Savremena galerija Subotica


Savremena galerija Subotica osnovana je 28. aprila 1962. godine kao Likovni susret – Palić, odlukom tadašnjeg Narodnog odbora Opštine Subotica. Osnivač je ovoj ustanovi poverio dužnost da „svake godine organizuje javno izlaganje umetničkih dela iz oblasti slikarstva, grafike, skulpture i drugih oblika savremene jugoslovenske umetnosti“ i da „organizuje predavanja, razgovore sa umetnicima i likovnim kritičarima, kao i druge oblike popularizacije umetničkog stvaralaštva“.

Poseban zadatak Likovnog susreta – Palić bilo je praćenje, proučavanje, kolekcionisanje i upoznavanje publike sa umetnošću koja je tih godina nastajala u likovnim kolonijama, koje su u početku radile samo na teritoriji AP Vojvodine, a zatim i širom čitave nekadašnje SFRJ. Likovni susret – Palić zamišljen je kao centralna dokumentaciona ustanova jugoslovenskih kolonija.

U decenijama koje su sledile, Galerija je priredila brojne izložbe tada vodećih umetnika, nastojeći da u svom radu ne zapostavi komunikaciju sa većim umetničkim centrima, ali i da pomno prati lokalnu umetničku scenu.

Danas, Savremena galerija Subotica, crpeći snagu iz svoje istorije, postaje centar za upoznavanje svih vidova savremene vizuelne umetnosti, mesto za saznavanje novih informacija i tačka komunikacije vrednosti koje prikazuje kroz svoj izlagački rad.

Savremena galerija Subotica nema prostor za izlaganje fonda u vidu stalne postavke. Fond naše ustanove se prezentuje povremenim tematskim izložbama tokom izlagačke godine.

Ove godine Ustanova slavi 60 godina rada te će biti priređena izložba iz naše kolekcije prema izboru kustoskog tima SGSU. Tokom manifestacije Muzeji za 10 SGSU će imati dva izložbena programa savremene vizuelne scene:

  • TRAGOVI SAVREMENOSTI: 60 GODINA PUTOVANJA KROZ UMETNOST
  • JELENA SREDANOVIĆ: OTISAK. MATRICA. TRENUTAK.
Savremena galerija Subotica
Savremena galerija Subotica

Posebni programi Savremene galerije Subotica


Otvaranje izložbe JELENA SREDANOVIĆ: OTISAK. MATRICA. TRENUTAK.

subota, 14.maj u 19 časova

Dr um. Jelena Sredanović je docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za oblast likovnih umetnosti – uža umetnička oblast Grafika.

Izložbom Otisak. Matrica. Trenutak. Jelena Sredanović će predstaviti novu seriju grafika koje istražuju inventivne umetničke strategije na polju umetničkog izraza u oblasti grafike a uz radove bi izložila i matrice kao dokument procesa, kao nosač crteža koji se prenosi na otiske prilikom štampanja. Rezultat nanosa slojeva boja i svega što matrica upije tokom procesa štampanja takođe doprinose likovnosti matrice kao segmenta procesa štampanja grafike pa tako boja drveta i tekstura drvene matrice nakon završetka procesa štampanja, matricu pozicioniraju u kategoriju umetničkih objekata.

Kustos izložbe: Jasmina Vidaković, viša kustoskinja SGSU

Kamerni hor „Pro Musica“

14. maj u 21 čas

Ženski kamerni hor „Pro Musica“ nastao je kao podružnica velikog mešovitog gradskog hora „Pro Musica“, koji je na prostorima grada Subotica osnovan davne 1968. godine, pod dirigentskom palicom prof. Gabriele Egete, a koji deluje sve do danas, u manjem sastavu.

Ženski sastav počeo je sa radom i velikim entuzijazmom 2019. godine, u sastavu od 17 pevača:  profesorki muzike i odraslih osoba drugih struka, studentkinja, učenica Muzičke škole Subotica, a na čelu sa dirigentkinjom prof. Čikoš Kristinom, koja je prethodno i sama bila članica mešovitog hora „Pro Musica“ – prvo kao pevač a kasnije kao dirigent.

Na repertoaru ženskog kamernog hora „Pro Musica“ su dela evropskih kompozitora, duhovnog i svetovnog karaktera iz perioda baroka, renesanse, klasicizma, romantizma, ali i XX veka, na više jezika: mađarskom, srpskom, latinskom, engleskom, i drugim.

Klavirska sradnja: Viola Biro

Predavanje: Subotička likovna scena šezdesetih

utorak, 17. maj u 19 časova

Savremena galerija Subotica ove godine slavi šezdeset godina svog postojanja. Tim povodom se podsećamo decenije u kojoj je ona osnovana. Decenija između 1960. i 1970. godine bila je ispunjena brojnim događajima sa dugotrajnim značenjem: održavani su prvi Likovni susreti, organizovani su prvi stručni skupovi na polju likovne umetnosti, prvi put je održana Tribina mladih, osnovana je kolonija Čurgo kao i grupa Bosch+Bosch…Na predavanju ćemo se osvrnuti na najznačajnije likovne momente koji su oblikovali likovni život Subotice.

Predavač: Tamara Kucor, istoričarka umetnosti, kustoskinja SGSU

Predavanje: Moć muzeja: kako su muzeji menjali svet

sreda, 18. maj u 19 časova

Muzeji, kao čuvari baštine, sećanja i identiteta, ključni su činioci sveta u kojem živimo. Prelomni trenuci ljudske istorije i naš hod kroz savremenost ne bi bili isti da nije muzeja. Predavanje će se baviti nastankom, razvojem i izazovima u trajanju muzeja kao institucije, prikazujući je kao moćnu silu koja oblikuje društva.

Predavač: Nela Tonković, istoričarka umetnosti

Razgovor: Behind the Scenes: profesija kustos. Jerko Denegri

četvrtak, 19. maj u 19 časova

Razgovorom sa dr Jerkom Denegrijem započinjemo naš novi ciklus Behind the Scenes (Iza scene) u kojem ćemo publici predstavljati profesije i ljude čiji je doprinos produkciji savremene umetnosti dragocen, ali ga je ponekad lako prevideti upravo jer je stalni pratilac umetnosti i često nevidljiv. Dr Denegri će nam pomoći da razumemo šta sve čini posao jednog muzejskog kustosa, likovnog kritičara i istoričara umetnosti koji aktivno učestvuje u stvaranju umetničkih vrednosti svog vremena.

Ragovor će voditi Nela Tonković, istoričarka umetnosti i kustoskinja SGSU

 

Radno vreme u toku Manifestacije:

  • subota, 14. maj od 18 do 24 časa
  • nedelja i ponedeljak (15. i 16. maj) – zatvoreno za posetioce
  • utorak – petak (od 17 – 20. maja) od 10 do 20 časova

Adresa:

  • Park Ferenca Rajhala 5, Subotica


Sajt: Savremena galerija Subotica