prodajna-galerija-beograd-manifestacija-2022-muzeji-za-10

Продајна галерија „Београд“


Продајна галерија „Београд“ је Установа културе града Београда основана 1963. одлуком Скупштине града. То је уједно и најстарија продајна галерија у Београду, специјализована за промоцију, пласман и продају дела савремене визуелне уметности.

Стална поставка 


Стална продајна поставка представља избор из  галеријске понуде која обухвата слике, цртеже, графике, фотографије, скулптуре и уметничке објекте домаћих реномираних уметника.

Ова поставка осмишљена је да широј публици представи једну врсту неформалног пресека токова  уметности, од међуратног и послератног  модернизма на овим просторима, преко одабраних интернационалних уметника средине XX века,  све до најновије продукције домаћих аутора.

Prodajna galerija Beograd i njena stalna postavka
Стална продајна поставка Продајне галерије „Београд“

Посебни програми – Продајна галерија „Београд“

Дружење и разговор  са уметницaма –  Јеленом Марјановић и Ханом Рајковић 

Субота 14. мај од 19 до 21 час

У суботу 14. маја од 19 до 21 час галерија  за посетиоце организује дружење и разговор  са уметницaма –  Јеленом Марјановић (1980) поводом њене актуелне изложбе у простору галерије  и Ханом Рајковић (1977) чија ће виртуелна изложба  бити постављена на веб страници галерије.

Изложба ,,Domestic“

У најновијем циклусу радова под називом ,,Domestic“ Марјановић  актуелизује питање видљивог присуства, статуса и позиција жене у савременом окружењу. Женске фигуре, протагонисти овог циклуса лебде у неодређеном простору затрпане претећим формацијама нагомилане одеће. Осим критике конзумеризма и фабрикованог императива женске лепоте, ове представе метафорички говоре о релативизацији  схватања према којима је простор куће традиционално друштвено структуиран кроз дуалитете јавно/активно, као поље у коме делују мушкарци и приватно/пасивно као антипод који је додељен женама. Жене у ставу мучеништва историјских религиозних представа или савремених сцена ,,са места злочина” наговештавају пристајање на улогу жртве, али истовремено и пасивну борбу против ограничавајућих друштвених протокола. Сизифовски рад и неизбежне кућне активности персонификоване су густим сплетовима одевних предмета којима се додељује функција симбола кућевног, али и културолошких, друштвених, религиозних или идеолошких баласта.

Виртуелна изложба Хане Рајковић, ,,Цртежи бескрајног низа”

представља се на wеб страни Продајне галерије ,,Београд“: http://vi.galerijabeograd.org/ током маја месеца.

hana-rajkovic-gozba-za-9-prijatelja-prodajna-galerija-beograd-manifestacija-2022-muzeji-za-10
Хана Рајковић – Гозба за 9 пријатеља

Стваралачки афирмисана у медију цртежа, Хана Рајковић техником графитне оловке ствара пројекције монохроматског света лишеног људске фигуре у коме се преплићу искуства из детињства, жанр сцене, употребни предмети из свакодневног живота, реминисценције проживљеног, интроспекција и сновиђења. Ови  ликовни садржаји, пуни аутосугестивних и горко-шаљивих порука, по речима уметнице, могу се тумачити као злослутне пројекције будућности цивилизације коју познајемо али и као визије паралелних стварности огледаних у нашој прошлости и збиљи. Изложбу чини избор радова насталих током претходних 10 година. „Атмосфера коју доноси коришћење те основне цртачке технике јесте интимна и аскетска, али то јој је и намера – да тихо, без претераних ефеката и избегавајући монументалност саопшти мноштво детаља који могу изазвати дубока размишљања о природи света“ писала је Милица Лапчевић о раду уметнице. 

Изложба: „Није за препродају“ – колекција Ирене и Слободана Нешовића

отвара се у четвртак 19. маја у 19 часова

Колекција Ирене и Слободана Нешовића. Брачни пар Нешовић већ десетак година  колекционира радове савремених уметника. Неки од аутора који су присутни у овој колекцији су: Марија Драгојловић, Бојан Бем, Урош Ђурић, Милорад Мића Стајчић, Петар Мирковић, Марина Марковић, Тадија  Јаничић…  Изложбу курира Борис  Миљковић.

Колекција Нешовић – Марина Марковић

О својим мотивима и искуству прикупљања уметничких радова колекционар  каже : ” Ова изложба нема кустоски концепт нити уобразиљу да на било који начин утиче на оно што ћете купити, само немојте да купујете срања. Изложени радови нису класификовани ни по једном усвојеном или познатом критеријуму. Једини критеријум је да су купљени  да би били чувани и да би се у њима уживало. Већина радова је купљена директно од уметника, неки од галериста, нешто и од трговаца . Посебна драгоценост је континуирани дијалог са неким од представљених уметника. То се, на сву срећу, не може изложити. Неки од радова се налазе у поседу наших пријатеља који су тамо завршили као поклон или као наша препорука.“

Радно време:

  • понедељак – петак од 09 до 19 часова,
  • У суботу 14. маја Гaлерија ће радити  двократно : од 9 до 15 и од 19 до 21 час.

Адреса:

  • Косанчићев венац 19, Београд

Сајт: Продајна галерија „Београд“