Завичајни музеј Параћин

Стална поставка


Завичајни музеј Параћин има сталну поставку коју чине предмети који сведоче насељима земљорадничким заједницама млађег неолита, међу којима су најзначајнија Мотел Слатина код Параћина и Турска чесма, Слатина код села Дреновца.

Бронзано доба је представљено каменим, металним и керамичким налазима из бронзанодопске некрополе са спаљеним покојницима ,,Глождак” која је припада носиоцима Параћинске културне групе.

Из периода старијег гвозденог доба изложени су керамички и метални предмети за свакодневну употребу. Један део сталне поставке чине предмети млађегвозденодопске културе Скордиска.

Период римске доминације заступљен је налазима, који су иза себе оставили становници античког насеља Sarmates-a, које је вероватно било подигнуто на месту данашњег Параћина.

Период византијске доминације представљен је налазима са утврђења Момчилов град, подигнуто у VI веку на обронцима Јухора. Утврђење је било саставни део унутрашњег византијског система утврђења које је истовремено имало функцију рефугијума, контроле и заштите путне мреже.

Период средњевековне српске државе документован је налазима са војног утврђења Петрус и манастирских комплекса Намасија и Св. Јован Главосек.

Посебан део сталне поставке Завичајног музеја Параћин чине остаци фосилне флоре и фауне који одсликавају геоморфолошке и климатолошке промене на овом делу Балкана.

Део сталне поставке чине употребни предмети који одсликавају градски живот Параћина с краја XIX и првих деценија XX века.

(Завичајни музеј Параћин, Томе Живановића 17, Параћин)

Посебни програми

Изложба „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“

14-20. 08-22h (отварање 09.05.2021. у 19h)

Изложба „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“, коју чине радови монахиње Марије (Антић), припаднице сестринства српског православног манастира Рођења Светог Јована Крститеља (Јасеновац, Хрватска), који се налази у оквиру Епархије пакрачко-славонске. Изложба ће бити постављена на паноима на отвореном и биће доступна све време током трајања Манифестације.

Изложба „Браћа Мусић“

14-20. 08-22h (отварање 12.05.2021. у 19h)      

Изложба „Браћа Мусић“ музејског саветника др Љубише Васиљевића из Народног музеја Крушевац биће постављена у подрумским просторијама Завичајног музеја „Параћин“ и биће доступна посетиоцима све време трајања Манифестације.

Изложба цртежа и графика „Како памтимо владаре? Представе Обреновића из Кабинета графике Народног музеја у Београду“

14-20. 08-22h (отварање 14.05.2021. у 19h)

Изложба „Како памтимо владаре? Представе Обреновића из Кабинета графике Народног музеја у Београду“ представља 25 радова из Збирке цртежа и графика српских аутора 18. и 19. века из Кабинета графике Народног музеја у Београду. Одабрани радови пружају увид у различите аспекте визуелне репрезентације владара династије Обреновић. Изложени су портрети владара, преко којих откривамо начин конструисања представе о владарском лику, као и прикази историјских догађаја који су градили легитимитет и култ династије током владавине кнеза Милоша, кнеза Михаила и кнеза Милана Обреновића. Као један од ослонаца репрезентације политичке моћи, представе о владарима креиране путем уметности настајале су у периодима династичких успона, али и криза.

Изложба „Привреда Параћина – од млина до индустрије“

На таванском простору биће изложена интерактивна изложба „Привреда Параћина – од млина до индустрије“.

Етнолошка радионица за децу „Преплетаји – радионица ткања“

14.05.2022. 19-23h

У оквиру манифестације посетиоци ће моћи да се упознају са основним техникама ткања.

Керамичка радионица за децу

14.05.2022. 19-23h

У оквиру манифестације посетиоци ће моћи да се упознају са основним техникама вајања и израдом посуда од глине.

Мали археолози

16.05.-20.05. од 10h- 16h

У оквиру манифестације посетиоцима ће бити доступна радионица за децу „Мали археолози“ где ће се деца на креативан и занимљив начин упознати са занимањем археолога и палеонтолога. Организоване групе предшколских установа ће долазити у Музеј а радионица ће бити доступна и за индивидуалне посете за време трајања манифестације.

Предавање “Археологија и псеудо археологија“

16.05.2022. 19h

Зашто је археологија посебно погодно поље за ловце на мистерије? Кулиса авантуризма или о ескапистичком схватању једне дисциплине. О веровању у невероватно и антинаучним тенденцијама. Псеудоархеолози: од занесених аматера до вештих фалсификатора.

Предавач: проф. др Моника Милосављевић

Предавање “Средњовековни град Петрус, нове перспективе – обновљења истраживања 2021. године“

19.05.2022. 19h

Средњовековни град Петрус представља највеће познато брдско утврђење средњовековне Србије, са димензијама приближно 300 х 170 м. Град је позициониран на Чокоће брду, на обронцима Кучајских планина, на завршетку клисуре Црнице, 11 километара североисточно од Параћина.

Истраживања су спроведена у више кампања 1978, 1980, 1981, 2004 и 2005, али су по свом карактеру била мањег обима.

Током 2021. године, у организацији Завичајног музеја у Параћину спроведена су ископавања на простору Горњег града, фокусирајући се на објекат на источном делу Цитаделе, од раније познат као „Дворана“.Прошлогодишња истраживања укључила су и документовање остатака архитектуре фотограметријом и израду ситуационог плана у GIS – у. Примена савремене методологије је донела резултате, у виду измене раније направљеног ситуационог плана Горњег града.

Предавач: Филип Стефановић

Предавање: „У огледалу најлепше српске краљице – прича о династији Обреновић“ поводом изложбе

24.05. 2021. 19h

Предавање: „У огледалу најлепше српске краљице – прича о династији Обреновић“ поводом изложбе цртежа и графика „Како памтимо владаре? Представе Обреновића из Кабинета графике Народног музеја у Београду“ и 140 година од проглашења Краљевине Србије.

 

Предавач: Ивана Спасојевић

Радно време у току Манифестације:

  • 08-22h
  • 14. 05. 2022. – 08-23h 


Адреса: 

  • Томе Живановића 17, Параћин


Сајт: Завичајни музеј Параћин