prodajna-galerija-beograd-manifestacija-2022-muzeji-za-10

Prodajna galerija „Beograd“


Prodajna galerija „Beograd“ je Ustanova kulture grada Beograda osnovana 1963. odlukom Skupštine grada. To je ujedno i najstarija prodajna galerija u Beogradu, specijalizovana za promociju, plasman i prodaju dela savremene vizuelne umetnosti.

Stalna postavka 


Stalna prodajna postavka predstavlja izbor iz  galerijske ponude koja obuhvata slike, crteže, grafike, fotografije, skulpture i umetničke objekte domaćih renomiranih umetnika.

Ova postavka osmišljena je da široj publici predstavi jednu vrstu neformalnog preseka tokova  umetnosti, od međuratnog i posleratnog  modernizma na ovim prostorima, preko odabranih internacionalnih umetnika sredine XX veka,  sve do najnovije produkcije domaćih autora.

Prodajna galerija Beograd i njena stalna postavka
Stalna prodajna postavka Prodajne galerije „Beograd“

Posebni programi – Prodajna galerija „Beograd“

Druženje i razgovor  sa umetnicama –  Jelenom Marjanović i Hanom Rajković 

Subota 14. maj od 19 do 21 čas

U subotu 14. maja od 19 do 21 čas galerija  za posetioce organizuje druženje i razgovor  sa umetnicama –  Jelenom Marjanović (1980) povodom njene aktuelne izložbe u prostoru galerije  i Hanom Rajković (1977) čija će virtuelna izložba  biti postavljena na veb stranici galerije.

Izložba ,,Domestic“

U najnovijem ciklusu radova pod nazivom ,,Domestic“ Marjanović  aktuelizuje pitanje vidljivog prisustva, statusa i pozicija žene u savremenom okruženju. Ženske figure, protagonisti ovog ciklusa lebde u neodređenom prostoru zatrpane pretećim formacijama nagomilane odeće. Osim kritike konzumerizma i fabrikovanog imperativa ženske lepote, ove predstave metaforički govore o relativizaciji  shvatanja prema kojima je prostor kuće tradicionalno društveno struktuiran kroz dualitete javno/aktivno, kao polje u kome deluju muškarci i privatno/pasivno kao antipod koji je dodeljen ženama. Žene u stavu mučeništva istorijskih religioznih predstava ili savremenih scena ,,sa mesta zločina” nagoveštavaju pristajanje na ulogu žrtve, ali istovremeno i pasivnu borbu protiv ograničavajućih društvenih protokola. Sizifovski rad i neizbežne kućne aktivnosti personifikovane su gustim spletovima odevnih predmeta kojima se dodeljuje funkcija simbola kućevnog, ali i kulturoloških, društvenih, religioznih ili ideoloških balasta.

Virtuelna izložba Hane Rajković, ,,Crteži beskrajnog niza”

predstavlja se na web strani Prodajne galerije ,,Beograd“: http://vi.galerijabeograd.org/ tokom maja meseca.

hana-rajkovic-gozba-za-9-prijatelja-prodajna-galerija-beograd-manifestacija-2022-muzeji-za-10
Hana Rajković – Gozba za 9 prijatelja

Stvaralački afirmisana u mediju crteža, Hana Rajković tehnikom grafitne olovke stvara projekcije monohromatskog sveta lišenog ljudske figure u kome se prepliću iskustva iz detinjstva, žanr scene, upotrebni predmeti iz svakodnevnog života, reminiscencije proživljenog, introspekcija i snoviđenja. Ovi  likovni sadržaji, puni autosugestivnih i gorko-šaljivih poruka, po rečima umetnice, mogu se tumačiti kao zloslutne projekcije budućnosti civilizacije koju poznajemo ali i kao vizije paralelnih stvarnosti ogledanih u našoj prošlosti i zbilji. Izložbu čini izbor radova nastalih tokom prethodnih 10 godina. „Atmosfera koju donosi korišćenje te osnovne crtačke tehnike jeste intimna i asketska, ali to joj je i namera – da tiho, bez preteranih efekata i izbegavajući monumentalnost saopšti mnoštvo detalja koji mogu izazvati duboka razmišljanja o prirodi sveta“ pisala je Milica Lapčević o radu umetnice. 

Izložba: „Nije za preprodaju“ – kolekcija Irene i Slobodana Nešovića

otvara seu četvrtak 19. maja u 19 časova

Kolekcija Irene i Slobodana Nešovića. Bračni par Nešović već desetak godina  kolekcionira radove savremenih umetnika. Neki od autora koji su prisutni u ovoj kolekciji su: Marija Dragojlović, Bojan Bem, Uroš Đurić, Milorad Mića Stajčić, Petar Mirković, Marina Marković, Tadija  Janičić…  Izložbu kurira Boris  Miljković.

Kolekcija Nešović – Marina Marković

O svojim motivima i iskustvu prikupljanja umetničkih radova kolekcionar  kaže : ” Ova izložba nema kustoski koncept niti uobrazilju da na bilo koji način utiče na ono što ćete kupiti, samo nemojte da kupujete sranja. Izloženi radovi nisu klasifikovani ni po jednom usvojenom ili poznatom kriterijumu. Jedini kriterijum je da su kupljeni  da bi bili čuvani i da bi se u njima uživalo. Većina radova je kupljena direktno od umetnika, neki od galerista, nešto i od trgovaca . Posebna dragocenost je kontinuirani dijalog sa nekim od predstavljenih umetnika. To se, na svu sreću, ne može izložiti. Neki od radova se nalaze u posedu naših prijatelja koji su tamo završili kao poklon ili kao naša preporuka.“

Radno vreme:

  • ponedeljak – petak od 09 do 19 časova,
  • U subotu 14. maja Galerija će raditi  dvokratno : od 9 do 15 i od 19 do 21 čas.

Adresa:

  • Kosančićev venac 19, Beograd

Sajt:Prodajna galerija „Beograd“