muzejska-manifestacija-muzeji-za10-suluj-palata-anker-naslovna-slika

СУЛУЈ (Савез удружења ликовних уметника Југославије – УЛУС,СУЛУВ, УЛУКиМ)


СУЛУЈ – Галерија СУЛУЈ је основана почетком деведесетих година, налази се на другом спрату палате АНКЕР на Теразијама, у просторијама уметничког удружења СУЛУЈ – Савеза удружења ликовних уметника Југославије, основаног 1946. године

Током 25 година постојања Галерија СУЛУЈ реализовала је у својој организацији око 500 различитих уметничких манифестација – ауторских, самосталних и групних изложби аутора ликовног и примењеног стваралаштва (локалног, регионалног и међународног карактера), као и стручних трибина, презентација књига и других уметничких програма.

Галерија СУЛУЈ нема сталну поставку већ у свом простору реализује самосталне и ауторске изложбе. Уметнички савет галерије, који су чинили и данас чине професионални уметници, чланови уметничких удружења, одабира, на основу годишњег јавног конкурса, изложбе за наредну изложбену сезону, на основу годишњег јавног конкурса . Током једне изложбене сезоне често се реализује преко двадесет изложби и других уметничких садржаја.

Програмски концепт галерије је неговање и презентација савремене ликовне – визуелне уметности. Галерија има промотивну – презентациону улогу аутора из области ликовног али делом и примењеног стваралаштва, представљајући соло поетике – углавном млађих стваралаца, али и ауторске концепте историчара уметности и групне изложбе.

Што се тиче уметничке оријентације или концепта галерије, принцип је равноправно излагање широке актуелне лепезе уметничких поетика, техника и оријентација.

Интересантно је рећи да је овај мањи галеријски простор, спонтано поновио четрнаестогодишњу праксу излагања слика савремених југословенских сликара у целој палати АНКЕР, и то у другој и трећој деценији XX века, у оквиру Галерије Уметничког одељења Министарства просвете Краљевине Југославије.

Посебни програми – СУЛУЈ


Изложба скулптура: Артикулација рециклаже – стакло 

од 14. маја до 4. јуна 2022.

Поводом УНЕСКО – светске године стакла. Изложба скулптура од отпадног и амбалажног стакла – Александар M. Лукић, Слободан Маринковић и Наташа Бојанић.

muzejska-manifestacija-muzeji-za10-suluj-aleksandar-lukic-umetnik-autor

muzejska-manifestacija-muzeji-za10-suluj-aleksandar-lukic-umetnik

muzejska-manifestacija-muzeji-za10-suluj-aleksandar-lukic-umetnik-autor-crveno-vino
Aлександар M. Лукић, Црвено вино

Европска ноћ музеја


Радионица почетних захвата у стварању декоративних објеката техником фузије

Професор Слободан Маринковић са асистентима

14. мај од 18 до 21 час

Презентација атељеа Лукић

20. мај 2022. од 13 до 15 часова  

 

Радно време у току Манифестације:

  • субота, 14. мај од 17 до 22 часа
  • понедељак – петак: од 14 до 19 часова

Адреса:

  • Теразије 26, 2. спрат 11 000 Београд

Сајт: СУЛУЈ (Савез удружења ликовних уметника Југославије – УЛУС,СУЛУВ, УЛУКиМ)