифестације:

Народни музеј Ваљево, Трг Живојина Мишића 3, Ваљево

  • Уторак- петак: 10-18 часова (улазак до 17:30)
  • Недеља: 10-15 часова (улазак до 14:30)

Муселимов конак, Трг Десанке Максимовић бб, Ваљево

Кула Ненадовића, Јакова Ненадовића бб, Ваљево

Културно-историјски комплекс у Бранковини, Село Бранковина бб

Сајт: Народни музеј Ваљево