Спомен-збирка Павла Бељанског


Стална поставка Спомен-збирке Павла Бељанског

Спомен-збирка Павла Бељанског – Стална поставка представља дела југословенске модерне уметности прве половине XX века, према јединственом концепту који је осмислио сам Павле Бељански.
Spomen-zbirka Pavle Beljanski - zgrada
Спомен збирка Павла Бељанског

Ремек-дела попут Црвене терасе Милана Миловановића, Купачице Јована Бијелића, Доручка на трави Саве Шумановића, Старог Бара Пеђе Милосављевића или Жетве Милана Коњовића само су мали део богатства изложеног у првој наменски саграђеној музејској згради за збирку једног колекционара, према пројекту Иве Куртовића. Осим дела из легата Павла Бељанског, изложбену целину употпуњују још два сегмента: Меморијал Павла Бељанског и Меморијал уметника.

SZPB - Stalna postavka
У изложбеном простору Спомен-збирке
Осим дела из легата Павла Бељанског, изложбену целину употпуњују још два сегмента: Меморијал Павла Бељанског и Меморијал уметника.
spomen-zbirka-pavla-beljanskog-manifestacija-muzeji-za-10-memorijal
Меморијал Павла Бељанског

Посебне целине сталне поставке чине и садржаји намењени слепима и слабовидима Додирни и осети, и глувим и наглувим особама, са апликацијом на знаковном језику Музеј за све, проширеном тумачењима за децу и пратећом публикацијом, Уметност као знак.

Публици је такође доступна поставка кратких филмова, уз дела из колекције (пројекат Музеј младих).

(Спомен-збирка Павла Бељанског, Трг галерија 2, Нови Сад)

Посебни програми Спомен-збирке Павла Бељанског


ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА

14. мај од 10 до 24 часа

ИЗЛОЖБЕ:

  • Стална поставка Спомен-збирке Павла Бељанског
  • Додирни и осети, тактилна поставка
  • Хероине мог живота, видео изложба
  • У ритму музеја, изложба дечјих радова

ПРОГРАМ:

 10 часова:

Видео изложба „Хероине мог живота“

Видео поставка реализована је на основу изазова покренутог на друштвеним мрежама, у којем је публика позвана да учествује у настајању изложбе „Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског“, чије ће отварање бити 20. маја.

Слањем изабраних фотографија хероина из њиховог окружења – мајки, бака, прабака, ћерки, сестара, пријатељица – које су ставом, стваралаштвом, изгледом, понашањем, биле испред свог времена, сви заинтересовани могли су се прикључити пројекту.

Ова дигитална поставка, биће приказана ексклузивно током трајања манифестације Музеји за 10, од 14. до 20. маја, а замишљена је као најава изложбе „Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског“.

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-manifestacija-muzeji-za-10-izlozba-heroine-mog-zivota
Хероине мог живота, Л. Крижанић, 1931.

11 часова:

Oтварање изложбе „У ритму музеја“ 

Сарадња: Предшколска установа „Радосно детињство“, Нови Сад

Европска ноћ музеја у Спомен-збирци почиње изложбом дечјих радова која ће бити отворена у оквиру серије едукативних програма „У ритму музеја“, намењених за предшколски узраст. Изложба је осмишљена поводом обележавања 130 година од рођења колекционара и дародавца Павла Бељанског. Kреативнe активности остварене су кроз форму стрипа, врсте уметничког медија уз који су најмлађи могли да упознају детаље из живота Бељанског, као и да осмисле сопствени доживљај колекционарове личности и испричају причу о дародавцу. Радови су резултат истоименог програма којим је настављена дугогодишња сарадња музеја и Предшколске установе „Радосно детињство“ Нови Сад, обухвативши преко 120 полазника новосадских вртића. Завршна изложба приказаће резултате ових истраживања, а публика ће моћи да погледа радове свих учесника, вртића „Мрвица“ и „Вилењак“ из ПУ „Радосно детињство“.

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-manifestacija-muzeji-za-10-izlozba-u-ritmu-muzeja
У ритму музеја

17 часова:

Музејска представа „Боеми са Монпарнаса“

Сарадња: Театар младих „Мишоловка“, Нови Сад

Претпремијеру музејске представе „Боеми са Монпарнаса“, Спомен-збирка реализује у сарадњи са Театром младих „Мишоловка“ као део пројекта Музеј младих. Премијера ће бити одржана током трајања  изложбе „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ (24.9 – 4.12). На драмским радионицама, млади су упознати са обимном музејском грађом која сведочи о животу Саве Шумановића у париском периоду и актерима уметничке сцене. Интерпретацијом културног наслеђа, они су креирали драмски колаж сцена у циљу контекстуализације настанка Шумановићевих дела.

*Број места је ограничен, а присуство можете пријавити позивом на број телефона +381 21 472 99 66.

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-manifestacija-muzeji-za-10-muzejska-predstava-u-zbirci
Музејска представа у Спомен-збирци

19 часова:

„Хероине Павла Бељанског као модне иконе“ 

Предавање: Стефан Жарић, историчар моде

Вођен тезама историчарке уметности и феминистичке критичарке Гризелде Полок, али и модне критичарке Њујорк Тајмса Ванесе Фридман, Стефан Жарић историчар моде одржаће гостујуће предавање у оквиру 18. Европске ноћи музеја. Фокус ће бити не само на уметницама присутним у колекцији Павла Бељанског попут Лизе Крижанић и Цуце Сокић, већ и на женама различитих епоха и професија, које су својим појавама и ангажманима афирмисале простор Спомен-збирке. Као добитник Награде Спомен-збирке Павла Бељанског за најбољи мастер рад из историје уметности, Стефан Жарић је реализовао прву изложбу моде у Спомен-збирци о модним илустрацијама Милене Павловић Барили, а свој професионални ангажман наставио је у оквиру прве изложбе високе моде – модног дизајна Жан-Пол Готјеа – у Србији, одржаној у Музеју савремене уметности у Београду.

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-manifestacija-muzeji-za-10-predavanje-u-spomen-zbirci
Предавање Стефана Жарића у Спомен-збирци

Промоција CD-овa „Новосадске композиторке бр. 1 и бр. 2“

Понедељак, 16. мај, 19 часова

Промоција компакт дискова „Новосадске композиторке бр. 1 и бр. 2“, у издању Савеза феминистичких организација (Ре)конекција биће одржана у оквиру манифестације Музеји за 10. Уредница дискова, пијанисткиња Бранка Парлић, направила је одабир композиција који приказује разноврсност женског музичког стваралаштва у Новом Саду. На првом диску се налази шест, а на другом четири нумере које потписују композиторке различитих генерација. На првом издању то су: Александра Вребалов, Александра Степановић, Доротеа Вејновић, Јасмина Мина Митрушић, Нинета Аврамовић Лончар и Ивана Војновић. Други диск потписују: Смиљана Влајић, Станислава Гајић, Ана Казимић и Тамара Кнежевић. Ова селекција није коначна јер се већ планира и трећи диск, о чему ће такође бити речи током промоције. Уреднице (Ре)конекције су Вера Копицл и Силвиа Дражић.

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-manifestacija-muzeji-za-10-promocija-cd-u-spomen-zbirci-pavle-beljanski
Промоција ЦД-а

Међународни дан музеја


Концерт Ката Стојановић и Уки Оваскианен

Среда, 18. мај, 19 часова

У организацији Интернационалних сусрета виолиниста, биће одржан концерт виолинисткиње Кате Стојановић, уз клавирску пратњу Укија Оваскаинена. На програму су дела Шниткеа, Чајковског, Прокофјева и Стравинског.

Талентована младa уметница из Пожаревца, Ката Стојановић, добитница је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима попут „Gianluca Campochiaro“ у Катанији (Сицилија), специјалне награде у Дизелдорфу, али и на „World Open Online Music Competition“, са пијанистом Николом Зарингером, у категорији „Дуо“. Усавршавала се код Романа Симовића, Стефана Миленковића, Весне Станковић, Иље Груберта и других педагога, а од 2021. године и на мастеркласу код Немање Радуловића.

Пијаниста Уки Оваскаинен је добитник специјалне награде „Contemporanea“ и награде публике на такмичењу „Premio Jaen“ у Шпанији. Студирао је у Хелсинкију, Копенхагену и Хановеру. Радио је са истакнутим уметницима попут Пнине Салцман, Емануела Красовског, Чарлса Розена, Фуа Цонга и других. Са чувеним финским хором „Тапиола“ наступао је на преко 200 концерата на четири континента.

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-manifestacija-muzeji-za-10-koncert
Концерт Ката Стојановић и Уки Оваскианен

Отварање изложбе Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског

Петак, 20. мај, 20.22 часа

У завршници програма манифестације Музеји за 10 биће отворена изложба „Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског“. Изложбени пројекат реализује се у оквиру програма Нови Сад 2022 – Европска престоница културе, а представиће седам уметница из колекције Павла Бељанског: Надежду Петровић, Зору Петровић, Милицу Зорић, Љубицу Цуцу Сокић, Видосаву Ковачевић, Лизу Крижанић, Лепосаву Ст. Павловић, чији радови чине четвртину од укупног броја дела из колекције.

Поред њихових слика, цртежа, таписерија и фотографија, изложба ће укључити и видео презентације које ће представити живот и дело ових ауторки. Посебан видео рад, кроз дијалошки однос између дела из Спомен-збирке и изабраних радова савремених новосадских уметница (МА Милице Дукић, MA Зорице Чолић, др ум. Јелене Владушић, др ум. Јелене Јанев, МА Монике Сигети, маг Јелене Ковачевић, др ум. Драгане Б. Стевановић), биће оријентисан на проблематизацију статуса женског стваралаштва некад и сад.

Изложба траје до 17. јула 2022. године.

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-manifestacija-muzeji-za-10-heroine-spomen-zbirke-pavle-beljanski
Хероине Спомен-збирке П. Бељанског

 

Радно време у току Манифестације:

  • 14. мај од 10 до 24 часа
  • 15. мај од 12 до 20 часова
  • 16–20. мај од 10 до 22 часа

Адреса:

  • Трг галерија 2, Нови Сад

Сајт: Спомен-збирка Павла Бељанског