Narodni muzej Kikinda


Stalna postavka Narodnog muzeja Kikinda

Narodni muzej Kikinda– Stalna postavka prezentuje istoriju Kikinde od osnivanja grada polovinom XVIII veka, formiranja građanskog društva, razvoja i izgradnje, preko prelomnih istorijskih trenutaka, sa posebnim osvrtom na tradicionalne segmente života i uz isticanje uticaja multikulturalnosti. Period od mlađeg kamenog doba od kada potiču najstariji arheološki ostaci, pa sve do kraja srednjeg veka predstavljen je kroz najznačajnije arheološke lokalitete.

Najatraktivniji segment eksponat muzeja je Kikindski mamut – Kika čiji su skeletni ostaci izloženi u okviru stalne postavke, a prati ih 3D film i kopija u prirodnoj veličini, postavljena u stojećem položaju na otvorenom u dvorištu muzeja.

Stalni sadržaj postavke čine različiti radni listovi koji deci uzrasta od 4 do 12 godina približavaju nasleđe i podstiču zainteresovanost.

Radno vreme stalne postavke je od utorka do subote od 10 do 20 časova.

Poseban depandans muzeja predstavlja Suvača – jedinstveni mlin na konjski pogon u Srbiji. Radno vreme mlina za publiku je od utorka do subote od 10 do 16 časova.

(Narodni muzej Kikinda, Trg srpskih dobrovoljaca 21, Kikinda)

Zgrada Narodnog muzeja Kikinda
Narodni muzej Kikinda

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-kikinda-ilustracija-posebnog-programa-u-muzeju

Posebni programi Narodnog muzeja Kikinda


Tema ovogodišnje manifestacije Noć muzeja i celokupne Muzeji za 10 je „Odličan 5“ – Školstvo u Kikindi.

Ideja je da se u okviru teme realizuje centralna izložba u galeriji muzeja o istoriji školstva sa rekonstrukcijom učionice i pratećim sadržajima, kao i da se u okviru postavke kreira nekoliko interaktivnih sadržaja u saradnji sa zajednicom. U cilju popularizacije škola, 14. maja će u dvorištu muzeja biti organizovan i svojevrstan sajam škola uz prateći video sadržaj.

14. maja radno vreme muzeja biće od 18 do 24 časa.

Tokom trajanja manifestacije muzej će raditi u okviru redovnog radnog vremena uz organizovanje stručnih vođenja, realizaciju radionica i razgovora sa publikom na temu školstva.

(Narodni muzej Kikinda, Trg srpskih dobrovoljaca 21, Kikinda)

manifestacija-muzeji-za-10-narodni-muzej-kikinda-ilustracija-posebnog-programa

Edukativne radionice

14. maja u periodu od 18 do 24 časa

Edukativne radionice i vođenje u prostoru mlina Suvača biće organizovane 14. maja u periodu od 18 do 24 sata, a ostalim danima tokom trajanja manifestacije u redovnom radnom vremenu.

(Narodni muzej Kikinda, Trg srpskih dobrovoljaca 21, Kikinda)

 

 

Radno vreme tokom Manifestacije:

  • od utorka do subote od 10 do 20 časova
  • 14. maja od 18 do 24 časa

Adresa: 

  • Trg srpskih dobrovoljaca 21, Kikinda

Sajt: Narodni muzej Kikinda —