Zavičajni muzej Vlasotince

Stalna postavka


Zavičajni muzej Vlasotince


Zavičajni muzej Vlasotince – Stalna postavka Muzeja, pod nazivom „Vlasotince i okolina od praistorije do 1945. godine“, smeštena je u staroj administrativno-upravnoj zgradi iz vremena turske vladavine tzv. “Kuli”, koja potiče iz druge polovine 18. veka. Zbog svog kulturno-istorijskog značaja uživa status spomenika kulture od posebnog značaja. Godine 1979, 22. maja, Muzej je otvoren za javnost, kao sastavni deo Kulturnog centra Vlasotince. Stalna postavka prikazuje život u Vlasotincu i okolini od praistorije, preko antičkog, vizantijskog, turskog perioda, pa sve do oslobodilačkih ratova koji su se vodili do kraja 1945.

U okviru stalne postavke se nalazi i Legat profesora Miodraga Nagornog, koji obuhvata antologijski izbor grafika iz perioda od 16. do 19. veka i sadrži drvoreze, bakroreze, bakropise i litografije, među kojima se ističu dela Hristofora Žefarovića, Zaharija Orfelina, pop Stefana Likića…One su svedočanstvo kulturnog razvoja našeg naroda i borbe za očuvanje nacionalnog identiteta u teškim vremenima koje je obeležila vladavina Turaka.

Legat Miodraga Nagornog, Stalna postavka, Zavičajni muzej Vlasotince, Manifestacija 2021. godine - Muzeji za 10
Legat profesora Miodraga Nagornog

Virtuelnu turu Muzeja možete pogledati ovde.

(Muzej Vlasotince, Ulica AVNOJ-a 1)

Galerija Kulturnog centra Vlasotince


Galerija Kulturnog centra Vlasotince je sastavni deo ove institucije i nalazi se na Nešićevom keju. Tokom godine, u ovom prostoru se održavaju izložbe, književne večeri, promocije knjiga, kao i likovne radionice.

(Galerija Kulturnog centra Vlasotince, Nešićev kej bb)

Posebni programi

Izložba: „Vlasotinačke priče“

14.-20. maja, 07-15 časova i od 19 – 20:30 časova

Izložbom fotografija „Vlasotinačke priče“ autorke Milene Nikolić otvaramo 18. Evropsku noć muzeja.
Milena Nikolić, keramičarka, neverovatno vešta u kopijama praistorijskih artefakata, pre svega raznih venera, ženskih figura, posuda, predstava životinja uglavnom iz Lepenskog vira, ali i sa drugih lokaliteta, sada se počela mešati u tuđa posla, da „deli lekcije“ mnogim fotografima o tome kako se, zahvaljujući dobrom oku i pronicljivom duhu, dolazi do odsutnog momenta kada se škljocne tipka na mobilonom telefonu i dobije jedna fotografija, jednom zauvek. Tako su nastale ove fotografije iz Vlasotinaca, male varošice na jugu Srbije, onako kako ju je Milena videla.

Prikazivanje filma o propasti i spasenju BALKANSKE TOSKANE – „JAGORIDA“ autora Nebojše Ilića Ilketa

(Galerija Zavičajnog muzeja Vlasotince i soba Stare srpske grafike, Ulica Avnoj – a 1.)

Likovna radionica „Moć prirode“

16. maj, 13:30 – 15 časova

Radionica je namenjena deci uzrasta od 11 do 14 godina. Cilj radionice jeste da se učesnici upoznaju sa procesima nastanka jedne slike i podizanja svesti o ekologiji i zaštiti životne sredine. Kroz čitav proces će ih voditi likovni umetnik i pedagog Jovan Spasić.

(Galerija Kulturnog centra Vlasotince, Nešićev kej bb)

Predstavljanje izdavačke kuće ,,Bedem“

17. maj, 19 – 20 časova

Bedem izdavaštvo je osnovano avgusta 2020. godine i posvećeno je objavljivanju, promociji i distribuciji naslova bračnog para Milosavljević, Sanje Savić Milosavljević i Mladena Milosavljevića.

U okviru ,,Bedema“ do sada si objavljena četiri naslova i to: dve zbirke priča ,,Brdo“ (2020) i ,,Priče lopova poštenjačine“, Sanje Savić Milosavljević, kao i roman ,,Jezava“ (2020), i poema za decu ,,Olalije“ (2021).

(Soba Stare srpske grafike, Zavičajni muzej, Ulica Avnoj-a 1)

Izložba: ,,Velikani srpskog glumišta“

18. maj, od 19 časova

Jedinstvenu postavku portreta najboljih srpskih glumaca čini više od 70 radova, a autori su umetnici iz cele Srbije koji su prošli četiri konkursna kruga Udruženja građana ,,Žanka Stokić“ Rabrovo.

(Galerija Kulturnog centra Vlasotince, Nešićev kej bb)

 

Kompletan program će biti beležen i prezentovan na društvenim mrežama, kao i na sajtu Kulturnog centra Vlasotince. Otvaranje izložbe, program predviđen za Noć muzeja, kao i radionice, biće zableženi i moći će naknadno da se isprate na jutjub kanalu Kulturnog centra Vlasotince.

 

Radno vreme muzeja u toku Manifestacije:

  • 14- 20. maja 2022. od 7 do 15 časova
  • 14, 17. i 18. maja 2022. od 18 do 22 časova

Adresa:

  • Zavičajni muzej Vlasotince – Ulica AVNOJ-a 1, 16210 Vlasotince
  • Galerija Kulturnog centra Vlasotince – Nešićev kej bb, 16210 Vlasotince


Sajt: