Народни музеј Панчево

Стална поставка 


Народни музеј Панчево – На сталној поставци могу се видети „Сеоба Срба” Паје Јовановића, застава Српског војводства из Велике револуције 1848. године, артефакти Старчевачке културе, старих око 8.000 хиљада година. Археолошка збирка чини целину и садржи предмете из периода од млађег каменог доба до позног средњег века и времена турске доминације у 16-17. веку, док етнолошка збирка приказује предмете материјалне културе и духовне обичаје везане за народе који живе на овом простору. У разноврсности музејског материјала, истиче се опрема турског ратника. У поставци одељења за историју уметности изложени су комади намештаја и предмети бидермајер стила. На сталној поставци налазе се и предмети из уметничко-историјских збирки, као што су портрети Уроша Предића и Паје Јовановића из 19. и прве половине 20. века, дела ликовне групе Панчево 5 и савремена дела панчевачких сликара друге половине 20. века.

Slika Paje Jovanovića "Seoba Srba"
Паја Јовановић, Сеоба Срба

 

(Народни музеј Панчево, Трг краља Петра I бр.7)

Посебни програми – Народни музеј Панчево

Манифестација Музеји Србије – Музеји за 10, која се ове године одржава под слоганом “Моћ музеја” траје од 14. до 21. маја у Народном музеју Панчево.


У склопу манифестације обележамо Националну недељу музеја, Светски Дан музеја 18. мај и Европску Ноћ музеја.

Слоган овогодишњег програма је – Моћ музеја!

Постиоце у Народном музеју Панчево током манифестације очекују следеће поставке и програми:

Изложба слика Паје Јовановића, „Паја Јовановић: фигура – од портрета до алегорије“

отварање 14. маја у 19 часова

Аутори изложбе су Исидора Савић, кустос историчар уметности Музеја града Београда, Димитрије Јованов и Дамир Прашникар, кустоси историчари уметности Народног музеја Панчево. На отварању ће наступити оркестар из Новог Сада “Novosadski Brass Quintet”.

Изложба радова са 53. ликовне колоније Делиблатски песак

где публика може погледати слике И сцулптуре 17 уметника из Панчева али и целе Србије.

53-likovna-kolonija-narodni-muzej-pancevo-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Изложба „Жељезница у Боки Которској, Требињу и околини“

аутора Јосипа Вебера. Изложбу представља деведесет фотографија настале у периоду од 1901. до 1976. године на територији Боке Которске, Требиња, Дубровника, Конавала, Поповог поља и југоисточне Херцеговине. Фотографије су прикупљане дужи низ година из породичних албума старих железничара који су радили у ЖТО Сарајево, архива Херцег Новог, Дубровника и Требиња, железничких музеја у Београду, Загребу, Љубљани, Будимпешти, Бечу као и из приватних колекција љубитеља железнице из Аустрије, Немачке и Швајцарске. Оне на један леп и сликовит начин приказују развој железнице, региона као и самих насеља дуж пруга.

zeljeznica-narodni-muzej-pancevo-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Поставка макетарског клуба „Др Владимир Алексић“

Поред изложбе о железници, посетиоци ће бити у прилици да погледају и поставку макетарског клуба „Др Владимир Алексић“ из Панчева, који ће представити своје макете.

flajer-narodni-muzej-pancevo-muzeji-za-10-manifestacija-2022

Затварање

21. мај од 16 до 22 часа

У суботу 21. маја од 16 -22 часа за затварање манифестације, припремили смо богат музички и поетски програм. Музички програм у организацији Музичког центра Панчево на коме ће наступити:

– Дечији оркестар Брасс пилићи,
– Панчевачки Дувачки оркестар,
– Тамбурашки оркестар Панчева,
– Женска певачка група КУД Соко из Инђије,
– Финале Распеваног пролећа Србије 2022,
– Наступају и бројни солисти у склопу музичко-поетског програма.

 

 

Радно време:

  • од уторака до суботe, 10-18 часова

Адреса: 

  • Трг краља Петра I бр.7, Панчево


Сајт: Народни музеј Панчево