Народни музеј Врање

Стална поставка Народног музеја у Врању


Народни музеј Врање је након санационих, конзерваторско- рестаураторских радова на здању Селамлук , једне од зграда Пашиних конака, у марту 2022. године отворио нову сталну етнолошку поставку.

Простор Селамлука је намењен приказу начина живота човека Врањског Поморавља током XIX века и прве половине XX века. У том историјском оквиру смештени су и разврстани – по собама, начин облачења, градска и сеоска ношња, која је разноврсна по својим особинама и утицајима који су били присутни. Сви предмети имају своју духовну и материјалну вредност, те као представници културе једног народа. Занати, који су представљени у посебној соби, доносе начин пословања који је био разноврстан и изразито изражен по професијама – еснафима.

Pašini konaci, Narodni muzej Vranje
Пашин конак

Као једна посебна целина издваја се опис, доживљај живљења једне градске породице у првој половини XX века који је дочаран уређењем једне градске куће, њеног ентеријера. Кроз поставку су истакнуте, као неодвојиви део и старе угледне врањске породице.

(Народни музеј Врање, Пионирска 1)

Музеј-кућa Бора Станковић


Стална поставка Музеј куће Боре Станковића приказује књижевни опус славног писца кроз објављена дела, изведбе његових позоришних драма, али и приватни живот пишчеве породице у родној кући.

У гостинској соби смештено је бакарно посуђе,посебно место заузимају сахани коришћени у свечаним приликама. Аутентични миндерлуци за седење поред прозора, сандук за постељину. У централној просторији је смештен мангал – суд у коме је полаган жар како би се загревале просторије, подгревака јела. Летња кујна је одвојени објекат у дну дворишта са изложеним кућевним предметима: наћве за чување брашна и мешење хлеба, чутура за туцање пшенице, кафе, соли, бућка за масло…

Кућа Боре Станковића

Двориште Музеј куће са калдрмом, старим дудом, шимширима и бунаром део је амбијенталне целине коју чини Баба Златина улица у којој се кућа налази и суседна кућа трговца Прибојчића, међусобно повезане капиџиком.

Контакт особа: сарадник за програмске активности Милан Касунић. Контакт телефон: 061-143-79-72

(Музеј кућа Бора Станковић, Баба Златина бр. 9)

Bora Stanković, Narodni muzej Vranje

Посебни програми Народног музеја Врање


„Бора под окупацијом“

18. мај 2022. у 18:30 часова

Пројекција документарна драме писца Јована Радуловића

Редитељ Мишко Манојловић

Ова документарна драма  бави се мање познатим детањима из живота славног романсијера и драматурга Борисава Станковића за време аустроугарске окупације Србије 1916-1918.године. Овакав и сличан садржај је јако занимљив музејској публици, а самим тим и едукативан .

Приказивањем једне овакве драме не одступамо и придржавамо се теме овогодишње манифестације.

Контакт особа:  сарадник за програмске активности Милан Касунић. Контакт телефон: 061-143-79-72

(Музеј кућа Боре Станковића, двориште, Баба Златина 9, Врање)

manifestacija-muzeji-za-10-2022-narodni-muzej-vranje-sa-izlozbe

Изложба: „Нове аквизиције 2015-2021.“

14. мај 2022. у 19:00 часова

Изложба  уметничких дела откупљених за збирку Одељења историје уметнсти Народног музеја Врање на основу конкурса Министартва културе и информисања Републике Србије.

Изложбу  представљају 32 дела 26 реномираних аутора откупљена у периоду од 2015 до 2021. године што је омогућило осавремењавање ликовне збирке Одељења историје уметности Музеја.

manifestacija-muzeji-za-10-2022-narodni-muzej-vranje-sejma-fere
Шејма Фере

Реч је о делима Милоша Ђорђевића, Милоша Томића, Жељке Момиров, Косте Бунушевца, Драгана Здравковића, Перице Донкова, Групе “Шкарт и Драгана Протића Проте, Мрђана Бајића, Душана Оташевића, Милете Продановића, Зорана Вранешевића, Марка Црнобрње, Александра Тодоровића, Габриела Глида, Михаела Милуновића, Слободанке Ступар, Вјере Дамјановић, Владимира Перића, Драгослава Крнајског, Марије Драгојловић, Нине Тодоровић и Весне Зарев, Шејме Фере, Небојше Стојковића (Јошкин Шиљан), Душана Јовчића, Анђеле Мујчић.

Контакт особа: сарадник за програмске активности Милан Касунић. Контакт телефон: 061-143-79-72

(Галерија Народног музеја Врање, 29. новембар бб, Врање)

manifestacija-muzeji-za-10-2022-narodni-muzej-vranje-vesna-zarev
Весна Зарев “Релација укрштања“, 2021, комб. техника

 

Народни музеј Врање – зграда Селамлука

Радно време:

  • Уторак – петак 8:00 – 20:00
  • Субота- недеља 10:00 – 14:00
  • Понедељак – затворено за посетиоце
  • Радно време 14. маја 8.00 – 00:00

Адреса: Пионирска 1

 

Музеј кућа Бора Станковић

Радно време:

  • Уторак – петак 8:00 – 20:00

  • Субота- недеља 10:00 – 14:00

  • Понедељак – затворено за посетиоце

  • Радно време 14. маја 8.00 – 00:00

Адреса: Баба Златина бр. 9

 

Галерија Народног музеја Врање

Адреса: 29. новембра бб


Сајт: Народни музеј Врање