Народни музеј Аранђеловац

Стална поставка


ИзложбаМиленијуми

Народни музеј Аранђеловац – Изложба „Миленијуми“ приказује сведочанства материјалне и духовне културе која се развијала на просторима овог дела Шумадије, континуирано током више миленијума. Најстарији изложени предмети потичу из пећине Рисоваче. Централно место палеонтолошког дела поставке заузима скелет пећинског медведа. Археолошки део поставке приказује млађе камено, бакарно, бронзано и гвоздено доба. Римска култура је приказана кроз изложене стубове, мермерног лава, налазе са венчачке некрополе… Изложени су и конзервирани фрагменти фресака који потичу са новоткривене средњовековне цркве на Венчацу.

Приказана је прошлост града, од оснивања варошице Врбице (1838) и промене њеног назива у Аранђеловац (1859) до половине ХХ века, као и сведочанства о учешћу Аранђеловчана у Првом и Другом светском рату. Етнолошки део поставке допуњује причу о свакодневном животу људи, њиховом становању, привређивању, као и о занатима којима су се некада бавили Аранђеловчани. Део сталне поставке посвећен је прошлости Буковичке бање. 

Изложба „Свет керамике

На галерији музеја је ретроспективна изложба радова насталих на Међународном фестивалу „Свет керамике“.

svet-keramike-narodni-muzej-arandjelovac-manifestacija-muzeji-za-10-2022
Међународни фестивал Свет керамике

Посебни програми

Изложба: „Када се споје земља, вода и камен – Приватна колекција породице Николић из Аранђеловца“

Отварање изложбе: Народни музеј, 16.5.2022. у 10 h

 На изложби ће бити представљени радови свих чланова породице Николић, који се више деценија баве израдом уметничке керамике. 

Радионица прављења сувенира од глине коју води Милена Николић

Народни музеј, 16.5.2022. 11 – 13 h

 Деца узраста од 8 до 12 година ће се упознати са уметничком употребом глине. Од глине ће учесници радионице правити рељефне сувенире, кји ће на крају, по жељи, бити магнети или огрлице. 

Други део радионице коју води Милена Николић

Народни музеј, 17.5.2022. у 10 – 12 h

Други дан се врши дорада сувенира и после тога се носи на печење у атеље породице Николић. 

Концерт за гитару

Народни музеј, 19.5.2020. у 17 h

У оквиру концерта, соло на гитари ће свирати Огњен Сујић и Јустина Теодосић, ученици Основне музичке школе „Петар Илић“ из Аранђеловца. На крају концерта ће заједно извести „Успаванку за две гитаре“, Братислава Златковића.

 

Радно време:

  • од 8.00 до 16.00 часова
  •  Ноћ музеја:  од 18 до 22 часа

 

Адреса:

  • Мишарска 19


Сајт: Народни музеј Аранђеловац