Народни музеј Чачак

Стална поставка 


Народни музеј Чачак – Стална поставка Народног музеја у Чачку  налази се у господар Јовановом конаку најстаријој грађевини у Чачку, који је 1835. године саградио брат кнеза Милоша Обреновића. Конак је један од малобројних објеката балканске архитектуре очуваних у Србији. Конак господара Јована Обреновића подигнут је 1835. године у стилу оријентално–балканске архитектуре карактеристичне за први период владе кнеза Милоша.

Издваја се сликаним грбом Обреновића између прозора на спрату главне фасаде. Конак Јована Обреновића је 1979. године проглашен за културно добро од великог значаја. Просторни склоп конака омогућио је да се у поставци обраде три теме:

  • Период од праисторије до краја средњег века
  • Цркве и манастири чачанског краја
  • Устанци и ратови 1804 – 1941.

Посебни програми

Концерт ученика  Музичке школе „Др Војислав Вучковић“

14. мај у 19 часова

Овогодишњу манифестацију Музеји за 10  и 18. Европску ноћ музеја 14. маја 2022. у дворишту Народног музеја у Чачку уз звуке флауте  отвориће Дуња Шиљковић ученица Гимназије и Средње музичке школе „  Др Војислав Вучковић“ из Чачака. 

(Двориште Народног музеја)

Изложба: Прича о накиту

14. мај у 19:30 часова

У Европској ноћи музеја 14. маја 2022. године у Галерији Народног музеја  биће изложени најстарији предмети које је човек користио од свог постанка до данас у сврху украшавања, а који су део палеонтолошке и античке збирке  Народног музеја у Чачку. Причу о накиту, најстаријем начину украшавања, полудрагом камењу и начинима  које  су га многе културе славиле због магичних и исцелитељских моћи посетиоци ће моћи да чују кроз стручно вођење од стране кустоса.

(Галерија Народног музеја Чачак)

Програм на Римским термама

14. мај – Европска ноћ музеја

Купање је једна од основних човекових потреба. Купатила у античком свету била су повезана са чистоћом, здрављем, одмором, спортом, пливањем и дружењем. Колико су Римљани волели јавна купатила показује Цицеронова изрека: „да је гонг који је сваког дана најављивао отварање купатила био слађи уху од неког филозофа у школи“.  Римске терме у Чачку су једини објекат овог типа који  је истражен, конзервиран и доступан јавности у данашњој западној Србији. Грађевина која је 1970. године откривена највероватније је изграђена крајем  III – почетком IV века. Објекат je био у употреби до 378. године и провале Западних Гота. Купатило у Чачку припада раширеном типу касноантичких купатила, за које се користи латински термин balneum, balineum.            

(Римске терме налазе се у залеђу Хотела Београд)

Сценско- балетски приказ са почетком у 20 часова

17. и 20. мај 2022.године

Марко Тулије Цицерон– Филозофски списи (одломци из Разговора о пријатељству)

Учествују:

  • Полазници Глумачке радионице Дома културе у Чачку коју воде Јована Мишковић и Душан Вукашиновић (глумци Српског народног позоришта из Новог Сада).
  • Полазници Балетског студија ADAGIO AS Дома културе у Чачку који води професорка балета Снежана Аћимовић.

Средњошколци за средњошколце

Стручно вођење од стране волонтера ученика Економске школе у Чачку за своје вршњаке из чачанских средњих школа.

(Римске терме налазе се у залеђу Хотела Београд)

Радно време:

  • од уторка до петка од 9 до 17 часова,
  • суботом и недељом од 9 до 13 часова


Адреса: Цара Душана 1, Чачак


Сајт: Народни музеј Чачак