jugoslovenska-kinoteka-manifestacija-muzeji-za-10-2022-naslovna

Југословенска кинотека


Стална поставка Југословенске кинотеке


„Наш музеј филма“

Југословенска кинотека је поводом свог јубилеја-70 година од оснивања, приредила нову сталну поставку која обухвата драгоцене експонате из предисторије и историје филма, а посебна пажња  поклоњена је развоју домаће филмске уметности.

Нова стална поставка свечано је отворена 23. јануара 2020. године.

Nova stalna postavka Jugoslovenske kinoteke - Muzeji za 10

Посетиоци ће чак кроз 28 изложбених целина моћи да сагледају различите периоде и аспекте који су у технолошком и уметничком смислу битни за развој кинематографије до краја 20. века.

Jugoslovenska kinoteka, nova stalna postavka, Čarli Čaplin - Muzeji za 10

Најстарији изложени предмети потичу из 19.века, међу којима су изузетна Царска панорама и прва камера браће Лимијер. Ту су и камере с почетка 20. века које су припадале александру Лифки и српском сниматељу Михаилу Михаиловићу, познатијем као Мика Африка.

Део изложбе посвећен је раним биоскопима и пионирима филма на овим просторима, а посебан акценат дат је првом српском играном филму „Карађорђе“ (1911).

Кроз остале целине представљен је документарни филм из времена балканских и Првог светског рата, затим успех наших уметника у свету, Београд на филму у међуратном периоду, филмски журнали и рекламе, као и продуцентске куће.

У складу са хронологијом следи представљање феномена и значајних аутора српске и југословенске и српске кинематографије након Другог светског рата.

Мултимедијална изложба укључује одабране инсерте, филмску музику домаћих композитора, део богате збирке плаката, фотографије, документа и другу пратећу грађу.

Поставка обухвата и предмете из легата Љубише Самарџића, Павла Вуисића, Милене Дравић, Драгана Николића, Живојина Павловића и других.

(Југословенска кинотека, Узун Миркова 1, Београд)

Изложба „Соја Јовановић – снови у боји“

 100 година од рођења прве српске редитељке играног филма”

Изложба је свечано отворена 24. фебруара 2022. године.

Југословенска кинотека обележава стогодишњицу рођења Софије Соје Јовановић (1922–2002), прве српске редитељке дугометражних играних филмова, мултимедијалном изложбом „Соја Јовановић – снови у боји”. 

jugoslovenska-kinoteka-muzeji-za-10-izlozba-soja-jovanovic-snovi-u-boji

Први део изложбе (прва информација) представља Соју публици – визуелно и информативно. Простором доминира уметничка инсталација висине девет метара која спаја илустрације нашег познатог илустратора, аниматора и стрип-цртача Алексе Гајића с временском линијом (биографијом) на којој је приказано Сојино порекло и образовање, као и стваралаштво у позоришту, на филму и телевизији. Илустрације Алексе Гајића представљају сцене из свих филмова које је режирала Соја Јовановић. Оне носе емоцију која се може осетити у свим њеним играним филмовима и указују на утицај Волта Дизнијана редитељку  који је често волела да истакне.

jugoslovenska-kinoteka-muzeji-za-10-izlozba-soja-jovanovic-snovi-u-boji-nova-postavka

Оригинални костими из филмова

Публика има прилику да на изложби види оригиналне костиме из Сојиних филмова захваљујући кући Авала студиос (некадашњи Авала филм). Раскошни костими костимографкиње Данке Павловић, смештени у посебне витрине, никога неће оставити равнодушним. Они су претходно прошли текстилну конзервацију и враћен им је стари сјај.

Други део изложбе најважнији је део, а посвећен је свим Сојиним играним филмовима: Сумњиво лице (1954), Поп Ћира и поп Спира (1957), Дилижанса снова (1960), Др (1962), Пут око света (1964), Орлови рано лете (1966), Пусти снови (1968) и Силом отац (1969).

jugoslovenska-kinoteka-muzeji-za-10-2022-soja-jovanovic-multimedijalna-izlozba-sojini-filmovi

Они чине изложбене целине, хронолошки поређане тако да свака има посебан простор са основним информацијама о филму преузетим из архивске базе, текстом који садржи различите детаље у вези с глумцима, локацијама, музиком. Сви материјали на изложби, осим костима, потичу из Архива Југословенске кинотеке, где се и чувају.

Изложба садржи и целину Проширена реалност, која захтева учешће публике. Пошто преузме апликацију помоћу свог телефона, посетилац ће сам „открити” још неке видео-садржаје, као и фрагмент из радио-емисије Код два бела голуба (1990), ауторке Аните Панић, у којој ће моћи да чује Сојин глас.

(Југословенска кинотека, Узун Миркова 1, Београд)

muzeji-za-10-manifestacija-jugoslovenska-kinoteka-logo

Радно време током Манифестације:

  • од 10 до 19 часoва
  • 14. маја од 10 до 22 часа

Адреса:

  • Узун Миркова 1, Београд

Сајт: Југословенска кинотека