Палата Србија

Палата савезног извршног већа


Палата Србија – (Палата Савезног извршног већа) споменик културе од 2013. године. Грађена од 1947- 1961. са неколико прекида, осмишљена и реализована је као пример ,,тотал дизајна“. Има своју сталну поставку предмета ликовне уметности од  момента отварања. Поставка обухвата најзначајнија дела међуратног и послератног периода југословенског сликарства и вајарства.

Радно време обилазака : уз обавезан допис и сагласност Управе за заједничке послове републичких органа обилазак је могуће организовати у договору са руководиоцем Групе за заштиту, очување и презентацију културних добара Сандром Весић Тесла, историчарка уметности.

Председништво владе ФНРЈ, касније Палата савезног извршног већа, данас Палата Србија, представља амблематски пример здања које је, почев од расписивања конкурса за изградњу 1947. године до завршетка градње 1962. године, имало за циљ да укаже на све вредности новог друштвеног поретка кроз снажну и стабилну државну заједницу равноправних република тадашње Југославије. На пољу архитектуре и визуелних уметности Палата савезног извршног већа представља пионирски пример ,,тотал дизајна“ чија дефиниција лежи у до детаља осмишљеном ентеријеру који подразумева прописивање тематике, пропорција и прецизно позиционирање сваког уметничког предмета у објекту.

Глорификација владајуће идеологије вишенационалне државе и улога Југославије као домаћина на првој конференцији несврстаних 1. септембра 1961. године у Београду, довела је до реализације архитектонског дела у духу високо интернационалног стила.

Године 1948. радови на подизању објекта започети по пројекту загребачког архитекте Владимира Поточњака и његовог тима, убрзо су прекинути нарушавањем односа између СССР и Југославије. Године 1954. наставља се рад на изградњи палате, симболично означен ,,Одлуком Специјалне савезне комисије из 1954. године“, која се односила на промену и прилагођавање оригиналног пројекта зграде новим захтевима. Пројекат је поверен архитекти Михаилу Јанковићу и београдском пројектном бироу ,,Стадион“. Зграда је новим решењем преобликована у модерну варијанту западноевропског стила и изазвала је дивљење како домаће тако и светске јавности.

Објекат садржи шест салона који представљају микромузеје народа и народности Југославије и симболично означавају федерални систем уређења државе, три сале на свечаном делу палате, тринаест конференцијских сала, 744 канцеларијска простора, укупне површине објекта приближно 65 000 квадратних метара. Простори у бочним крилима су углавном изведени према принципима функционализма, док је централни део палате подразумевао монументално, репрезентативно уређење простора. Главна просторна јединица коју окружују салони ,,република“ је сала Југославија, највећа сала за пријеме и конференције површине 800 квадратних метара.

У салонима и сали налазе се репрезентативна дела реномираних уметника, попут Мариј Прегеља, Петра Лубарде, Отона Глихе, Бранка Филиповића Фила, Предрага Милосављевића, Ђорђа Андрејевића Куна, Мила Милуновића и других. Дела су углавном изведена на лицу места и откупљена су за колекцију СИВ-а. Водећи представници домаћег социјалистичког модернизма су имали одређен приоритет приликом одабира радова путем јавног конкурса. Такав одабир, уз прецизно планирање положаја уметничких дела, претворили су свечани део објекта у најбогатију галерију уметности XX века.

14-decembar-1939-hleb-narodu-djordje-andrejevic-kun--palata-srbije-manifestacija-2022-muzeji-za-10
,,14. децембар 1939. – Хлеб народу” Ђорђа Андрејевића Куна, уље на платну, 1950 г.

Монументално дело чувеног југословенског сликара Ђорђа Андрејевића Куна (уље на платну 200×270 цм) „За мир, хлеб и слободу“  биће изложено у простору источног фоајеа свечаног дела у Палати Србија, поводом манифестације „Музеји за 10“. Након дужег периода, јавност ће поново моћи да ужива у једном од најимпозантнијих, ликовно и композицијски најсложенијих Кунових дела. Слика представља драматичан догађај, сукоб демонстараната и полиције у београду 14.02.1939. године на демонстрацијама на тргу Славија. Валерски богато, врло вешто постављене динамичне композиције складног ритма великих маса и површина, Куново дело „За мир, хлеб и слободу“ представља истовремено снажан документ времена, сведочећи великим друштвеним померањима уочи Другог светског рата. Све заједно определило је избор овог дела да буде  носилац представљања уметничке збирке Палате Србија на манифестацији „Музеји за 10“.

Посебни програми 

Датум обиласка: 16.05.2022. од 16 часова, две  групе посетилаца

Учешће Палате Србија са сталном поставком делима ликовне уметности и презентацијом монументалног дела дела Ђорђа Андрејевића Куна ,,За мир, хлеб и слободу“, 1950. уз стручно вођење кустоса  

Обилазак подразумева  пролазак кроз свечани део Палате Србија, шест салона, два фоајеа и свечану салу Југославије

– свечано излагање дела Ђорђа Андрејевића Куна ,,За мир, хлеб и слободу“, 1950. и стручно вођење кустоса

Датум обиласка: 16.05.2022. од 16 часова, две  групе посетилаца

  • Прва група од 40 посетилаца од 16 до 17:30 часова
  • Друга група од 40 посетилацa од 18 до 19:30 часова

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ:

 Узимајући у обзир намену зграде и расположивост свечаног дела Палате Србија могуће је да определимо само један дан за посету заинтересованим посетиоцима.

За улазак у објекат потребно је извршити безбедносне провере,што подразумева достављање списка са подацима посетилаца: име и презиме и број личне карте за држављане РС или број пасоша за стране држављане.

Обједињени списак се шаље на mail sandra.vesic@uzzpro.gov.rs, одакле иде на даљу проверу.

logo-palata-srbije-manifestacija-2022-muzeji-za-10

 

Адреса:

  • Булевар Михајла Пупина 2, Београд