manifestacija-muzeji-za-10-istorijski-muzej-srbije-konak-kneza-milosa-u-topcideru

Конак кнеза Милоша


Стална поставка у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру


Конак кнеза Милоша – Стална поставка у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру некадашњем двору кнеза Милоша, настоји да прикаже борбе за коначно ослобођење од вишевековне османске власти у Првом и Другом српском устанку. Приказује напоре и искушења њихових покретача и вождова, родоначелника нововековних српских династија – Карађорђа Петровића и Милоша Обреновића, и значај и заслуге његових наследника из династије Обреновића у другој половини 19. века, када је након стицања самосталности обновљена краљевина 1882. и настављено јачање модерне српске државе.

Стална поставка пружа посетиоцима јединствену прилику да виде бројне оригиналне предмете који су припадали вожду Карађорђу, кнезу Милошу и његовим наследницима. Ту су и примерци наоружања знаменитих устаника – Хајдук Вељка, Поп Луке Лазаревића, Јанка Катића, Петра Добрњца и других.

manifestacija-muzeji-za-10-istorijski-muzej-srbije-detalj-sa-izlozbe-u-konaku-kneza-milosa
Детаљ са изложбе у Конаку кнеза Милоша

Поставку употпуњују оригинална платна познатих сликара Паје Јовановића, Вељка Станојевића, Ђуре Јакшића, Петра Раносовића, Божидара Продановића и портрети кнеза Милоша, дела Уроша Кнежевића, Павела Ђурковића и Јозефа Грандауера.

manifestacija-muzeji-za-10-istorijski-muzej-srbije-divanhana-u-konaku-kneza-milosa
Диванхана у Конаку кнеза Милоша

Аутори сталне поставке у Конаку кнеза Милоша су кустоси Владимир Мереник, Катарина Митровић и Драгана Видовић.

Радно време Конака: 10-17 часова, осим 14. маја 10-18 часа

(Конак кнеза Милоша у Топчидеру, Булевар патријарха Павла бр.2)


Европска Ноћ музеја


Стручно вођење кроз сталну поставку у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру 

Субота 14. мај у 12 часова

Поводом обележавања Европске ноћи музеја, у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру биће одржано стручно вођење кроз сталну поставку кустоса-историчара Бориса Марковића. У аутентичном простору владарског двора кнеза Милоша Обреновића, изграђеног 1831. године, посетиоци ће имати прилику да се упознају са целокупном причом о националној историји 19. века.

manifestacija-muzeji-za-10-istorijski-muzej-srbije-strucno-vodjenje-u-konaku-kneza-milosa-u-topcideru
Стручно вођење кроз сталну поставку у Конаку кнеза Милоша

Пролазећи кроз просторије посвећене различитим епохама и догађајима од значаја за српску историју 19. века, кустос ће говорити о животу српског становништва у Османском царству, узроцима избијања оружане побуне, војевању током Првог и Другог српског устанка, владавини кнеза Милоша Обреновића и његовој дипломатској борби за формирање аутономне кнежевине, али и процесу формирања правне државе у Кнежевини Србији.

У наставку ће бити речи и о државничким подухватима кнеза Михаила, о Српско-турским ратовима и Берлинском конгресу, који ће најзад потврдити независност српске кнежевине, као и њено скоро уздизање на ранг краљевства. Последње поглавље вођења биће посвећено владавини краља Милана и Александра, последњих владара из династије Обреновић.

Због ограниченог броја места, долазак је неопходно најавити позивом на број 064/858-1295 (резервације се примају између 10 и 16 часова).

 

Радно време у току Манифестације:

  • 14. мај од 10 до 18 часова,
  • од 10 до 17 часова.

Адреса:

  • Булевар патријарха Павла бр.2

Сајт: Историјски музеј Србије