zgrada-galerija-matice-srpske-manifestacija-muzeji-za-10-2022

Галерија Матице српске

Стална поставка 


Галерија Матице српске, са колекцијом уметничких дела насталих у периоду од XVI до XXI века, представља један од најбогатијих уметничких музеја у земљи.

Стална поставка

По значају и целовитости издвајају се збирке сликарства, графике и цртежа XVIII, XIX и XX века, које кроз сталну поставку илуструју настанак и развој српске уметности новијег доба и указују на положај и место националне културе у европском контексту.

Umetnost XX veka u Galeriji Matice srpske
Стална поставка 

(Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад)

ulaz-u-zgradu-galerija-matice-srpske-manifestacija-muzeji-za-10-2022

Посебни програми

Креативна радионица за децу: „Мали Новосађани бирају“

14. мај, Ноћ музеја, 11.00 сати

Концерт класичне музике за бебе и децу

14. мај, Ноћ музеја, 11.30 и 12.30 сати

Вођење кроз изложбу Новосађани бирају

14 мај, Ноћ музеја, 18.00 и 19.00 сати

Концерт у Парку скулптура – Александар Дујин оркестра

14. мај, Ноћ музеја, 20.00 сати

novosadjani-biraju-galerija-matice-srpske-manifestacija-muzeji-za-10-2022
Новосађани бирају

Европска ноћ музеја биће у знаку актуелне партиципативне изложбе Новосађани бирају. Полазећи од чињенице да град обликују грађани, њихово порекло, наслеђе, навике и опредељења, а да музеј јесте место колективног памћења који сакупља и чува различите животне приче појединаца, одлучили смо се да отворимо своју колекцију и понудимо суграђанима да кроз изложбу уметничких дела из Галеријске колекције испричају причу о себи и свом граду. На креативној радионици за малишане, као и вођењем учесника изложбе посетиоци ће имати прилику да чују приче Новосађана. За крај вечери, један од учесника изложбе Александар Дујин са својим оркестром обојиће парк испред Галерије – Парк скулптура мелодијама џеза и евергрина.

Радионица за студенте: „Заиграј! Уметност и слободна изражавања“

15. мај у 17.00 сати

Кроз европски пројекат The Melting Pot реализоване су радионице за студенте Заиграј! Уметност и слобода изражавања. Током четири месеца, учесници радионица су у простору Галерије и заједно са музејским едукатором ГМС и омладинским радником из НАПОР-а радили на осмишљавању друштвене игре, која се бави темом слободе изражавања кроз уметничка дела из Галеријске колекције. У отвореној радионици поводом манифестације Музеји за 10, позивамо све заинтересоване младе да тестирају игру.

zaigrajmo-drustvena-igra-za-mlade-galerija-matice-srpske-manifestacija-muzeji-za-10-2022
„Заиграјмо“ – друштвена игра за младе

Иза завесе – изложба Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз

16. мај у 20.00 сати

Публика у музеју има прилику да види и ужива у поставкама и изложбама које су резултат вишемесечног, па чак вишегодишњег рада читавог тима музеја. Како се припремају уметничка дела, конзервирају и рестаурирају пред изложбу, кроз разговор ће представити конзерваторке Маријета Сидовски из Галерије и Наташа Скрињик Цветковић из Музеја Југославије. С идејом да упознамо посетиоце са свим оним занимљивим активностима које се дешавају „иза завесе“ у Галерији ће бити одржан разговор Иза завесе – изложба „Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз“. Ово ће бити и јединствена прилика да посетиоци виде нову изложбу Галерије Матице српске пре њеног званичног отварања.

iza-zavese-partizanka-i-fragonar-galerija-matice-srpske-manifestacija-muzeji-za-10-2022
Иза завесе – Партизанка и Фрагонар

Промоција зборника: Европски оквири српског симболизма

17. мај у 18.00 сати

Симболизам, интернационални уметнички правац који је обележио европску уметничку сцену с краја XIX и почетком XX века, виђен је као незаобилазна тема у савременој науци о историји уметности последњих година у многим европским земљама. Овај комплексан правац анализиран је у зборнику радова Европски оквири српског симболизма публикованом на српском и енглеском језику, у издању Галерије Матице српске и Института за историју уметности Филозофског факултета у Београду.   Кроз текстове девет еминентних стручњака из области историје уметности, визуелне културе и књижевности, представљена је целовитија слика о особеностима симболизма у нашој средини, али и позиција српске уметности у европском констексту.

promocija-zbornika-galerija-matice-srpske-manifestacija-muzeji-za-10-2022

На промоцији ће говорити: др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Јасна Кујунџић Јованов, историчарка уметности и једна од ауторки, као и проф. др Игор Борозан, историчар уметности и уредник зборника. 

Отварање изложбе Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз

18. мај у 20.22 сата

Галерија Матице српске и Музеј Југославије први пут јавности представљају уметничка дела из виле Јованке Броз у којој је провела последње 33 године. Више од три деценије боравила је у својеврсном кабинету успомена који је као временску капсулу пренела из једног окружења у друго, покушавајући да што је више могуће имитира амбијент председничке резиденције у којој је живела заједно са Јосипом Брозом Титом. Изложена дела и поједини предмети говоре о интимном свету Јованке Броз, њеном укусу, али и рефлексији времена и историјских прилика у делима ликовне уметности које је одабрала као декор свог животног простора.

izlozba-partizanka-i-fragonar-galerija-matice-srpske-manifestacija-muzeji-za-10-2022
Изложба – Партизанка и Фрагонар

Ова колекција настала је спонтано као кулиса једног живота партизанке и прве другарице Југославије, а исто тако је и нестала. Изложба је покушај да на тренутак рекреирамо један уметнички укус и епоху у контексту историје Југославије, њене идеологије, културе и друштва.

Галерија у проширеној реалности – промоција апликације за HoloLens наочаре

19. мај у 20.00 сати

Иако једна од најстаријих музејских установа, Галерија Матице српске иде у корак с временом у презентовању и тумачењу уметничког наслеђа. На основама мобилне апликације Доживи уметност која је направљена пре неколико година, креирали смо нову апликацију за тзв. HoloLens наочаре.

galerija-u-prosirenoj-realnosti-galerija-matice-srpske-manifestacija-muzeji-za-10-2022
Галерија у проширеној реалности

На овај начин, први пут у Србији уметничка дела и историја српске уметности могу бити доживљена кроз поглед најновијег технолошког достигнућа компаније Microsoft. Користећи елементе проширене реалности (AR) посетиоци различитих интересовања и узраста имаће прилику у Галерији да искусе другачији доживљај уметности и науче више о колекцији Галерије.

Ауторско вођење кроз изложбу Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз

20. мај у 19.00 сати

Аутори изложбе Ана Панић из Музеја Југославије и Никола Ивановић из Галерије Матице српске представиће јавности причу о уметничким делима и предметима који су се налазили у вили Јованке Броз. Шта је овај амбијент могао да значи за Јованку лично, како можемо разумети и читати простор једног сећања, нека су од питања на која ћемо се осврнути. Кроз дијалог приказаћемо уметнички живот у Југославији, и каква је била позиција бивше прве даме унутар југословенске културе и друштва.

Радно време у току Манифестације:

  • 10.00 – 22.00 сата
  • 14. мај 10 – 24.00 сата

Адреса: 

  • Трг галерија 1, Нови Сад

Сајт: Галерија Матице српске