Завичајни музеј Власотинце

Стална поставка


Завичајни музеј Власотинце


Завичајни музеј Власотинце – Стална поставка Музеја, под називом „Власотинце и околина од праисторије до 1945. године“, смештена је у старој административно-управној згради из времена турске владавине тзв. “Кули”, која потиче из друге половине 18. века. Због свог културно-историјског значаја ужива статус споменика културе од посебног значаја. Године 1979, 22. маја, Музеј је отворен за јавност, као саставни део Културног центра Власотинце. Стална поставка приказује живот у Власотинцу и околини од праисторије, преко античког, византијског, турског периода, па све до ослободилачких ратова који су се водили до краја 1945.

У оквиру сталне поставке се налази и Легат професора Миодрага Нагорног, који обухвата антологијски избор графика из периода од 16. до 19. века и садржи дрворезе, бакрорезе, бакрописе и литографије, међу којима се истичу дела Христофора Жефаровића, Захарија Орфелина, поп Стефана Ликића…Оне су сведочанство културног развоја нашег народа и борбе за очување националног идентитета у тешким временима које је обележила владавина Турака.

Legat Miodraga Nagornog, Stalna postavka, Zavičajni muzej Vlasotince, Manifestacija 2021. godine - Muzeji za 10
Легат професора Миодрага Нагорног

Виртуелну туру Музеја можете погледати овде.

(Музеј Власотинце, Улица АВНОЈ-а 1)

Галерија Културног центра Власотинце


Галерија Културног центра Власотинце је саставни део ове институције и налази се на Нешићевом кеју. Током године, у овом простору се одржавају изложбе, књижевне вечери, промоције књига, као и ликовне радионице.

(Галерија Културног центра Власотинце, Нешићев кеј бб)

Посебни програми

Изложба: „Власотиначке приче“

14.-20. маја, 07-15 часова и од 19 – 20:30 часова

Изложбом фотографија „Власотиначке приче“ ауторке Милене Николић отварамо 18. Европску ноћ музеја.
Милена Николић, керамичарка, невероватно вешта у копијама праисторијских артефаката, пре свега разних венера, женских фигура, посуда, представа животиња углавном из Лепенског вира, али и са других локалитета, сада се почела мешати у туђа посла, да „дели лекције“ многим фотографима о томе како се, захваљујући добром оку и проницљивом духу, долази до одсутног момента када се шкљоцне типка на мобилоном телефону и добије једна фотографија, једном заувек. Тако су настале ове фотографије из Власотинаца, мале варошице на југу Србије, онако како ју је Милена видела.

Приказивање филма о пропасти и спасењу БАЛКАНСКЕ ТОСКАНЕ – „ЈАГОРИДА“ аутора Небојше Илића Илкета

(Галерија Завичајног музеја Власотинце и соба Старе српске графике, Улица Авној – а 1.)

Ликовна радионица „Моћ природе“

16. мај, 13:30 – 15 часова

Радионица је намењена деци узраста од 11 до 14 година. Циљ радионице јесте да се учесници упознају са процесима настанка једне слике и подизања свести о екологији и заштити животне средине. Кроз читав процес ће их водити ликовни уметник и педагог Јован Спасић.

(Галерија Културног центра Власотинце, Нешићев кеј бб)

Представљање издавачке куће ,,Бедем“

17. мај, 19 – 20 часова

Бедем издаваштво је основано августа 2020. године и посвећено је објављивању, промоцији и дистрибуцији наслова брачног пара Милосављевић, Сање Савић Милосављевић и Младена Милосављевића.

У оквиру ,,Бедема“ до сада си објављена четири наслова и то: две збирке прича ,,Брдо“ (2020) и ,,Приче лопова поштењачине“, Сање Савић Милосављевић, као и роман ,,Језава“ (2020), и поема за децу ,,Олалије“ (2021).

(Соба Старе српске графике, Завичајни музеј, Улица Авној-а 1)

Изложба: ,,Великани српског глумишта“

18. мај, од 19 часова

Јединствену поставку портрета најбољих српских глумаца чини више од 70 радова, а аутори су уметници из целе Србије који су прошли четири конкурсна круга Удружења грађана ,,Жанка Стокић“ Раброво.

(Галерија Културног центра Власотинце, Нешићев кеј бб)

 

Комплетан програм ће бити бележен и презентован на друштвеним мрежама, као и на сајту Културног центра Власотинце. Отварање изложбе, програм предвиђен за Ноћ музеја, као и радионице, биће заблежени и моћи ће накнадно да се испрате на јутјуб каналу Културног центра Власотинце.

 

Радно време музеја у току Манифестације:

  • 14- 20. маја 2022. од 7 до 15 часова
  • 14, 17. и 18. маја 2022. од 18 до 22 часова

Адреса:

  • Завичајни музеј Власотинце – Улица АВНОЈ-а 1, 16210 Власотинце
  • Галерија Културног центра Власотинце – Нешићев кеј бб, 16210 Власотинце


Сајт: