Narodni muzej Pančevo

Stalna postavka 


Narodni muzej Pančevo – Na stalnoj postavci mogu se videti „Seoba Srba” Paje Jovanovića, zastava Srpskog vojvodstva iz Velike revolucije 1848. godine, artefakti Starčevačke kulture, starih oko 8.000 hiljada godina. Arheološka zbirka čini celinu i sadrži predmete iz perioda od mlađeg kamenog doba do poznog srednjeg veka i vremena turske dominacije u 16-17. veku, dok etnološka zbirka prikazuje predmete materijalne kulture i duhovne običaje vezane za narode koji žive na ovom prostoru. U raznovrsnosti muzejskog materijala, ističe se oprema turskog ratnika. U postavci odeljenja za istoriju umetnosti izloženi su komadi nameštaja i predmeti bidermajer stila. Na stalnoj postavci nalaze se i predmeti iz umetničko-istorijskih zbirki, kao što su portreti Uroša Predića i Paje Jovanovića iz 19. i prve polovine 20. veka, dela likovne grupe Pančevo 5 i savremena dela pančevačkih slikara druge polovine 20. veka.

Slika Paje Jovanovića "Seoba Srba"
Paja Jovanović, Seoba Srba

 

(Narodni muzej Pančevo, Trg kralja Petra I br.7)

Posebni programi – Narodni muzej Pančevo

Manifestacija Muzeji Srbije – Muzeji za 10, koja se ove godine održava pod sloganom “Moć muzeja” traje od 14. do 21. maja u Narodnom muzeju Pančevo.


U sklopu manifestacije obeležamo Nacionalnu nedelju muzeja, Svetski Dan muzeja 18. maj i Evropsku Noć muzeja.

Slogan ovogodišnjeg programa je – Moć muzeja!

Postioce u Narodnom muzeju Pančevo tokom manifestacije očekuju sledeće postavke i programi:

Izložba slika Paje Jovanovića, „Paja Jovanović: figura – od portreta do alegorije“

otvaranje 14. maja u 19 časova

Autori izložbe su Isidora Savić, kustos istoričar umetnosti Muzeja grada Beograda, Dimitrije Jovanov i Damir Prašnikar, kustosi istoričari umetnosti Narodnog muzeja Pančevo. Na otvaranju će nastupiti orkestar iz Novog Sada “Novosadski Brass Quintet”.

Izložba radova sa 53. likovne kolonije Deliblatski pesak

gde publika može pogledati slike I sculpture 17 umetnika iz Pančeva ali i cele Srbije.

53-likovna-kolonija-narodni-muzej-pancevo-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Izložba „Željeznica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini“

autora Josipa Vebera. Izložbu predstavlja devedeset fotografija nastale u periodu od 1901. do 1976. godine na teritoriji Boke Kotorske, Trebinja, Dubrovnika, Konavala, Popovog polja i jugoistočne Hercegovine. Fotografije su prikupljane duži niz godina iz porodičnih albuma starih železničara koji su radili u ŽTO Sarajevo, arhiva Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja, železničkih muzeja u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti, Beču kao i iz privatnih kolekcija ljubitelja železnice iz Austrije, Nemačke i Švajcarske. One na jedan lep i slikovit način prikazuju razvoj železnice, regiona kao i samih naselja duž pruga.

zeljeznica-narodni-muzej-pancevo-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Postavka maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić“

Pored izložbe o železnici, posetioci će biti u prilici da pogledaju i postavku maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić“ iz Pančeva, koji će predstaviti svoje makete.

flajer-narodni-muzej-pancevo-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Zatvaranje

21. maj od 16 do 22 časa

U subotu 21. maja od 16 -22 časa za zatvaranje manifestacije, pripremili smo bogat muzički i poetski program. Muzički program u organizaciji Muzičkog centra Pančevo na kome će nastupiti:

– Dečiji orkestar Brass pilići,
– Pančevački Duvački orkestar,
– Tamburaški orkestar Pančeva,
– Ženska pevačka grupa KUD Soko iz Inđije,
– Finale Raspevanog proleća Srbije 2022,
– Nastupaju i brojni solisti u sklopu muzičko-poetskog programa.

 

 

Radno vreme:

  • od utoraka do subote, 10-18 časova

Adresa: 

  • Trg kralja Petra I br.7, Pančevo


Sajt: Narodni muzej Pančevo