Манакова кућа

Стална поставка у Манаковој кући


Манакова кућа, чију сталну поставку чини етнографска спомен – збирка Христифора Црниловића представља својеврстан музеј и једна је од оних које привлаче посебну пажњу наше културне јавности. Од 1967. године смештена је у Манаковој кући  и предата на старање, проучавање и излагање Етнографском музеју у Београду.

Збирка обухвата 2 600 предмета велике културне вредности. 1 617 негатив-плоча објеката снимљених на терену, 22 000 листова рукописне грађе забележене на терену и из литературе. Приручну библиотеку историјско- етнографског садржаја са више од 700 књига и часописа. Такође, извор је за проучавање нематеријалног културног наслеђа кроз програме школа и радионица старих и уметничких заната које кустоси и сарадници Етнографског музеја организују у Манаковој кући.

Посебни програми Манакове куће


Изложба: „Сусретања…“

Отварање изложбе: 09. маја 2022. у 19 часова

Аутор: Соња Крстић, модни дизајнер

Изложба Сусретања… модне дизајнерке Соње Крстић се одржава у време трајања 49. Belgrade Fashion Week тако да ће отварање бити уврштено у програм ове модне манифестације. Концепт изложбе  Сусретања… је интерпретација традиционалног културног наслеђа Србије кроз актуелни, модни, примењено-уметнички израз модне дизајнерке Соње Крстић.

На изложби ће бити представљена модерна, уникатна женска одећа која својим савременим изгледом помера границе перцепције народне ношње као успостављаног оквира традиције.

То је сусрет ауторског модног дизајна и естетских образаца прошлости, о ономе одакле смо и шта у себи и на себи носимо, персонализован у уметничком приказу Соње Крстић.

(Манакова кућа, Гаврила Принципа 5, Београд)

Logo Etnografskog muzeja u Beogradu

Радно време током Манифестације:

  • у суботу 14. маја радно време Музеја је од 12 до 22 часа
  • недељом и понедељком: музеј не ради
  • од уторка до петка: од 10 до 17 часова

Адреса:

  • Манакова кућа – Гаврила Принципа 5

Сајт: Манакова кућа