Завичајни музеј Жупе

Стална поставка Завичајног музеја Жупе


Завичајни музеј Жупе – Стална поставка је реконструисана и отворена за посетиоце од стране потпредседнице Владе и министарке културе и информисања, Маје Гојковић. Замишљена је као шетња обрнутом хронологијом, од 20-ог века до неолита.

Завичајни музеј Жупе из Александровца званично је отворен на Светог Саву, 27. јануара 1991. године. Заузима достојно место и углед у стручним круговима, научној и широј јавности и афирмисана je институција у области заштите културних добара.

Настанак музеја везан је пре свегa за удружење „Collegium historiсum Župa“ тј. дружине основане при гимназији у Александровцу, седамдесетих година прошлог века, која је више деценија радила на сакупљању, чувању и презентовању културно–историјског богатства Жупе под палицом професора историје Милослава Бонџића. Из њиховог вишедеценијског преданог рада је прво настала Завичајна збирка смештена у Дому културе, а касније и музеј.

Музеј је од отварања смештен у најужем центру Александровца, у кући „попа Марка“ која се налази под заштитом државе. Укупна површина подрумског и спратног дела музеја је 381 метара квадратних и у њему је смештена археолошка, етнографска и историјска поставка са око 3000 предмета.

Централни део збирке су четири неолитске венере – теракоте  из периода млађег неолита 4500 – 3200 година пре нове ере: Lady of Aleksandrovac, Venus de Župa, Madame de Vitkovo i Madame de Venčac. Имена су добила приликом излагања на великој светској изложби 1991. године у музеју Тера Амата у Ници.

Музеј похрањује још неколико десетина јако вредних предмета од најранијих периода људске цивилизације до данас. Фототека музеја садржи око 7.000 фотографија и негатива а библиотека oko 1700 књига. Музеј има врло развијену издавачку делатност при којој посебно издвајамо часопис „Жупски зборник“ који излази једном годишње.

Посебни програми Завичајног музеја Жупе


Радионица: ИСТРАЖИ, САЧУВАЈ И ПРИКАЖИ СВОЈУ КУЛТУРНУ БАШТИНУ

Интеративна едукативна радионица, која обухвата три тематска циклуса прилагођена деци предшколског и школског узраста. Програми се састоје од теоријских предавања и практичног рада, са циљем да се деци приближи наша културна баштина и значај њеног очувања. Програм обухвата три радионице:

  • откривање археолошких артефаката,
  • конзервацију и рестаурацију истих и
  • израду реплика у техници вајања и ливења.

Радионица има за циљ успостављање интерактивне везе између публике и музеја. Циљ је да се деци и младима на иновитиван начин пренесу знања о значају и очувању наше културне баштине. Својим учешћем деца постају потенцијални музејски корисници, стичу знања о својој баштини и постају заштитари нашег културног наслеђа.

Похађајући програме, они анимирају своје породице, наставно просветни кадар и ширу заједницу да се укључе у културне садржаје, и тако постају лидери  у промоције културне баштине и очувања нашег културног идентитета.

Организација и спровођењe пројектa, сензализује се однос између музеја и  шире заједниице са једне старане, а са друге анимирају и друге установе културе и удружења да следе овакве примере.

Радионица ,,Мали детективи у музеју“

Радионица је предвиђена за децу предшколског узраста, едукативног је карактера и има за циљ да децу упозна са историјом града у коме живе.

Првенствено би се кроз кратко предавање упознали са музејем, активностима и пословима који се одвијају у овој културној институцији. Потом би имали прилику да уз пратњу кустоса упознају нову сталну поставку.

Замишљено је да радионица буде и интерактивног карактера. Што би укључило и учешће деце кроз проналажење експоната претходно скривених у оквиру сталне музејске поставке. Деца би била подељена у групе при чему би свака група према добијеним упутствима тражила свој експонат. На крају би са кустосом причали о значају и намени предмета који су нашли и на тај начин се ближе упознали са предметима из наше прошлости.

,,Упознај знамените Жупљане“

Интерактивна шетња кроз поставку и причу о знаменитим личностима које су обележиле одређене периоде историје Жупе. Након тога, квизови, асоцијације, игре меморије.

Радно време током Манифестације:

  • радним данима: од 7 до 15 часова, а након тога по позиву за организоване групе,
  • викендом: од 10 до 14 часова и по позиву.,
  • 14. маја 2022. музеј ће радити до 22 сата.

Адреса:

  • 29. новембар 95, Александровац

Сајт: Завичајни музеј Жупе