Природњачки музеј у Београду


Стална поставка Природњачког музеја у Београду


Изложба „Еволуција“

Природњачки музеј у Београду – Изложба приказује ексклузивне предмете који сведоче о првим тренуцима појаве живота на Земљи, његовом бујању у океанима, освајању копна, развоју људских предака и њиховом преображају у савремене људе. Изложени су бројни експонати: фосили строматолита из Аустралије стари око 3,5 милијарди година, најстарији доказ о присуству живих бића на Земљи; фосили првих копнених биљака пронађени у источној Србији; као и скелети данашњих животиња, који нам откривају како еволуција мења и ствара нове врсте.muzejska-manifestacija-muzeji-za-10-prirodnjacki-muzej-u-beogradu-stalna-postavka-izlozba-evolucija-galerija-na-kalemegdanu

Ова изложба је и јединствена прилика да публика види предмете који су расветлили еволуцију људске врсте. Путем атрактивних експоната лобања, цртежа и реконструкција, приказан је еволутивни низ древних предака у еволуцији човека, дуг више од 30 милиона година.  Међу њима су скелети најчувенијег аустралопитекуса Луси, откривеног у Етиопији 1974. године, затим пекиншког и неандерталског човека, али и мало познатог данашњег блиског рођака људи, бонобоа. Ови експонати, набављени у претходне четири године, први пут се јавно излажу.

(Галерија Природњачког музеја на Калемегдану, Мали Калемегдан 5, Београд)

muzejska-manifestacija-muzeji-za-10-prirodnjacki-muzej-u-beogradu-stalna-postavka-izlozba

Посебни програми – Природњачки музеј у Београду


Радионица „Путевима човека“

субота, 14. мај 2022. у 11.30 часова

Учесници радионице ће обићи изложбу „Еволуција“ уз стручно вођење кустоса. Радионица има за циљ да ученике упозна са теоријом еволуције и да прикаже различите врсте примата и њихове кључне особине. Ученици ће путем графичких мапа учити како су се промене у еволутивном низу примата мењале кроз време, до данашњег, савременог човека.

muzejska-manifestacija-muzeji-za-10-prirodnjacki-muzej-u-beogradu-radionica-putevima-coveka

Радионица је намењена је ученицима од 5. до 8. разреда основне школе. Радионицу воде Драгана Вучићевић и Симка Вукојевић, музејски педагози.

Број учесника је ограничен. Обавезно је пријављивање на телефон 011 3442147 или имеилом на draganav@nhmbeo.rs .

(простор поред Галерије Природњачког музеја на Калемегдану, на отвореном)

Стручно ауторско вођење кроз изложбу „Еволуција“

недеља, 15. мај 2022. од 12 до 14 часова

Аутори изложбе ће кроз разговор и стручно вођење публици открити тајне еволуције и бројне занимљивости у вези са настанком живота на Земљи и процесу промене живог света кроз време.

(Галерија Природњачког музеја на Калемегдану, Мали Калемегдан 5, Београд)

muzejska-manifestacija-muzeji-za-10-prirodnjacki-muzej-u-beogradu-stalna-postavka-izlozba-evolucija

Радно време у току Mанифестације:

  • од 10 до 21 час
  • субота, 14. мај од 10 до 22 часа


Адреса:

  • Галерија Природњачког музеја – Мали Калемегдан 5, Београд
  • Управна зграда, Његошева 51, Београд


Сајт: Природњачки музеј у Београду