Народни музеј у Смедеревској Паланци

Стална поставка Народног музеја у Смедеревској Паланци


Изложба: „Музика пријатељевих корака“

од 14. до 20. маја 2022

Народни музеј у Смедеревској Паланци – И пре но што угледамо пријатеља који долази ми препознајемо ритам и тонове његовог јединственог хода. Ту музику пријатељевих корака усвојили смо ступајући упоредо разноврсним стазама и у различитим приликама. Свако ново заједничко ходање чини да ту музику учинимо делом сопственог идентитета, ритмом сопственог била …Ова метафора је нит-водиља за изложбу која има за циљ да опише путеве који су довели до и стаза које су пређене приликом посете гостију из Француске Србији 1926. године.manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-u-smederevskoj-palanci-muzej-prijateljevih-koraka

Појам музике не користимо случајно, јер су највећи број оних који су дошли чинили чланови Орфеона из Гренобла, Хармоније из Лиона, те уважени музички уметници из других делова Француске. На сваком кораку њих је пратила музика (војна) интонирајући химне, свирајући композиције за плес и српске народне песме. Сем њих, у броју од 286 , било је и оних који су међу Србима у ратном избеглиштву у Француској стекли пријатеље, ратни ветерани са Солунског фронта и новинари… Када прођете Француском улицом у Паланци, Паланачком и Београдском у Греноблу подсетите се овог ходања са пријатељима из прошлости и њихове музике …

(Зграда Народног музеја у Смедеревској Паланци, Трг хероја 5)

Изложба објеката, просторних цртежа и инсталација од дрвета

од 14. до 20. маја 2022 од 10 до 20 часова

Аутор: Радомир Кнежевић Кнез

Дугогодишње истраживање и посвећено бављење цртежом у његовом интегралном облику, традиционалним техникама оловкама у боји и цртежи тушем и пером , били су основа и подстицај за искорак у ново тумачење и истраживање цртежа. Рад у две димензије испошћеном линијом пера и туша својом сведеношћу исказивала је бриткост компримоване енергије, која је временом сазрела у потребу за тим да се ослободи равни и пређе у простор. Прелазак у простор изискивало је нову природу линије, то сам пронашао у тананим деловима дрвета, а трагање за линијом у природи укључило се у сам процес настанка дела. Процес је ипак започињао традиционалним записом тушем на папиру, где је постављена основна идеја, са проценама величине и односа, ритма промена и преплета.

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-u-smederevskoj-palanci-radomir-knezevic-knez-izlozba
Радомир Кнежевић Кнез изложба

Одлазак у природу и контакт са живим носиоцима делова, који постају елементи мога опростореног цртежа, додатно ме мотивишу и пуне новим стваралачким набојем. Одабране линије, гранчице леске, дивље шљиве, јавора, различитих врста живице, живе ограде, постају делови склопова са свим својим унутрашњим набојима. Бивају уграђени у ново ткиво опирући се често својом природном напетошћу, дају карактер целини. Сваки прерасли чвор и оштећење дају карактер линије која се везује и спаја . 

Овом изложбом преносим своја утопијска уверења о неслућеним вредностима и потенцијалима живог биљног света и његовом значају у науци и технологији у скоријој будућности. Верујем да ће најразличитији технолошки поступци користити унутрашња својства и вредности биљног света.

Тродимензионални цртежи постављени су у неколико различитих равни, ,да  преиспита однос величина, узајамна дејства два и више делова, истичући доминацију једне димензије у некима од њих. Појам тока и појам времена се намећу у оваквим поставкама као суштински појмови. 

Просторност и сенка постају нараздвојни појмови.

Графички пројекат Memento mori

од 14. до 20. маја 2022 од 10 до 20 часова

Аутор: Victor Hugo Rios Olmos

Репрезент за Србију: Марија Сибиновић

Учесници: 69 аутора и то 25 из Мексика, 19 из Шпаније, 15 из Чешке и 10 из Србије
Земље домаћини поставки: Мексико, Шпанија, Чешка и Србија
Обим изложбе: 69 графика разних техника, обавезни формат папира 40×40цм (отисак 30×30цм)
Поставка: блок систем, радови се ређају један до другог у малим размацима, систем Тзомпантли зида.

Тема смрти је била присутна миленијумима у разним културама са специфичностима историјских прилика и културних миљеа. Присутна је и данас широм света, специјално у Мексику који има изражену графичку традицију у којој доминирају народна уметност (арте популар) и графике Посаде (Јосé Гуадалупе Посада). Колектив „Пут без граница/ савремена графика“ већ две године развија пројекте међународне културне сарадње са разним институцијама, музејима и појединцима у Чешкој, Пољској и Србији, а нарочито у Шпанији.

Графички пројекат „Мементо мори“ има концептуално полазиште од средњеамеричке естетске матрице „Тзомпантли“ (Зид лобања на аутохтоном Нахуатл језику). Традиционално обележавање мексичког празника „Дан мртвих“ (Диа де лос муертос) 1. и 2. новембра у Мексику и неким деловима Латинске Америке је повезано са празником „Сви свети“ (Фиелес де Дифунтос) у Шпанији и проглашено је за нематеријалну светску баштину. Култ мртвих постојао је већ од 1800 године п. н. е. што доказују преисторијске гробнице са личним предметима покојника, поклонима и храном.

(Галерија модерне уметности НМСП, I српског устанка 126)

Посебни програми Народног музеја у Смедеревској Паланци


Музичко сценски перформанс: „Моћ музике „Плаво и црвено“ 

14. мај у 19 часова

Аутор: Бојан Маринковић

Манифестација је у оквиру изложбе „Музика пријатељевих корака“ аутора Петра Декића.

Када замишљамо неки предео или место где смо били раније, слике прошлог времена се обнаваљају тако што нас неки мирис или звук подсете на давно доживљено. Музика пријатељевих корака је посета француске музичке делегације из 1926. године који је обојен плавом и црвеном бојом, српским и француским мелодијама. Ако хоћете да упознате душу неког народа, послушајте његову музику.

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-u-smederevskoj-palanci-moć-muzike-crveno-i-plavo
Моћ музике Црвено и плаво

Кроз концертно извођење тадашње музике у просоторијам Народног музеја обновићемо сећање на пријатељство два народа. Наизменично ће се изводити српске и француске мелодије, класични композитори, коло и фокстрот, а кратке најаве нумера на оба језика подсетиће нас на лепоту и различитост језика, као и на саме догађаје.

(Зграда Народног музеја у Смедеревској Паланци, спрат, Трг хероја 5)

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-u-smederevskoj-palanci-moc-je-u-ljudima
Моћ је у људима или о господарењу времена

Изложба: Моћ је у људима? Или о господарењу временом

16. мај у 19 часова

Аутор изложбе и излагања је Петар Декић, виши кустос НМСП.

Одакле извире моћ којом музеј као магично огледајуће средство неповратно зароњено у прошлост преображава нас и своје садржаје у нешто што је данашње, свакидашње? Одговор је само једна реч: људи. Музеји су необична места у којима оно што јесте и некада је било више није или је преображено у нешто друго. Личности на сликама нису људи већ њихови одрази у слици, фотографији, понекад уместо њих стоје предмети које су користили и звуци који су их одређивали.

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-u-smederevskoj-palanci-moc-je-u-ljudima-mediji

Изложбом „Музика пријатељевих корака“ дефилује велики број личности: више од 300 чланова хорова, сенатора, градоначелника, индустријалаца из Гренобла, Лиона и Шамберија и њихови домаћини у Краљевини СХС (Београду и Паланци) те 1926. године: још већа група домаћина (највиших политичара, најпознатијих уметника и интелектуална елита). Контрапостирајући личности из прошлости са учешћем, присуством и биграфијом сарадника на изложби аутор изложбе ће публици отворити прозор за истоврменео сагледавање обе стране музејске стварности.

(Зграда Народног музеја у Смедеревској Паланци, Трг хероја 5)

Случај домар

17. мај у 20 часова

Аутори: Стеван Мартиновић и Биљана Живковић

Програм је замишљен као прилика да се покаже снага институције што у пракси мења формалне и правне оквире једне установе, али и као могућност да запослени својом „моћи“ утичу на музејску „околиш“ и њене програме. Другим речима, на примеру нашег музеја желели смо да идентификујемо запослене/ог који у подели радних места заузима место домара, али у „реалном“ музејском животу неретко обавља и послове шофера, музејског полицајца, сликара, музејског техничара, па све до оних задужења који у много чему могу подсетити на „кустоски“ посао.

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-u-smederevskoj-palanci-slucaj-domar
Случај домар

Овај случај нашег музеја, за који верујемо да је „опште место“ и осталих малих, локалних музеја, представља парадигму (будућих) промишљања дисциплинарних и систематизованих задатака у музеју као терету ригидне и формалне администрације.

(Галерија савремене уметности НМСП, I српског устанка 126)

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-u-smederevskoj-palanci-muzeji-i-politike-moci
Музеј и политике моћи

Изложба: Музеј и политике моћи

18. мај у 19 часова

Аутор изложбе и излагања је Петар Декић, виши кустос НМСП.

На први поглед посета чланова хорова из три Француска града, свечаности и концерти које су одржавали у Београду и музика која је за њих извођена у Београду и Паланци 1926. године не би требали имати везе са политиком, нарочито не политиком која се одвија наших дана. Ауторско вођење кроз изложбу „Музика пријатељевих корака“ открива политичку позадину ове размене у култури између Француске и Србије.

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-u-smederevskoj-palanci-muzeji-i-politike-moci-postavka

У овој идентитетској приповести преплићу се међународни и унутардржавни политички односи са Италијанима, Бугарима, Хрватима и Словенцима. Истовремено са овим разматрањем политике у културној размени у равни садржаја истовремено се проблематизују питања музејске политике и политике у музеју. 

(Зграда Народног музеја у Смедеревској Паланци, Трг хероја 5)

Изложба цртежа: Изгубљене конструкције

19. мај у 20 часова

Аутор: Александар В.Бранковић

Самостална изложба цртежа Александра В. Бранковића „Изгубљене конструкције“, одржаће се у Галерији савремене уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци у периоду од 19. 05. до 13. 06. 2022. године.

На изложби ће бити представљено петнаест цртежа из истоименог уметничког пројекта, о ком аутор каже следеће: Интерпретацију живота мора пратити императив каквог вредносног утемељења. У супротном ми смо само људи који се не могу лоцирати, ми смо само изгубљене конструкције.

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-u-smederevskoj-palanci-izgubljene-konstrukcije
Изгубљене конструкције

Монохроматским радовима комбинованом техником оловке и туша на папирима, композиције попут Lost constructions I, Lost constructions II, итд  са великим бројем фигура у непосредном контакту густо збијених тела, где свако ради нешто своје аутор представља већину у хаотичном свету групишући их у целине. Покушавајући да стварност ревитализује и сагледа је као представу, на својим цртежима попут аналогне фотографије преиспитује вредности систем у коме живимо.

(Галерија савремене уметности НМСП, I српског устанка 126)

Моћ медија

20. мај у 19 часова

Аутори: Драгана Ђурђевић и Дарко Трајановић

Mузеј у Смедеревској Паланци није остао имун на друштвене платформе. Налози функционишу извесно време, међутим, последњих неколико година уређивани су доследније и промишљеније. Музеј жели да се представи као едукатор, дистрибутер знања и чувар културног наслеђа. И у еклектици интернет садржаја и улоге коју треба да има, Музеју треба мисија коју ће следити. Дакле неопходна је стратегија за креирање саржаја. Први корак стратегије био је и креирање визуелног идентитета музеја. Имајући то у виду, као и да су видео медији један од најутицајнијих медија масовне културе, од 2019. године, приступили смо креирању видео радова. Радовe које смо реализовали конципирани су да у једној краћој форми промовишу уметнике који су излагали у нашим галеријама.

Од почетка пандемије испоставиће се да су дигиталне платформе постале водећи медиј путем којег смо могли да дођемо до публике. Тај период искоришћен је за бољу организацију и примену дигиталних платформи.

У овом програму, поред усменог вођења, приказаћемо видео радове и најзанимљивије објаве са друштвених мрежа. У последњем делу презентоваћемо 2 видео форме:

  1. Видео филмови који су играно – документарног карактера
  2. Видео радови који би се тицали искључиво презентације предмета из збирке Народног музеја у Смедеревској Паланци у трајању од једног минута.

(Народни музеј у Смедеревској Паланци, Трг хероја 5, online i уживо за публику)


Адреса:

  • Народни музеј у Смедеревској Паланци, Трг хероја 5
  • Галерија модерне уметности НМСП, I српског устанка 126

Сајт: Народни музеј у Смедеревској Паланци