Kuća legata u Beogradu

Легат Петра Лубарде


Стална поставка Легата Петра Лубарде


Легат Петра Лубарде – Репрезентативна вила у Иличићевој улици број 1, у којој се налази Легат, изграђена је 1927. године према пројекту архитекте Вељка Милошевића као једна од првих приватних кућа-летњиковаца на простору дотадашњих винограда на северној падини Топчидерског брда, данашњег Дедиња.

Петар Лубарда је од 1958/9. године са супругом Вером, живео и стварао у овој кући у елитној београдској четврти. По сликаревој жељи а након његове смрти, Вера Лубарда је 1974. године поклонила граду Београду Лубардине слике, цртеже, намештај и сликарски прибор из његовог атељеа.

Vila u Iličićevoj ulici, Legat Petra Lubarde - Muzeji za 10
Легат Петра Лубарде

Када је 2007. године додељен Кући легата на чување, одржавање и старање, Легат се састојао од свега 24 слике, 9 цртежа и 1 скице. У кући је пронађен и уметников сликарски прибор, библиотека, намештај и обимна документарна грађа.

Након сложеног поступка конзервације и рестаурације уметничких дела, санације, адаптације и реконструкције објекта, децембра месеца 2014. године Легат је са музејском поставком отворен за публику.

Ревитализација Легата Петра Лубарде истовремено указује на значај лика и дела великог уметника, чији рад је од међународног значаја, али представља и пример позитивне праксе у спасавању девастираних објеката културе у Србији.

(Легат Петра Лубарде, Иличићева 1)

 

Kuća Legata u Beogradu

Радно време Легата током Манифестације:

  • 14. мај од 10 до 22 часа
  • уторак – недеља од 10 до 17 часова

Адреса:

  • Легат Петра Лубарде, Иличићева 1, Београд


Сајт: Кућа легата