Савремена галерија Суботица


Савремена галерија Суботица основана је 28. априла 1962. године као Ликовни сусрет – Палић, одлуком тадашњег Народног одбора Општине Суботица. Оснивач је овој установи поверио дужност да „сваке године организује јавно излагање уметничких дела из области сликарства, графике, скулптуре и других облика савремене југословенске уметности“ и да „организује предавања, разговоре са уметницима и ликовним критичарима, као и друге облике популаризације уметничког стваралаштва“.

Посебан задатак Ликовног сусрета – Палић било је праћење, проучавање, колекционисање и упознавање публике са уметношћу која је тих година настајала у ликовним колонијама, које су у почетку радиле само на територији АП Војводине, а затим и широм читаве некадашње СФРЈ. Ликовни сусрет – Палић замишљен је као централна документациона установа југословенских колонија.

У деценијама које су следиле, Галерија је приредила бројне изложбе тада водећих уметника, настојећи да у свом раду не запостави комуникацију са већим уметничким центрима, али и да помно прати локалну уметничку сцену.

Данас, Савремена галерија Суботица, црпећи снагу из своје историје, постаје центар за упознавање свих видова савремене визуелне уметности, место за сазнавање нових информација и тачка комуникације вредности које приказује кроз свој излагачки рад.

Савремена галерија Суботица нема простор за излагање фонда у виду сталне поставке. Фонд наше установе се презентује повременим тематским изложбама током излагачке године.

Ове године Установа слави 60 година рада те ће бити приређена изложба из наше колекције према избору кустоског тима СГСУ. Током манифестације Музеји за 10 СГСУ ће имати два изложбена програма савремене визуелне сцене:

  • ТРАГОВИ САВРЕМЕНОСТИ: 60 ГОДИНА ПУТОВАЊА КРОЗ УМЕТНОСТ
  • ЈЕЛЕНА СРЕДАНОВИЋ: ОТИСАК. МАТРИЦА. ТРЕНУТАК.
Savremena galerija Subotica
Савремена галерија Суботица

Посебни програми Савремене галерије Суботица


Отварање изложбе ЈЕЛЕНА СРЕДАНОВИЋ: ОТИСАК. МАТРИЦА. ТРЕНУТАК.

субота, 14.мај у 19 часова

Др ум. Јелена Средановић је доцент на Академији уметности у Новом Саду за област ликовних уметности – ужа уметничка област Графика.

Изложбом Отисак. Матрица. Тренутак. Јелена Средановић ће представити нову серију графика које истражују инвентивне уметничке стратегије на пољу уметничког израза у области графике а уз радове би изложила и матрице као документ процеса, као носач цртежа који се преноси на отиске приликом штампања. Резултат наноса слојева боја и свега што матрица упије током процеса штампања такође доприносе ликовности матрице као сегмента процеса штампања графике па тако боја дрвета и текстура дрвене матрице након завршетка процеса штампања, матрицу позиционирају у категорију уметничких објеката.

Кустос изложбе: Јасмина Видаковић, виша кустоскиња СГСУ

Камерни хор „Pro Musica“

14. мај у 21 час

Женски камерни хор „Pro Musica“ настао је као подружница великог мешовитог градског хора „Pro Musica“, који је на просторима града Суботица основан давне 1968. године, под диригентском палицом проф. Габриеле Егетe, а који делује све до данaс, у мањем саставу.

Женски састав почео је са радом и великим ентузијазмом 2019. године, у саставу од 17 певача:  професорки музике и одраслих особа других струка, студенткиња, ученица Музичке школе Суботица, а на челу са диригенткињом проф. Чикош Кристином, која је претходно и сама била чланица мешовитог хора „Pro Musica“ – прво као певач а касније као диригент.

На репертоару женског камерног хора „Pro Musica“ су дела европских композитора, духовног и световног карактера из периода барока, ренесансе, класицизма, романтизма, али и XX века, на више језика: мађарском, српском, латинском, енглеском, и другим.

Клавирска срадња: Виола Биро

Предавање: Суботичка ликовна сцена шездесетих

уторак, 17. мај у 19 часова

Савремена галерија Суботица ове године слави шездесет година свог постојања. Тим поводом се подсећамо деценије у којој је она основана. Деценија између 1960. и 1970. године била је испуњена бројним догађајима са дуготрајним значењем: одржавани су први Ликовни сусрети, организовани су први стручни скупови на пољу ликовне уметности, први пут је одржана Трибина младих, основана је колонија Чурго као и група Bosch+Bosch…На предавању ћемо се осврнути на најзначајније ликовне моменте који су обликовали ликовни живот Суботице.

Предавач: Тамара Куцор, историчарка уметности, кустоскиња СГСУ

Предавање: Моћ музеја: како су музеји мењали свет

среда, 18. мај у 19 часова

Музеји, као чувари баштине, сећања и идентитета, кључни су чиниоци света у којем живимо. Преломни тренуци људске историје и наш ход кроз савременост не би били исти да није музеја. Предавање ће се бавити настанком, развојем и изазовима у трајању музеја као институције, приказујући је као моћну силу која обликује друштва.

Предавач: Нела Тонковић, историчарка уметности

Разговор: Behind the Scenes: професија кустос. Јерко Денегри

четвртак, 19. мај у 19 часова

Разговором са др Јерком Денегријем започињемо наш нови циклус Behind the Scenes (Иза сцене) у којем ћемо публици представљати професије и људе чији је допринос продукцији савремене уметности драгоцен, али га је понекад лако превидети управо јер је стални пратилац уметности и често невидљив. Др Денегри ће нам помоћи да разумемо шта све чини посао једног музејског кустоса, ликовног критичара и историчара уметности који активно учествује у стварању уметничких вредности свог времена.

Раговор ће водити Нела Тонковић, историчарка уметности и кустоскиња СГСУ

 

Радно време у току Манифестације:

  • субота, 14. мај од 18 до 24 часа
  • недеља и понедељак (15. и 16. мај) – затворено за посетиоце
  • уторак – петак (од 17 – 20. маја) од 10 до 20 часова

Адреса:

  • Парк Ференца Рајхала 5, Суботица


Сајт: Савремена галерија Суботица